article_id
stringlengths
6
6
article_text
stringlengths
254
4.25k
front_title
stringlengths
5
94
0Q9y3E
(Arsenal–Newcastle 0–0) Brede Hangeland brukte enorme ord om Arsenal-kaptein Martin Ødegaard (24), og toppet det hele med å omtale ham som en av de beste i verden. Martin Ødegaard har hatt en fest av en sesong med syv mål på 15 kamper i Premier League denne sesongen, og leder laget som leder den engelske toppligaen. Men det endte målløst i kampen mellom nummer én og tre. Arsenal sløste med sjansene og hadde mange muligheter til å ta nok en seier. – Vi følte vi dominerte, sier Arsenal-keeper Aaron Ramsdale på Viapsports sending. Helt på tampen ble kanskje Arsenal snytt for straffe. Fire minutter på overtid ville Arsenal ha straffe, de mente det var en hands inne i feltet, da ballen gikk i armen til Newcastles Jacob Murphy. Og bildene viste at det ikke er noen tvil om at ballen gikk i armen på forsøket fra Granit Xhaka. Mikel Arteta var hissig på sidelinjen og ropte og skrek. Men dommer Andy Madley lot den gå. – Hadde dommeren dømt straffe, så hadde ikke VAR gjort om på det, sier Pål André Helland i Viasport-studioet etter kampen. Før kampen var tidligere landslagskaptein og Fulham-profil Brede Hangeland nærmest grenseløs i sin hyllest av Arsenal-kaptein Ødegaard i Viasport-studio. Nå er Hangeland en del av trenerteamet til Ståle Solbakken på landslaget. – Nå er han en av de beste spillerne i Premier League. Han tar stadig nye steg. Han er blitt bedre til å orientere seg. Han har en silkemyk pasningsfot. Han er flink til å finne posisjoner. Han er klok. Det er fornuftige ting hele veien, sa Hangeland og ga seg ikke der: – Han er en av de beste i verden nå. Han spiller med en selvtillit og et smil om munnen nå, som er fint å se. Det er en glede at han er norsk. – Det var en solid kamp av Arsenal, sa Hangeland i studio etter kampen. – Arsenal var gode i dag, vi er fornøyd med ett poeng. Det var en vanskelig kamp, sier Newcastle-forsvarer Sven Boman til Viasport. Men det ble ampert på Emirates i den engelske hovedstaden tirsdag. Det ble delt ut en rekke gule kort, ni for å være nøyaktig. Fire til Arsenal, Martin Ødegaard var én av dem, og fem til gjestene. Det var spillere som gikk i gresset etter knallharde taklinger og aktive albuer. Det var en intens forestilling. Manchester City møter Chelsea borte i London torsdag, og kan ta innpå Arsenal etter at de bare fikk ett poeng tirsdag. Med seier torsdag vil City være fem poeng bak Arsenal. Tidligere kamper mellom Arsenal og Newcastle tilsa at man kunne forvente målfest, 13 mål har de to lagene scoret mot hverandre på de fem siste kampene.
- En av de beste i verden
0QB3k2
For andre gang på få dager har Nord-Koreas leder Kim Jong-un vist fram sin datter, denne gangen i et møte med rakettingeniører. I nordkoreanske medier omtales datteren som Kims «mest elskede» barn, noe som skaper spekulasjon om hun er hans utpekte etterfølger som allerede nå forberedes på oppgaven. Datteren er trolig Kims andre barn. Hun heter Ju-ae og er trolig ni eller ti år gammel. Hun ble først vist fram for publikum forrige helg da hun sammen med faren overvar oppskytingen av en interkontinental ballistisk rakett. Hun hadde da på seg en tykk hvit boblejakke og røde sko mens hun gikk hånd i hånd med faren forbi et enormt missil ved oppskytingsrampen for raketter ved flyplassen i Pyongyang. Gruppebilder Søndag var hun ikledd en lang svart kåpe med pelskrage da hun var med på gruppefotos sammen med faren, rakettingeniørene, teknikere, tjenestemenn og andre som er involvert i utviklingen av Hwasong-17-raketten. Det statlige nyhetsbyrået KCNA kalte henne Kims mest elskede barn og sendte samtidig ut en serie bilder av henne, arm i arm med faren. Noen av bildene viser de to midt i en rad uniformerte soldater foran en diger rakett, mens andre viser henne mens hun snakker med faren og folk jubler i bakgrunnen. Moren Ri Sol-ju var ikke med på noen av bildene. Posisjoneres som etterfølger – Dette er virkelig ganske spesielt. Bildet av Kim Ju-ae sammen med sin far mens de tiljubles av teknikere og forskere som arbeider med rakettoppskytingen, støtter ideen om at hun nå posisjoneres til å bli en potensiell etterfølger, sier Ankit Panda ved Carnegie-stiftelsen for internasjonal fred. Hun tror ikke det er tilfeldig at begge hennes første opptredener har vært i forbindelse med strategiske atomvåpen, som er Nord-Koreas viktigste forsvar. Eksperter på Nord-Korea funderer på om Kim har forbigått sin førstefødte og valgt ut Ju-ae som sin etterfølger. Sørkoreanske medier har tidligere spekulert på at Kim har tre barn, født i 2010, 2013 og 2017, og at den første er en gutt og den yngste en datter. Brudd på patriarkalsk tradisjon Det ville være et brudd med tradisjonen om datteren etterfølger faren i den mannsdominerte, patriarkalske Kim-familien. Kim er tredje generasjon i en familie som har styrt Nord-Korea i over 70 år. Faren Jong-il og bestefaren Il-sung ledet landet før Jong-un arvet makten. Dersom Ju-ae allerede er utpekt til etterfølger, betyr det ifølge analytikeren Cheong Seong-chang ved Sejong-instituttet i Sør-Korea at Kim kan ha funnet ut at sønnen ikke har lederegenskapene som kreves, og derfor ikke kan bli hans etterfølger. Uansett kom presentasjonen av datteren som en stor overraskelse på alle Nord-Korea-eksperter. Hverken Kim eller hans far ble vist fram som etterfølgere før de var voksne. Se video – de villeste mytene om Kim Jong-un:
Nye bilder: - Spesielt
0QB5gJ
Politimannen i 30-årene fra Nordland politidistrikt er i lagmannsretten dømt til tre års fengsel, ett år lenger enn han fikk i tingretten. Politimannen er nå dømt i Hålogaland lagmannsrett for en grovt uaktsom voldtekt, tre tilfeller av misbruk av overmaktsforhold og et tilfelle av tjenestefeil. Han må også betale erstatning på 133.000 kroner til kvinnen som ble utsatt for den grovt uaktsomme voldtekten. Politimannen i 30-årene, som er suspendert fra stillingen i Nordland politidistrikt, var tiltalt for to voldtekter og for å ha misbrukt et overmaktsforhold til å skaffe seg seksuell omgang med fem kvinner. Politimannen nektet straffskyld, men har erkjent å ha seksuell omgang med kvinnene. – Tiltalte er naturligvis skuffet over at han er domfelt. Forsvaret er uenig i resultatet, sier advokat Heidi Reisvang. I tingretten ble han dømt til to års fengsel. Spesialenheten mente mannen skulle dømmes for to tilfeller av forsettlig voldtekt, men det ene forholdet ble han frifunnet for, mens det andre ble ansett som en grovt uaktsom voldtekt. – Tiltalte er igjen frifunnet for begge de forsettlige voldtektsanklagene, og for den ene posten også for erstatningskravet. Dette underbygger at det aldri skulle vært tatt ut noen tiltale for dette i denne saken, sier forsvarer Reisvang til VG. – Spesialenhetens straffepåstand var for tingretten ni år. Lagmannsrettens dom endte i tre års fengsel, og resultatet i begge instanser underbygger at hverken tingretten eller lagmannsretten har sett saken på samme måte som Spesialenheten, sier Reisvang. – Vi skal nå gå grundig gjennom dommen for vurdering av anke til Høyesterett, sier Reisvang.
Dømt for grovt uaktsom voldtekt
0QBGP2
Etter en dag med angrep og strømbrudd flere steder i Ukraina møttes FNs sikkerhetsråd til et hastemøte. Ukrainas president kalte Russlands siste angrep for en åpenbar forbrytelse mot menneskeheten. Russland svarer med på skylde på Vesten. Seks personer skal være drept og 36 såret etter omfattende angrep fra Russland onsdag. Russiske luftangrep gikk målrettet mot kritisk infrastruktur i landet, som har ført til at de fleste i landet er uten strøm. I etterkant av angrepene ba Ukrainas president om et hastemøte i sikkerhetsrådet i FN. Zelenskyj deltok på møte via videolink og brukte talen til å fortelle om onsdagens angrep. Angrepet på sivil infrastruktur har som nevnt ført til at mange er uten strøm. Med kaldere vær i Ukraina vil det føre til ekstra store lidelser for ukrainerne. – Dette er en åpenbar forbrytelse mot menneskeheten, sa han. Han ba også sikkerhetsrådet om å sende mer antiluftskyts til Ukraina. – Vi ser at de sivile lider, så jeg ber dere om at dere gjør spesifikke grep for å beskytte menneskeheten og liv. – Grovt brudd på folkeretten Norges representant i sikkerhetsrådet, Mona Juul, fordømte Russlands angrep og kalte det et brudd på folkeretten. – Vi er forferdet over Russlands fortsatte angrepskrig, som er et grovt brudd på folkeretten og FN-pakten, sa Juul under møte. Onsdagens angrep viser igjen at Russland ignorerer lidelsene det påfører menneskene i Ukraina, sa Juul. – Vi er skremt over eskaleringen og brutaliteten av de massive angrepene på sivile og sivil infrastruktur. Disse angrepene har drept mange sivile og rammet et stort antall kraftverk over hele Ukraina. Russland skylder på Vesten Den russiske FN-representanten, Vasilij Nebenzia, fikk senere ordet og gjentok beskyldninger om at Nato fører en krig mot Russland i Ukraina. Han skylder også på Vesten for angrepene som har skjedd den siste tiden. – Vi ble tomme for missiler i mars, juli og september. De som treffer nå er rester fra ukrainsk luftforsvar. Det er vestlige våpen til Ukraina som har ført til skadene, sier han. Ambassadøren klaget også på at Zelenskyj fikk tale over videolink, noe han mener er i strid med FN-reglene som krever personlig oppmøte i Sikkerhetsrådet. Huitfeldt. - Må fordømmes Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sa i forkant av møtet at hun var bekymret over missilangrepene som rammer både sivile og sivil infrastruktur. – Det er noe som må fordømmes, og vi har spilt en aktiv rolle for å drøfte dette i FNs sikkerhetsråd, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) til VG i forkant av møtet. Det er ikke første gang Russland har angrepet kritisk infrastruktur i landet. Konsekvensene av slike angrep er store, og det ukrainske energidepartementet opplyser om at de fleste har mistet strømmen etter de russiske angrepene. Se hele møtet i FNs sikkerhetsråd:
Skylder på Vesten
0QBm0A
Ifølge spanske medier omkom den norske gutten etter et fall på fem etasjer fra et hotell i Costa Blanca i Spania. Utenriksdepartementet bekrefter at de er kjent med at en norsk borger er død i Spania. – De pårørende er kjent med dødsfallet. Av hensyn til taushetsplikten kan vi ikke gi ytterligere detaljer i denne saken, sier seniorrådgiver Lars Gjemble til VG. Skal ha falt fra hotell Flere britiske medier har omtalt hendelsen. En ikke-navngitt talsperson i det spanske politiet sier til blant annet Daily Mail at det er en ung gutt som har mistet livet. Han skal ifølge avisen ha falt fra et hotell i Costa Blanca søndag ettermiddag. Han ble fraktet til sykehus med alvorlige skader, og døde senere samme kveld, ifølge spansk politi. Politiet sier at de etterforsker hendelsen, som flere skal ha vært vitne til, men at alt tyder på at det er snakk om en ulykke. Ifølge spanske medier skal gutten ha falt ned fem etasjer. Sjømannskirken holder dørene åpne En representant for spansk politi sier til britiske medier at gutten ikke bodde på hotellet der hendelsen skjedde. Den norske Sjømannskirken i Albir arbeider nå med å ivareta rammede etter dødsulykken. – Vi har hatt kirken åpen for sørgende nå i kveld, og kommer til å åpne igjen i morgen. De som ønsker får anledning til å komme innom og tenne lys, tegne tegninger, ha noen å prate med eller bare være stille, sier Gjerulf Noddeland sjømannsprest i Costa Blanca til VG.
Spansk politi: Norsk gutt død
0QGRvo
Russlands president bekrefter at mandagens angrep mot flere ukrainske byer var hevn for eksplosjonen på Krim-broen. Under et møte med det russiske sikkerhetsrådet mandag kommenterer Russlands president Vladimir Putin de siste angrepene mot ukrainske byer, inkludert hovedstaden Kyiv. – Ytterligere forsøk på å utføre terrorangrep i vårt territorium vil bli besvart, sier han. 75 missiler ble skutt opp fra Russland - 34 missiler traff ukrainsk jord. Resten ble skutt ned av luftforsvaret. Dette er det første store missilangrepet rettet mot Kyiv siden juni. Eksplosjonene ser også ut til å ha truffet nærmere selve sentrum enn tidligere. Minst elleve personer er drept og 60 er sårede, melder politiet klokken 14.34 lokal tid. Vi gjør oppmerksom på at denne saken inneholder sterke bilder. Hevn mot bro-eksplosjon Eksplosjonene skjer dagen etter at Putin anklaget Ukraina for angrepet på den symboltunge broen mellom Russland og den annekterte Krim-halvøya. Putin anklager ukrainske spesialstyrker for å stå bak eksplosjonen av broen mellom Krim-halvøya og Russland. – Det er åpenbart at Ukraina beordret, organiserte og utførte terrorangrepet som hadde til hensikt å ødelegge Russlands kritiske sivile infrastruktur, sier Putin. Mens han hevder dette var en hevnaksjon, mener ukrainsk etteretning at dette angrepet var planlagt siden 2. oktober. Også eksperter tror Ukraina står bak, og, mener dette er et komplisert ukrainsk sabotasjeaksjon dypt inne på russiskkontrollert område. Når Russland nå slo tilbake, kan det kalles en hevnaksjon, sa oberstløytnant Palle Ydstebø ved krigsskolen til VG tidligere på mandag. Putin hevder videre at Russland forhindres i å etterforske sabotasjen på Nord Stream-rørene i Østersjøen. Han påstår også at Ukraina har prøvd å sprenge gassrørledningen TurkStrea Putin sier at langdistansemissiler traff Ukrainas energi-, militær- og kommunikasjonsfasiliteter. Ukrainas statsminister Denys Sjmyhal har tidligere bekreftet at 11 infrastrukturmål ble truffet i åtte regioner i Ukraina, og har etterlatt deler av landet uten strøm, vann og varme, skriver Reuters. Samtidig viser videoer og bilder fra Kyiv at blant annet en park ved en lekeplass er truffet, og en gangbro – se video: Angrepet traff flere ukrainske byer mandag morgen:
Bekrefter hevnangrep
0QK4P0
(Manchester City – Borussia Dortmund 2–1) Til tross for seier hjemme mot Borussia Dortmund, var City-manager Pep Guardiola langt fra fornøyd. – Vi har blitt vant til å gjøre snuoperasjoner i det siste. Jeg liker det ikke, sier Guardiola til BT Sport etter kampen. For tredje gang denne sesongen havnet Manchester City under. Borte mot Newcastle klarte de å redde ett poeng, mens de snudde 0–2 til 4–2 hjemme mot Crystal Palace for noen uker siden. Onsdag snudde de 0–1 til 2–1 hjemme mot Borussia Dortmund etter to scoringer i det siste kvarteret. Sesongavslutningen som førte til ligagull forrige sesong var også av det høyst dramatiske slaget, hvor de snudde 0–2 til 3–2 hjemme mot Aston og vant Premier League med ett poengs margin. – Vi spilte i feil gir i dag. Det var ingen aggressivitet. Vi var passive, sier Guardiola – som likevel kunne juble etter denne Haaland-perlen: Like før timen var spilt sendte Jude Bellingham Borussia Dortmund i ledelsen. Samtidig sto Guardiola klar på sidelinjen og tok grep med tre bytter: Inn med Bernardo Silva, Phil Foden og Julián Álvarez – ut med Jack Grealish, Riyad Mahrez og Ilkay Gündogan. – Øyeblikket vi skiftet rytmen med Phil, Bernardo og Julián, så endret vi tempoet vårt og scoret to utmerkede mål, sier treneren. På pressekonferansen etter kampen fortsatte Guardiola å være hard mot eget lag – til tross for at langskuddet fra John Stones og en akrobatisk perlescoring fra Erling Braut Haaland ga seier. – I dag spilte vi ikke. Champions League venter ikke. Champions League tilgir ikke, sier Guardiola ifølge journalisten Tom Young. – De første årene vi var her hadde vi aldri i verden kommet tilbake. Vi hadde ikke egenskapen til å komme tilbake, sier spanjolen. Erling Braut Haaland sier selv etter kampen at han var fornøyd med de siste «20–25–30» minuttene, og at de der viste hva de var gode. – Det er slik vi må spille, sier Haaland til BT Sport. Noe som fikk City-sjefen i lystigere humør var Haalands avgjørende scoring, ifølge The Athletic-journalist Sam Lee. – Jeg husker litt min kjære venn (Zlatan) Ibrahimovic, som hadde egenskapen til å få foten høyt i været og Erling er ganske lik på den fronten. Han er elastisk, han er fleksibel og han har evnen til å treffe ballen og få den i nettet, sier Guardiola, som også trakk fram sammenligningen til Johan Cruyffs mål mot Atlético Madrid i 1973 som du kan se i videovinduet under:
- Jeg liker det ikke
0QKLRB
Vladimir Putin trenger ryggdekning fra Kinas president Xi Jinping for å føre krigen i Ukraina. Xi har bruk for russiske naturressurser i arbeidet med å gjøre Kina til verdens mektigste nasjon. Putin satte sikkert pris på at Xi kalte Russland en stormakt på toppmøtet i Shanghai-gruppen i Samarkand. Xi beskrev også Putin som en kjær gammel venn. Men den eneste supermakten i rommet er Kina. Russland og Kina trenger hverandre i kampen mot USA og vestlig innflytelse. Men det er Kina som utfordrer USAs ledende posisjon globalt. Og Putin trenger Kinas støtte langt mer enn Xi trenger Russland. I dag er dette blitt enda tydeligere enn før. Putins krig i Ukraina går slett ikke etter planen. Det ble tydelig i krigens første fase, og det er enda klarere i dag. Invasjonsstyrkene har lidd store nederlag. Det har Beijing selvsagt fått med seg. Det er verdt å merke seg at Putin på møtet innrømmet at Kina har «spørsmål og bekymringer». Putin har et stort forklaringsproblem. For Putin har det stor betydning at Xi sier at de to landene støtter hverandre i det som handler om deres kjerneinteresser. Putin definerer Ukraina som en kjerneinteresse, Xi oppfatter Taiwan på samme måte. President Xi sa at Kina og Russland som stormakter sammen skal bidra til stabilitet i en urolig verden. I virkeligheten gjør de begge det stikk motsatte. Putin fører krig for å gjøre Ukraina til et lydrike. Xi truer med å innlemme Taiwan, om nødvendig med militære midler. Ukrainerne kjemper for sin uavhengighet og Taiwan vil ikke bli en del av Kina. Hva folkene mener betyr ingenting for makthaverne i Moskva og Beijing. Ukraina og Taiwan er i deres øyne brikker i et stormaktsspill. De to lederne danner en antidemokratisk allianse, i kamp mot det de beskriver som en unipolar verden der USA trekker i alle tråder. Putin sa på møtet i Usbekistan at forsøket på å skape en unipolar verden nylig har tatt et virkelig stygg form, og at det er fullstendig uakseptabelt. Det virkelig stygge og uakseptable er Russlands krigføring i Ukraina. Kinas sabelrasling i Taiwanstredet gir også grunn til dyp bekymring. Det er de autoritære regimene som utgjør en trussel mot fred og stabilitet, både i Europa og Asia. Xi Jinpings første utenlandsreise siden pandemien gikk til Sentral-Asia og et toppmøte i Shanghai-gruppen som består av åtte land. Kina og Russland opprettet dette samarbeidsorganet i 1996, blant annet for å danne en motvekt til amerikansk og annen vestlig innflytelse i Asia. For Kina og Russland er det i årenes løp bare blitt enda viktigere å danne en felles front mot USA og de vestlige demokratiene. Kina er blitt en mye sterkere rival. Og Putin har brent alle broer til vesten da han gikk til krig i Ukraina. Demokratiene har vist sterkt samhold stilt overfor Putins aggresjon. Det er en ny forståelse for nødvendigheten av å forsvare vår frihet. Men også autoritære land styrker samarbeidet. Verden er ikke unipolar. I stedet er det i dag en tydeligere polarisering, mellom liberale demokratier og autoritære stater. Da de to lederne møttes sist, i Beijing bare et par uker før invasjonen av Ukraina, resulterte det i et omfattende samarbeidsdokument mellom Kina og Russland. Det skulle være et partnerskap hvor det ikke var grenser for hva de kan utrette sammen. Offisielt har Kina forholdt seg nøytrale til krigen i Ukraina. Likevel har de i praksis valgt side. Xi kritiserer ikke Putin. I stedet blir det uttrykt forståelse for Russlands posisjon i Beijing. Kinesiske medier repeterer kun den russiske begrunnelse for krigen. De siste månedene har Kina økt importen av russisk olje. I oktober kommer det kinesiske kommunistpartiet til å gjenvelge Xi til en tredje femårsperiode. Han er blitt den mest allmektige leder siden Mao Zedong. Putin har styrt Russland i mer enn 20 år. For Putin er det viktig å vise russerne at han fortsatt har venner og allierte utenfor landets grenser, til tross for krigen. Shanghai-gruppens toppmøte var en slik anledning. Gruppen består av åtte land, Kina, Russland, India, Pakistan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Kasakhstan og Usbekistan
Grunn til dyp bekymring
0QL0Rg
Henrik Kristoffersen og Lucas Braathen leverte begge en god førsteomgang i slalåmrennet i sveitsiske Wengen. Den andre omgangen begynner klokken 13.15 og sendes på TV 3. Som først startene la Braathen listen med tiden 57,61 i den hardt vannende og saltede løypen i Wengen. – Det kjentes helt horribelt ut, men jeg visste at ut fra hvor tøft det var, så gjorde jeg en god jobb, sier Braathen til Viaplay. Braathens tid ble fort slått av sveitsiske Loïc Meillard, som i mål var 0,48 sekunder raskere enn nordmannen, men som ledet med mer underveis. – Jeg kom så kronglete i gang, jeg fikk ikke pendelen til å gå ut fra start. Det er vel seks tideler på første mellomtid, det er bare helt latterlig, sier Braathen. Etter at de antatt beste har kjørt er det nettopp Meillard som leder. Like bak følger dog en nordmann. For fra startnummer seks leverte Kristoffersen solid og la seg mellom Meillard og Braathen på en annenplass. Opp til sveitseren er det 0,45 sekunder før den andre omgangen. Atle Lie McGrath som ble nummer to i Adelboden for to uker siden, kun slått av Braathen, er nummer fem etter den første omgangen. I målområdet sendte han et stikk til britene, som stakk portene i den første omgangen: – Dette var et drapsforsøk av signert av britene, så får vi norske stikke en løype hvor man ser litt bedre skikjøring, sier McGrath til Viaplay. Den norske treneren Christian Mitter skal stikke portene i den andre omgangen. For ikke bare var det seige forhold i Wengen, det var også kombinasjonene av porter som var satt. – Forholdene holdt egentlig ganske bra for meg, det var ikke veldig oppkjørt, men løypen var ekstremt mye seigere enn jeg tror vi alle hadde forventet, forteller McGrath. Men selv med tre nordmenn topp fem var det ikke bare oppturer i Wengen søndag formiddag. Sebastian Foss-Solevåg kjørte ut og tar seg dermed ikke til finaleomgangen. – Han er i ordentlig motgang, Sebastian. Det har vært for mye av dette her, utbrøt Viaplays kommentator Andreas Toft. Av de fire rennene 31-åringen har stilt opp i denne sesongen, har han kjørt ut i tre av dem.
Jakter ny seier: - Latterlig
0QL5n0
Svigersønnen gjorde en rekke draps-søk på Google. Likevel uttaler moren at hun ikke tror svigersønnen har skadet datteren. Ana Walshe (39) har vært savnet siden 1. januar. Ektemannen, Brian Walshe (47), er tiltalt for å ha drept henne. Til tross for at Ana ikke er funnet, mener politiet at han drepte sin kone for så å lemleste henne, og kaste kroppsdelene i ulike avfallscontainere utenfor storbyen Boston på USAs østkyst. Dette baserer de blant annet på funn av blodrester i ekteparets hjem, og ting som blodrester, håndklær, tape, hansker, baufil, øks og parets DNA i 10 søppelsekker som ble funnet i en avfallscontainer. I tillegg kjøpte han 2. januar ting som vaskemopper, en bøtte, vernebriller, en øks, presenning og natron. Draps-søk på Google Og ikke minst søkte han på google etter svært eksplisitt hjelp. For eksempel: Men ifølge NBC News er Anas mor, Milanka Ljubicic (69), fortsatt overbevist om at svigersønnen er uskyldig. Ana kommer opprinnelig fra Serbia, og moren har blitt intervjuet i sin hjemby, Beograd. – Jeg tror at hun bare har dratt et sted, for å komme seg unna, kanskje var hun lei av alt... Det er bare det jeg tror. Jeg vet ikke sannheten om hva som skjedde, uttaler moren til NBC News. – Jeg bare håper at hun er i live. Hvor som helst, men i live. Det er mitt eneste håp. Alltid tenkt godt om ham Moren ble konfrontert med søkene svigersønnen gjorde i tiden rundt datterens forsvinning, men sier at hun ikke greier å tro at det er sant. Hun viser til at hun aldri har opplevd svigersønnen som sint eller aggressiv. Milanka Ljubicic forteller også at hun totalt har bodd hos datteren og ektemannen i 16 måneder, fordelt på tre ulike besøk. – Jeg har alltid tenkt godt om ham. Han var alltid i godt humør og fortalte vitser. Han var kokken i huset og laget alltid mat til oss, sier Ljubicic til NBC News. Moren viser også til at hun aldri hørte datteren klage på mannen. Ifølge CNN har svigersønnen erklært seg ikke skyldig, og hans forsvarsadvokat Tracy Miner antyder at hun mener bevisene ikke er spesielt sterke. Skal tidligere ha truet med drap NBC News har i en annen artikkel avslørt at Brian Walshe skal ha truet med å drepe Ana i 2014. Han ble da ikke siktet, ettersom offeret nektet å samarbeide med politiet. Milanka Ljubicic sier hun ikke kjente til dette. Hun sier også at hun ikke kjente til at en venn av familien har omtalt Brian Walshe som sosiopat og en veldig sint og fysisk voldelig person. Diskusjoner om bosted Moren kjente derimot til at paret nylig hadde diskusjoner om hvor det var best for barna å bo. Paret har tre barn på 2, 4 og 6 år og Ana pendlet til Washington D. C. hvor hun jobbet i eiendomsbransjen. Der hadde de bedre bomuligheter i tillegg til at Ana i følge moren savnet barna når hun var borte på grunn av jobb. Brian Walshe kunne imidlertid ikke flytte dit, fordi han sonet en svindeldom i hjemmet, og derfor verken kunne forlate huset i Boston eller staten Massachusetts. Anas mor forteller også at Ana sendte henne en melding første juledag: «Mamma kan du være så snill å komme i morgen?». Ifølge NBC News svarte moren at hun ikke rakk å bli klar til å reise så snart, og at hun heller ville komme i januar og bli lenger. Hun spurte hvorfor Ana ville hun skulle komme med en gang, og forteller at datteren forklarte at det var fordi hun og mannen ikke gikk overens på grunn av uenighet om barna og bosted. Barna er nå er ivaretatt av Massachusetts Department of Children and Families, ifølge NBC News.
Gjorde drapssøk på Google: Overbevist om at svigersønnen er uskyldig
0QL6XE
Åsebøen barnehage på Karmøy holder barna inne etter at det ble oppdaget et etsende stoff i en del av uteområdet. Ett barn skal ha fått påvist syreskade. Onsdag forløp barnehagedagen som normalt – helt til barnehagen i Kopervik oppdaget to flasker med et ukjent stoff og misfargede områder på et piknikbord og en vegg i barnehagens uteområde. Politistasjonssjef Frode Klausen på Karmøy politistasjon sier til VG at de har opprettet en undersøkelsessak og har sendt stoffet til analyse og gjort en åstedsundersøkelse. – Vi har fått informasjon om at ett barn ble fraktet til sykehus etter besøk hos fastlegen, og et annet var til tilsyn hos lege. Man antar at disse barna har vært i kontakt med denne væsken, sier Klausen. Han sier at det fortsatt er mye uavklart i saken og at de fortsatt driver innledende etterforskning. – Men dette er en sak vi ser alvorlig på, understreker han. Ifølge daglig leder Grete Vedøy i barnehagen er det ikke lenger mistanke om at det andre barnet skal ha blitt eksponert for stoffet, og barnet som ble sendt til sykehus er nå utskrevet. TV Haugaland omtalte saken først. Politiet ber om tips Politiet ønsker spesielt at noen ungdommer det er gjort en vitneobservasjon av i området etter klokken 19 tirsdag kveld tar kontakt med politiet. De forsøker også å hente inn video fra området fra den kvelden. – Alle som har gjort observasjoner i tilknytning til barnehagen ønsker vi at kontakter oss, sier han. Holder barna inne enn så lenge Torsdag holdes barna inne helt til uteområdet og barnehagen får bistand av brannvesenet til å rengjøre området, sier Vedøy til VG. Fredag åpnes uteområdet igjen. Vedøy sier at de også kommer også til å være observante på om barn har fått skader som misfarging, etsing eller hull på klær og sko som kan indikere at flere har vært borti stoffet. Trygghetsbrist Mange foreldre ble veldig bekymret da dette ble oppdaget onsdag, forteller Vedøy. – Det er en forferdelig truende situasjon for foreldre og barn når sånt oppstår. – Dette er det tryggeste området ungene har foruten hos familien sin, og nå har den tryggheten fått seg en brist. Lek som det er ikke egnet noen plass – særlig ikke på et sånt område der barn er, sier hun. Oppdaget flasker med ukjent innhold Det var barnehagen som oppdaget såret på tungen hos ett av barna, som senere på dagen ble sendt til sykehus, forteller Vedøy. – Da vi så at det hadde skjedd noe med lakken ble vi mistenksomme, og så ble de to flaskene med ukjent innhold oppdaget. Vi la vi sammen to og to og tenkte at det helt sikkert hadde en sammenheng. Senere på dagen ble det påvist en syreskade på sykehuset, ifølge henne. – Alarmerende Barnehagelederen er også kjent med vitneobservasjoner i området. Basert på skadene som er oppdaget på bordet og veggen, ser det ut som at de har sittet rundt et piknikbord i barnehagen og holdt på med flaskene med dette stoffet, forklarer hun. – Det er alarmerende, at ungdom kan sitte her og leke med ukjente stoffer og at små barn kan skade seg på denne måten, sier hun. – Jeg håper virkelig at ungdommene enten ser dette eller at politiet finner dem og at det får en konsekvens, sier hun. Tror ikke det er gjort med vilje Vedøy sier imidlertid at ingenting tyder på at noen har hatt til hensikt å skade barna. – Vi har ingen oppfatning av at dette er gjort med vilje. Det er heller ungdoms tankeløshet. Vi føler ikke at noen har vært her fordi de vil gjøre oss vondt. Det er likevel kjempeubehagelig og en voldsomt truende situasjon, sier hun. I løpet av sine 16 år i barnehagen, har hun aldri vært borti tilgrising med etsende stoff. – Vi har alltid en morgenrunde på uteområdet for å plukke snus og sneiper etter at folk har vært der. Dette er første gang at det er oppdaget et etsende stoff. Det kunne gjort mye, mye mer skade
Ett barn skal ha syreskade
0QLxR0
Fem år etter bruddet med Jenna Dewan (42), letter Channing Tatum (42) på sløret i bladintervju. De to Hollywood – stjernene gikk hver til sitt i 2018, 12 år etter at de ble sammen og ni år etter at de giftet seg. Tatum og Dewan rakk også å få en datter sammen, som i dag er ni år. – Vi jobbet for forholdet veldig lenge, selv om vi begge visste at vi på et vis hadde vokst fra hverandre, sier Tatum i et stort snakke ut-intervju med Vanity Fair. For forskjellige Han forklarer at han og ekskona tviholdt på en idé om hvordan «det burde være». – Selv om livet tydelig og klart viste oss at vi to var altfor forskjellige. Tatum sier at det nettopp var foreldrerollen som presset frem en beslutning. Da ble nemlig ulikhetene mellom ham og Dewan enda klarere. De skal ha vært uenige om alt fra barneoppdragelse til hvordan man ser på livet. Men separasjonen var tøff. – I begynnelsen var det veldig skummelt og skremmende. Livet ditt snur liksom rundt sin egen akse, sier «Magic Mike»-stjernen til bladet. Han beskriver hvordan det var som å se den opprinnelige livsplanen renne som sand gjennom fingrene. I dag er Tatum likevel takknemlig for erfaringen, fordi han mener det har gjort ham til et bedre menneske. – Jeg tror ikke jeg hadde jobbet med meg selv på den måten som jeg måtte for å finne ut hvor veien skulle gå videre, sier han. Filmstjernen sier at datteren er «hans beste venn», og at han etter bruddet også hadde fullt fokus på henne og deres forhold. I 2021 ga han ut en egen barnebok, med tittelen Sparkella, inspirert av nettopp datteren. Ny kjæreste I 2021 ble Tatum kjæreste med en annen skuespiller, nemlig Zoë Kravitz (34), mens hun regisserte ham i filmen «Pussy Island». Han utdyper ikke sin nye kjærlighet i intervjuet, men sier at han ikke vet om han noensinne kommer til å gifte seg igjen. – Forhold er vanskelig for meg, selv om jeg er typisk monogam. Tatum forklarer at han ikke er redd for å ta sjanser i karrieren, men at når det gjelder hjertets affærer så er det verre. – Jeg ender opp med å prøve for hardt, mener han. Etter bruddet med Dewan hadde han også en romanse med artisten Jessie J (34). Tatum er ellers kjent fra filmer som «Dear John» og «Foxcatcher». I 2014 var han aktuell som både regissør og hovedrolleinnehaver i «Sønnen»-filmatisering. 42-åringen tok selv turen til Oslo for å møte forfatterJo Nesbø (62) da han ble koblet til filmprosjektet. Se glimt fra møtet på VGTV: I et annet møte med VG, i 2012, var Channing Tatum i så godt humør at han tilbød rumpedans i bytte mot journalistens klesplagg. Se hele seansen på VGTV: Glimt fra Channing Tatums filmroller:
Om skilsmissen: - Skremmende
0QQ3K2
Overgrepsanklagede Kevin Spacey (63) angrer på at han i 2017 sa offentlig unnskyld til Anthony Rapp (50). Hollywood-veteranen Kevin Spacey kjemper i disse dager i retten i New York mot beskyldninger fra skuespiller Antony Rapp. Rapp krever over 420 millioner kroner i erstatning fra Spacey. Allerede i 2017 fremsatte Rapp påstander om at han som 14-åring var blitt seksuelt krenket av Spacey. Den gangen valgte Spacey å gå offentlig ut og kommentere følgende: – Helt ærlig husker jeg ikke hendelsen, men hvis jeg gjorde det han beskriver, skylder jeg ham en oppriktig unnskyldning for det som ville ha vært svært upassende, beruset atferd. Jeg er lei meg for følelsene han beskriver at han har hatt med seg alle disse årene. Det angrer han på nå. I retten mandag skal Spacey ha vært tydelig preget. Tok til tårene Ifølge Variety brast Spacey i gråt da han forklarte at han angivelig ble overtalt av sin agent til å beklage offentlig. – Jeg ble oppfordret til å si unnskyld, og jeg har lært en lekse – og den er at man aldri skal si unnskyld for noe man ikke har gjort. Jeg angrer på hele uttalelsen, sa Spacey. – Men det er min skyld, for det var jeg som sa det. Jeg tok skikkelig feil. Det var veldig uheldig, og jeg er veldig lei meg for det. Og nå må jeg stå til ansvar for det, sa han om den gamle beklagelsen. Også Business Insider og andre medier skriver at Spacey tok til tårene i rettssalen da han snakket om den gamle beklagelsen, som kom i samme vending som filmstjernen sto åpent frem som homofil. Oscar-belønnede Spacey, kjent for filmer som «American beauty» og «L.A. Confidential», forklarte i retten at han skal ha blitt overbevist om å si unnskyld «for på den måten å avverge en krise» og for å unngå å bli oppfattet som en som «klandret et offer». Spacey forklarte også detaljert om familieforhold som gjorde at han hadde ventet så lenge med å stå frem med legningen sin. Dette er anklagene Rapp, mest kjent for sin rolle i «Star Trek: Discovery» fra 2017, hevder at Spacey forgrep seg på ham i 1986, da Rapp altså var 14 år. De jobbet da begge på Broadway i New York, og Spacey skal ha invitert Rapp med til en fest i sin leilighet. Rapp har i retten vitnet om at Spacey etter at alle gjestene hadde gått, klådde på ham, og at Spacey deretter plasserte ham på en seng og la seg over ham. Peter Saghir, advokat for Rapp, har vist frem bilde i retten av hvordan Rapp så ut den gangen. – Det som skjedde med Anthony, skulle aldri skjedd. Hendelsen involverer en 14 år gammel gutt og en mann på 26, sa Saghir i forrige uke. – Spacey gjorde seksuelle fremstøt overfor 14 år gamle Anthony for å tilfredsstille sine egne lyster, la han til. Spacey innrømmet at han kjente Rapp, men nektet for at den aktuelle hendelsen har funnet sted. Dommer i saken, Lewis A. Kaplan, avviste mandag den delen av Rapps påstander som går på emosjonell belastning. Det er to år siden Rapp gikk til sivilt søksmål mot Spacey. Da hadde overgrepsanklagene mot den før så berømte filmstjernen for lengst skapt overskrifter i kjølvannet av MeToo-bevegelsen. Det har stormet rundt Oscar-belønnede Spacey de siste årene., og han har vært ut og inn av retten. 63-åringen ble i august dømt til å betale over 300 millioner kroner i erstatning til «House of Cards»-produksjonsselskapet MRC for angivelige seksuelle overgrep bak kulissene til Netflix-dramaet. Spacey er i tillegg tiltalt for fire overgrep mot tre menn i perioden 2005 til 2013. Selv har han nektet skyld. Denne rettssaken er berammet til juni neste år. Tilbakeblikk til 2014, da Spacey var vert for Nobelkonserten i Oslo:
Brøt sammen i retten
0QQ9B2
Norsk gass har aldri vært viktigere – og mer utsatt. Er det mulig å sikre Norges mest sårbare punkter mot Putin? Nei, mener disse sikkerhetsekspertene. Ulovlige droner som flyr over flyplasser og olje- og gassinstallasjoner har preget nyhetsbildet de siste ukene. Krigen i Ukraina har «rykket nærmere Norge», har statsminister Jonas Gahr Støre slått fast. Beredskapen ved Norges «nasjonalskatter» er høynet. Heimevernet ble utplassert på plattformer og anlegg etter at en av de viktigste gassrørledningene i Europa ble rammet av et sabotasjeangrep i slutten av september. Men er det nok? Hva er egentlig Norges mest utsatte infrastruktur, akkurat nå, og hvilke trusler kan vi stå overfor? Fire eksperter på beredskap og sikkerhet deler sine analyser om hva som står på spill. «Umulig» – Det vil være umulig å helgardere oss fullstendig mot Putins gråsonekrigføring. Det sier Ina Holst-Pedersen Kvam, forsker ved Forsvarets høgskole Sjøkrigsskolen. Med «gråsonekrig» mener hun Russlands hybride krigføring, der også ukonvensjonelle metoder tas i bruk: Alt dette er populære midler i Russlands verktøyboks. Og Norge er et av de fremste målene for dem alle, ifølge Kvam. – Putin forsøker å destabilisere Europa via stadig mer intens og aggressiv virkemiddelbruk. Mesteparten av denne vendes nå mot Norge, sier hun til VG. Målet er ifølge Kvam å slå såpass dype sprekker i solidariteten med Ukraina at den ukrainske presidenten tvinges til forhandlingsbordet. På den måten kan Putin avslutte krigen uten totalt å tape ansikt. Etterretningssjefen: Dette er truslene mot Norge Sprer frykt – Nå er vi i en konflikt med Russland og må forberede oss på at eventuelle angrep og sabotasje skjer i gråsonen og over et bredt spektrum, sier Karen-Anna Eggen, forsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), til VG. Vi kan forvente at angrepene er tildekket, og at det vil være krevende – om ikke umulig – å bevise hvem som sto bak, mener forskeren. På den måten vil Russland kunne fortsette å spre frykt, uten å utløse en krig med Nato. Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) har ikke besvart VGs spørsmål om denne saken. Hun har tidligere forklart at regjeringen styrker beredskapen på alle samfunnsområder. – Selv om det dukker opp mange urovekkende hendelser, har vi et godt overblikk, sa Mehl til VG i midten av oktober. Men folk flest bør også ta grep, mener forskeren Eggen: – Alle bør være mer årvåkne. Vi trenger ikke endevende livene våre, slik som ukrainerne må, men vi kan alle bli mer årvåkne. Da Russland kuttet gassen til Europa, ble Norge plutselig kontinentets største gassleverandør. I samme øyeblikk ble vi også mer utsatt. Selv om sikkerheten er økt, er vi ikke fullstendig beskyttet mot angrep. Det mener samtlige sikkerhetseksperter VG har intervjuet i denne saken. – Jeg tror aldri det vil være mulig å beskytte infrastrukturen vår helt. Særlig infrastruktur på havbunnen er veldig vanskelig å sikre, sier Eggen. Forsvarssjef Eirik Kristoffersen: – Russerne må ikke undervurderes Kvam ved Sjøkrigsskolen oppsummerer det slik: – Det er for mange sårbare punkter i Norge, og for mange måter å skade disse på, til at politiet, Forsvaret og Heimevernet kan klare å sikre dem alle samtidig mot enhver type angrep. Olje og gass – Olje og gassinstallasjoner i Nordsjøen, med leveranser til kontinentet, er kanskje den viktigste infrastrukturen i Europa akkurat nå. Det sier en av Norges fremste terroreksperter, Anders Romarheim, leder for Senter for internasjonal sikkerhet ved Institutt for forsvarsstudier ved Forsvarets høgskole. I forrige uke ble det kjent at Nato dobler sin undervanns-overvåkning som et svar på sabotasjen på gassrørledningene Nord Stream. Over 30 marinefartøyer fra Nato-land patruljerer nå i Nordsjøen og i Østersjøen
- Russland leker med oss
0QQPXM
(Inter – Viktoria Plzen 4–0, Barcelona – Bayern München 0–3) Barcelona er ute av Champions League allerede i gruppespillet – og får klar beskjed av Real Madrid-supporter Magnus Carlsen. Midt mellom to partier i det pågående VM i Fischersjakk på Island, tok han seg tid til å håne den spanske storklubben: – Godt at Inter-kampen ikke er jevn, så jeg kan fokusere på sjakk og Barcelona på Europa League, skriver Magnus Carlsen på Twitter. Det skrev han på stillingen 2–0 til Inter over Viktoria Plzen. Barcelona var avhengig av at den italienske storklubben avga poeng i den kampen for at spanjolene skulle ha noe håp om avansement fra gruppen. Inter scoret to ganger til etter tweeten til Carlsen, og slår med det følge med Bayern München fra gruppe C, og senere på kvelden fikk Barcelona enda en smell: Hjemmekampen mot Bayern München endte med et ydmykende 0–3-tap. Barcelona-manager Xavi erkjente at det hadde innvirkning på mannskapet at de allerede var ute før storkampen mot Bayern München. – I dag konkurrerte vi ikke. Vi nådde ikke deres nivå. De var veldig gode, mye bedre enn oss med mer intensitet. Jeg er sikker på at elimineringen før kampen påvirket oss psykisk. Det er jeg sikker på, sier Xavi ifølge den spanske storavisen Marca. Barcelona må ta turen til Europa League på nyåret. Med det gjentar nedturen seg fra forrige sesong, da den spanske storklubben ble slått ut av gruppespillet i Champions League for første gang på 21 år. Gruppespillet denne sesongen startet imidlertid på strålende vis for Barcelona, da det ble 5–1-seier over Viktoria Plzen i første kamp. Det var Robert Lewandowskis første Champions League-kamp for klubben, og den polske spissen satte standaren med hat trick. I de to påfølgende kampene gikk derimot både Lewandowski og resten av Barcelona-spillerne målløse av banen. Først ble det 0–2-tap borte mot Bayern München, før Inter vant 1–0 i Milano. Sistnevnte sørget for at Barcelona hadde kniven på strupen før hjemmekampen mot Inter for to uker siden, men etter en kaotisk og målrik avslutning på kampen endte det 3–3 på Camp Nou. Da skilte det tre poeng mellom Inter og Barcelona, men førstnevnte hadde sikret seg overtaket i innbyrdes oppgjør – som teller før målforskjell ved poenglikhet i Champions League-gruppespillet. For Inter ville seier hjemme mot tsjekkiske Victoria Plzen sikre avansementet, og med to raske scoringer fra Henrikh Mkhitarjan og Edin Džeko like før pause så det mørkt ut for Barcelona. I den andre omgangen ble Džeko tomålsscorer, før Romelu Lukaku fastsatte resultatet til 4–0 like før slutt. En snau halvtime etter kampslutt i Milano startet gigantoppgjøret på Spanias østkyst, der Sadio Mané og Eric Maxim Choupo-Moting ga Bayern München 2–0-ledelse før pause. Seks minutter på overtid satte scoret Benjamin Pavard kveldens siste. – Jeg forstår at folk på utsiden kan snakke om fiasko, men fra innsiden har vi en annen analyse. Det er en grusom måte å gå ut av konkurransen på, men hvis vi analyserer de andre kampene, synes jeg vi fortjener mer, sier Xavi.
Hånet av Carlsen
0QQybE
Den russiske OL-vinneren i skiskyting Olga Zaitseva (44) sier at hun er klar til å dra i krigen, fordi skiskyttere «vet hvordan vi skal skyte». Det er til avisen Izvestija at den tidligere skiskytterstjernen kommer med sine uttalelser. Bakgrunnen er at president Vladimir Putin den 21. september beordret mobilisering. Det har blitt hyppig diskutert i russiske sportsmedia den siste måneden om også idrettsutøvere bør dra for å krige i Ukraina - eller om de skal unntas fra mobiliseringen. Den tidligere fotballprofilen Dinijar Biljaletdinov og bandylegenden Ivan Maksimov er blant dem som er blitt innkalt. En rekke russiske topputøvere er offiserer i hæren eller nasjonalgarden. Flere av de beste skiløperne, blant dem Sergej Ustjugov og Aleksandr Bolsjunov, tilhører nasjonalgarden, som er Putins «personlige» hær. Bolsjunov ble forfremmet til kaptein etter OL-seier sist vinter. På spørsmål fra Izvestija om mobiliseringen bør gjelde utøvere som er tilknyttet for eksempel CSKA (hærens idrettsklubb) eller Dinamo (innenriksdepartements/FSBs klubb), svarer Olga Zaitseva: – Jeg vil ikke snakke for hardt ... Men min første tanke: Å ringe alle. Selv er jeg klar til å dra. Fordi vi vet hvordan vi skal skyte. Forsvarsminister Sergej Sjojgu har sagt at 300.000 soldater skal mobiliseres. – Vi er forpliktet til å betale tilbake gjelden vår til fedrelandet, men ... Det er mange «men» her. Det er barn, det er foreldre... Hver person tar sitt eget valg. Gjemme seg? Jeg ville ikke gjemme meg. Men dette er min personlige mening, fortsetter Zaitseva, som har OL-gull i stafett både fra 2006 og 2010. Avisen antyder at det er lite sannsynlig at Zaitseva selv blir innkalt, etter som hun er kvinne. Som kvinne, hvis anken berører deg, blir det nok det siste. – Men jeg er i uniform. Jeg er major i reservestyrkene. Selv om det selvfølgelig er fagfolk, de som har tjenestegjort i hæren, som bør innkalles først. – Hvis det blir full mobilisering, så drar vi alle sammen, sier Olga Zaitseva. Ivar Dale, seniorrådgiver ved Den norske Helsingforskomité med mastergrad i russisk: – Jeg synes Zajtsevas uttalelser vitner om mangel på forståelse for alvorlighetsgraden i de krigsforbrytelser som russiske soldater gjør seg skyld i i Ukraina. Det er trist å høre at hun ville meldt seg frivillig til å skyte og drepe uskyldige mennesker i sitt naboland, sier Dale til VG. – Hun burde heller brukt sine talenter til å skape oppmerksomhet rundt de følger denne krigen kommer til å for ledelsen i Russland. For eksempel kunne hun gått på ski fra Kreml til Den internasjonale straffedomstolen i Haag. Det er omtrent 2500 kilometer. Olga Zaitseva støtter fullt ut Putins politikk om å erobre Ukraina: – Jeg støtter landet mitt, presidenten vår, sier hun og mener det er en «verdensomspennende mediekampanje» mot Russland. – La oss vente til alt roer seg der, freden kommer og folket kan leve i fred, sier den tidligere skiskytterprofilen når hun blir konfrontert med annekteringen av fire regioner av Ukraina, sier hun til Izvestija. – De (idrettsutøverne i disse fire regionene) er alle våre. Og vi vil jobbe med dem, som med Krim etter 2014, sier Olga Zaitseva. Krim ble annektert av Russland i 2014. Zaitseva går imidlertid lenger i propagandaintervjuet og støtter Putins politikk om å erobre Ukraina: «Å annektere flere ukrainske regioner vil tillate oss å utvikle oss. Så snart freden kommer tilbake, vil vi jobbe som vi gjorde på Krim og vi vil ha flere idrettsutøvere i troppen vår. For meg er det ingen tvil, jeg vil fortsette å støtte Putin.
Russisk OL- vinner vil til krigen
0QV8mB
PHOENIX (VG) I Arizona kan noen av Trumps mest lojale kandidater vinne avgjørende posisjoner i dag. Spørsmålet er om de kommer til å finne seg i å tape. – Vi må komme oss ut og stemme, folkens! Republikanernes guvernørkandidat i Arizona, Kari Lake, er i ferd med å runde av sin tale til et par hundre overgitte støttespillere. I dag er det mellomvalg i USA. Flertallet i Kongressen skal avgjøres, sammen med hvem som skal være guvernør – øverste sjef – i en rekke stater. – Jeg kan ikke gå ut og stemme for deg. Jeg antar at det er det demokratene gjør, fortsetter det tidligere nyhetsankeret. Det høres ut som en vits. Men det hun sier føyer seg inn i rekken av utsagn fra Lake som angriper tilliten til USAs demokrati – ved å hevde at motparten «stjeler» valg. I få stater står mer på spill i årets mellomvalg enn her i Arizona, som siden valget i 2020 har blitt ekspresident Donald Trumps kanskje viktigste maktbase. Og nå tyder alt på at han vil varsle sitt neste presidentkandidatur neste uke. Mulig visepresident På overflaten handler mellomvalget i Arizona i hovedsak om hvem som skal bli guvernør og hvem som skal representere delstaten i Senatet. Begge deler kan imidlertid få store konsekvenser for: Ikke minst: Med over 370 republikanere som har sådd tvil om 2020-valget som kandidater ved årets mellomvalg, står nervene nå i spenn blant amerikanere om de kommer til å akseptere eventuelle egne valgtap. – Jeg kommer til å vinne valget, og jeg vil akseptere et slikt resultat, sa Lake til CNN nylig. – Skremmende – Alt er blitt så ekstremt nå, sukker Donna Harrison (66). Harrison er ute med valgkampmateriell for å få velgere til å stemme på demokrater i Arizona – dagen før dagen. Det har hun gjort siden 2008 og Barack Obamas første presidentkampanje, men siden den gang har hun blitt mer og mer nervøs for hva som venter når hun banker på en dør. Dagen før hun tar med VG ut, forteller hun at en mann begynte å kjefte på henne så fort hun hadde parkert bilen sin. «Ikke fortell meg hvordan jeg skal stemme!», ropte han, før han i bil fulgte etter Harrison på motorveien, forteller hun. Derfor har Harrison nå kjøpt en pepperspray – for føle seg tryggere mens hun «redder demokratiet». – Jeg er veldig bekymret. De sier at de ikke kommer til å akseptere valgresultater. Blir de valgt kommer de til å endre resultater til det de selv vil, sier Harrison. Senatskandidat Blake Masters har, som Lake, hevdet at Trump vant i 2020, før han har forsøkt å moderere seg de siste ukene. – Vi har aldri vært i en sånn situasjon før i USA. Det er skremmende, sier Harrison. Bevæpnet overvåkning av velgere Noe annet velgere i Arizona har funnet skremmende er bevæpnede personer fra grupperingen Clean Elections USA. De hevder de bare vil overvåke «postkassene» folk kan bruke til å forhåndsstemme, i frykt for svindel og juks. I tillegg har de tatt bilder av velgere og i noen tilfeller lagt dem ut på internett, skriver The New York Times. En dommer grep til slutt inn mot aktiviteten. På gressplenen utenfor Arizona sin delstatsforsamling i Phoenix, får VG klemt inn et spørsmål om dette under pressekonferansen til demokrat og senator Mark Kelly – som altså er på valg i dag. – Vi har hatt noen tilfeller som ser ut som trusler mot velgere. For dem som vil følge med på at andre avlegger sin stemme, så vil jeg si at det er greit så lenge man følger reglene, men å skremme velgere er bare galt og det er udemokratisk, svarer han. – Sugd inn i en kult Republikaneren Andy Kunasek stemte på Trump i både 2016 og 2020. – Aldri igjen. I ettertid er Trump den mest uamerikanske presidenten vi noen gang har hatt, sier han til VG. Kunasek var i 20 år valgt inn som medlem av Maricopa County Board of Supervisors, som er det øverste folkevalgte organet til Arizonas største kommune. Nå går han offentlig ut og støtter demokrater før valget. Kunasek har lite til overs for republikanere øverst listene, som Kari Lake og senatskandidat Blake Masters. – Å se hva dette er blitt, er bare skremmende
Mellomvalg i USA: - Alt er blitt så ekstremt
0QVJnE
Justisministeren bidrar til å skape usikkerhet om reglene som førte til at varsleren Øyvind Tenold ble sagt opp, mener leder av justiskomiteen på Stortinget, Per-Willy Amundsen. – Det er urovekkende at justisministeren ikke ser ut til å ta ledelsesansvar i saker som stiller politiet i et dårlig lys og selv bidrar til å skape usikkerhet, sier Amundsen. I en rekke artikler har VG fortalt hvordan Øyvind Tenold ble sagt opp fra stillingen som leder for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Vest politidistrikt – etter å ha varslet på flere av Norges mektigste politiledere. Da Tenold skulle tilbake på jobb i 2019, etter ett års permisjon, fikk han beskjed om at han måtte autoriseres to ganger for å få tilgang til de hemmelige PST-dokumentene: Først av politimesteren. Så av sjefen for PST. Tenold mener kravet ble konstruert for å kvitte seg med ham. Onsdag fortalte justisminister Mehl Stortinget at kravet om dobbel autorisering er lov. I dag kan VG avdekke at tre dokumenter fra hennes eget departement forteller det stikk motsatte: Kun politimesteren skal autorisere lokalt ansatte i PST. Samtlige dokumenter er utarbeidet etter at PST mener kravet om dobbel autorisasjon ble innført: – Slik denne saken har utviklet seg, med den informasjonen VG har frembrakt, blir Øyvind Tenolds fremstilling av saken bare mer og mer troverdig, sier Per-Willy Amundsen. Han kaller det oppsiktsvekkende at Emilie Enger Mehl legger til grunn en oppfatning av sikkerhetslovens regler om autorisasjon, uten å informere om at departementet tidligere har ment det motsatte. – I tillegg hersker det tvil om når kravet om dobbel autorisasjon skal ha blitt innført, ulike årstall har blitt referert. Da fremstår det ikke direkte tillitvekkende at justisministeren overfor Stortinget kommer opp med et helt nytt tidspunkt basert på et dokument som er unntatt offentlighet, sier Amundsen. Bidrar til mer forvirring Både Carl I. Hagen (Frp) fra Stortingets kontrollkomité og Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) i justiskomiteen har sendt skriftlige spørsmål til Mehl. Onsdag fikk Thorsvik svar om at kravet om dobbel autorisering er lovlig. Mehl svarer ikke på spørsmålet om når kravet ble innført, men henviser til interne dokumenter i PST som beskriver at denne praksisen har vært gjeldende «over tid» – fra og med 2017. Også justispolitiker Thorsvik (V) kaller innholdet i dokumentene fra Justisdepartementet for oppsiktsvekkende. – Mehl har sagt at kravet eksisterer, men hennes eget departement forteller at kravet ikke eksisterer. Det henger ikke på greip, sier Thorsvik. Hun mener justisministeren nå bidrar til å skape mer forvirring. – Hun gir inntrykk av at hun ikke ønsker å rydde opp og skape klarhet. Det burde være i hennes interesse, for noe annet kan føre til mistillit i befolkningen, sier Thorsvik. Misforstår loven En av Norges fremste eksperter på sikkerhetsloven, Carsten Rapp, har uttalt til VG at en autorisasjon fra PST er i strid med sikkerhetslovens intensjoner. Flere ganger har justisministeren endret svar om hvorvidt kravet er lovlig, og når det ble innført. Politiets sikkerhetstjeneste har ikke ønsket å besvare spørsmålet. Det har heller ikke Politidirektør Benedicte Bjørnland som var sjef for PST i både 2017, 2018 og frem til våren 2019. – Jeg forstår ikke hvorfor ingen spør Bjørnland om hun innførte dette kravet, sier Øyvind Tenold. – Hvis hun ikke kan vise frem dokumentasjon, er oppsigelsen min tuftet på luft. Carl I. Hagen sier til VG han fornemmer at stillingskravet som ble rettet til Øyvind Tenold, skyldes at et ønske om å få ham fjernet fra jobben. – Jeg kommer til å sende Mehl et nytt skriftlig spørsmål: Hvor mange lokale PST-tjenestemenn er autorisert av både politimesteren og PST? Per-Willy Amundsen reagerer på at justisministeren og departementet henviser til Politiets sikkerhetstjeneste – uten å gi klare svare selv. – Det er uforståelig at justisminister Mehl ikke griper inn og instruerer eget departement og underliggende etater
- Uforståelig at Mehl ikke griper inn
0QVQQB
Russland hevder britiske spesialister hjalp Ukraina i et angrep mot Svartehavsflåten lørdag. Samtidig beskylder de Storbritannia for å stå bak Nord Stream-sabotasjen i september. Den russiske marinen sier de lørdag morgen avverget et droneangrep i Sevastopol-bukten på den annekterte Krim-halvøya, ifølge russiskstøttede guvernøren Mikhail Razvozjajev. Sevastopol er hjemmehavnen til Russlands svartehavsflåte. – Skip fra Svartehavsflåten har stanset en UVA (ubemannet luftfartøy) i Sevastopol-bukten. Ingen anlegg i byen er truffet. Situasjonen er under kontroll, skriver Razvozjajev på Telegram. Nå slår Det britiske forsvaret tilbake. – For å skjule sin katastrofale håndtering av den illegale invasjonen av Ukraina, tyr det russiske forsvarsdepartementet til falske påstander av episk dimensjoner. Denne oppdiktede historien sier mer om hva som foregår i den russiske regjeringen enn den gjør om Vesten, heter det fra Det britiske forsvarsdepartementet i en Twitter-melding. Ifølge guvernøren skal angrepene ha startet litt før klokken fem i natt og pågått i flere timer. Myndighetene i Sevastopol sier at havnen er midlertidig stengt for båter og ferjer. – Alle dronene er skutt ned, sier Razvozjajev. Forsvarsdepartementet bekrefter at sjøminesveiperen i Svartehavsflåten fikk mindre skader i angrepet. Flere videoer og bilder sirkulerer i både russiske og ukrainske telegram-kanaler, og skal vise eksplosjoner og røyk i Sevastapol. VG har stedsverifisert en video og et bilde, men kan foreløpig ikke si med sikkerhet når de er tatt. Anklager Storbritannia I en orientering på Telegram hevder det russiske forsvarsdepartementet at britiske spesialister ledet forberedelsene til angrepet. Men ikke nok med det: Det russiske forsvarsdepartementet anklager samtidig den britiske marinen for å stå bak sabotasjen pågassrørledningene Nord Stream i september. De fremlegger ingen bevis for anklagene. – Ifølge tilgjengelig informasjon deltok representanter for den britiske marinen i planleggingen og gjennomføringen av terrorangrepet i Østersjen 26. september, skriver departementet i en orientering på Telegram. Rådgiver i Ukrainas innenriksdepartement Anton Gerasjenko skriver på Telegram at eksplosjonene er et resultat av uforsiktig håndtering av eksplosiver. – Russerne er så sjokkerte at de fortsatt ikke vet hvorda de skal rapportere dette til Putin, skriver han. Totalt deltok 16 droner i det ukrainske angrepet - i tillegg til 7 sjødroner, 9 luftdroner til, ifølge RIA.
Kraftige russiske beskyldninger mot britene
0QVk42
P4s musikksjef ble 49 år gammel. Kollegaer er i sorg. Radiokanalen bekrefter bortgangen i en melding under tittelen «En radiostjerne har sluknet». – Even Rognlien har forlatt oss. Even døde etter kort tids sykeleie på Akershus Universitetssykehus 31. oktober, 49 år gammel, skriver P4-sjef Kenneth Andresen i et minneord. Han skriver videre at kollegene i P4 er stolte og takknemlige over å ha hatt Rognlien som kollega. – Han etterlater seg betydelige spor hos radiolytterne og hos alle sine kolleger i P4-gruppen. Even vil bli dypt savnet, og våre varmeste tanker går til hans nærmeste familie, som ber om ro i sorgen, skriver Andresen. Even Rognlien var en av de aller første som ble ansatt i det som etter hvert skulle bli P4. Han ble ansatt som musikkassistent i 1993, mens P4 bare var et prosjekt under oppbygging. Til tross for ung alder kom han til den nye riksradioen med mange års erfaring fra lokalradio. Rognlien jobbet først som programleder og senere som sjef i P4. P4-kollega gjennom nesten 30 år, Michael Andreassen, sier til VG at han og kollegaene er i sjokk etter å ha fått den triste nyheten. – Vi visste han var syk, men ikke at det var så alvorlig. Jeg har jobbet med Even i 26 år. Plutselig er han borte, det har ikke helt gått opp for meg ennå. Det er ufattelig, ufattelig trist, og et stort tap, sier Andreassen. – Vi i P4 er som en liten familie som er glade i hverandre, og vi har det vondt nå. Vi får ta vare på hverandre så godt vi kan fremover og komme oss gjennom dette sammen. Og så tenker vi veldig på familien hans som har mistet en sønn, en kjæreste og en pappa. Det er bare forferdelig trist, sier Andreassen. Han trekker frem at Even Rognlien var en fantastisk programleder og samtalepartner. – Han var perfeksjonist og lagde noen radioverk som var håndverksmessig fantastiske. Og selv om han hadde holdt på med dette lenge, hadde han fortsatt gløden. Han var et stort forbilde for oss alle sammen. Jeg kommer også til å savne alle de fine samtalene vi hadde om alt fra makroøkonimi til livet og de nære ting. I 2020 ble Rognlien kåret til årets programleder i sjangeren musikkdrevet radio. Han har vært programleder for flere av de mest kjente programmene i P4. – En kjent og kjær stemme for radiolyttere gjennom snart 30 år har stilnet. Even var en radiomann til fingerspissene. Han kunne holde de lengste og mest engasjerte innleggene om overganger og om det å få det til «å sitte tett». Han var en perfeksjonist, og ingen var større kritiker til Even enn Even selv. Det å se ham briljere ved miksebordet var som å se en konsertpianist gyve løs på Rakhmaninovs tredje. Det var virtuositet, skriver Andresen videre. I 2004 ble Rognlien kåret til årets programleder for – P4 – programmet «Hit40». Juryen mente blant annet dette om Rognlien: «Profesjonell til fingerspissene.....holder sendingen sammen i et høyt tempo ...» De siste årene var Rognlien musikksjef i P4. Men i følge Andresen var Rognlien først og fremst kjent som «Mr. Ettermiddag» for P4s lyttere. – Ingen har hatt flere «Midt i trafikken»- sendinger enn ham. Det er i det hele tatt veldig få programledere som har hatt fast plass i beste sendetid i så mange år som Even Rognlien, skriver Andresen.
P4-profil Even Rognlien er død
0QW6Po
PLANICA (VG) Krisemøte, uenigheter og TV-uttalelser i den svenske leiren får Frida Karlssons mamma til å uttale seg. Karlsson ble sensasjonelt fragått av Ingvild Flugstad Østberg på den tredje etappen. Etterpå klaget den svenske ynglingen på dårlige ski, mens smøresjef Peter Myhlback mente Karlsson så sliten ut. Mamma Mia Karlsson snakket med Frida etter løpet, og synes ikke noe om det smøresjefen sa om datteren: – Hun følte at hun ble kastet under bussen, sier hun til Expressen torsdag kveld. – Av (Petter) Myhlbacks uttalelse? – Ja, hun ble opprørt over den, sier Mia Karlsson. Luken Frida Karlsson ga fra seg klarte de svenske favorittene aldri å hente, og da gikk gullet til Norge foran Tyskland. Sverige måtte spurte for å berge medaljen. Noen timer etter målgang hadde den svenske leiren krisemøte i garasjen på VM-arenaen i Planica, som kom etter uenighetene om kvaliteten på skiene. – Jeg synes det ser ut som Frida (Karlsson) er ganske sliten i beina og ikke trykker på ordentlig, sa den svenske smøresjefen Petter Myhlback til Viaplay. – Min spontane reaksjon er at vi absolutt ikke hadde dårlige ski i dag. Materialet er en viktig faktor, men det finnes andre faktorer, fortsatte Myhlback. Det er disse uttalelsene Mia Karlsson reagerer på. Hun har selv smurt og valgt mange ski for datteren over årenes løp, så hun skjønner at de svenske smørerne har gjort alt de kan for å få på plass de best mulige skiene. Også Frida Karlsson reagerte på det Myhlback sa. – Jeg vet ikke om han en gang har gått på mine ski i dag. Jeg ble litt skuffet når dere (pressen) sa at han hadde sagt det. Så vi skal ta oss en prat sammen, sa Karlsson før krisemøte. – Det handler om tillit. Det er et lagarbeid. Det er ikke som å gå i krigen sammen, men de må stole på hverandre. De må ordne opp i dette. Hvis jentene går ut på tremila og er usikre på skiene, så kommer det aldri til å gå. Jeg håper de løser det innen den tid, sier Mia Karlsson. VG har ikke lykkes i å få en kommentar fra Mia Karlsson torsdag kveld. Den svenske landslagssjefen Anders Byström har ikke besvart VGs henvendelser. – Det er katastrofalt og det verste som kan skje for troppen, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland til VG om Sveriges marerittdag i Planica. Det startet med en skuffende stafettbronse. Så valgte Frida Karlsson å klage på skiene. Deretter svarte smøresjefen lagets store stjerne krasst. Etter et oppvaskmøte i kjelleren under langrennsstadion trodde kanskje de fleste at stridsøksen var lagt død. Men etter at Expressen slo stort opp at mamma Karlsson mener datteren følte seg kastet under bussen, må Aukland bare riste på hodet. – Det gjenstår en stafett for herrene og to viktige individuelle distanser og da er interne konflikter som sagt det verste som kan skje. Når smøreteam og løpere går ut mot hverandre, foreldre involverer seg, da er det vanskelig å fungere som lag, sier han. Ebba Andersson og Maja Dahlqvist, som begge gikk på det svenske bronselaget, var like etter løpet sikre på at Karlssons ski var dårlige. Lagvenninne Emma Ribom ristet på hodet da hun får spørsmål om skiene. – Med de forutsetningene som vi hadde, synes jeg vi gjorde det vi kunne, sa Ribom til VG. Den svenske smøresjefen ba de svenske damene akseptere og ta nederlaget. – Marginene i toppidrett er liten, noen ganger må man innse at noen andre er bedre, sa Myhlback til VG. – Er du redd for å få kjeft av Frida? – Virkelig ikke, sa Myhlback før det ble kjent at de skulle ha krisemøte.
Mamma reagerer: - Kastet under bussen
0QW88E
Forskerne har funnet en 9 meter lang, skjult korridor i Kheopspyramiden i Giza. De tror korridoren kan lede til nye funn i den over 4.600 år gamle pyramiden. Egyptiske myndigheter kunngjorde nyheten torsdag. Funnet ble gjort i forbindelse med et omfattende skannings-prosjekt av pyramidene, som har pågått siden 2015. Der tas moderne skanne-teknologi i bruk for å finkjemme innsidene av de eldgamle byggverkene. Korridoren som nå er funnet i Kheopspyramiden, befinner seg like bak hovedinngangen. Forskerne tror korridoren ble bygget for å avlaste vekt på enten hovedinngangen eller et hittil uoppdaget rom. Kheopspyramiden er den eneste gjenværende av verdens syv underverker fra oldtiden. Den skal ha tatt 20 år å bygge, sto ferdig rundt år 2580 fvt. og er den største av de tre store pyramidene i Giza like utenfor Kairo. Den antas å ha blitt bygget som et gravkammer for faraoen Khufu. Den 146 meter høye pyramiden var verdens høyeste menneskeskapte byggverk fram til det 330 meter høye Eiffeltårnet ble bygget i Paris i 1889.
Fant hemmelig korridor
0QWAnM
ROAN (VG) Politikere møter aktivister i Oslo daglig for å snakke om Fosensaken. – Hvis de vil snakke er det vel oss de bør snakke med, sier reindriftssame Elise Holtan Pavall Årbogen. Demonstrasjonene i Oslo har pågått i flere dager, og aktivister som sperrer ut ansatte fra departementene bæres bort. I Fosen har snart alle mediehusene vært på besøk hos de seks familiene hele Fosen-saken startet med. Likevel er det ingen politikere, fra Stortinget eller regjeringen, som har tatt kontakt med reineierne. – Vi har sett på dem på TV, men ikke hørt noe fra dem selv. Ingen har tatt kontakt med oss, sier Elise Holtan Pavall Årbogen. – Bør de ta kontakt? – Hvis det er løsninger de er opptatt av å snakke om, så er det vel oss de bør snakke med. Dette har skjedd onsdag: Politiet bar bort Greta Thunberg Tåken ligger tett på Roan vindkraftverk og nærmest tryller vekk de høye vindturbinene. Årbogen viser oss hvor anleggsveiene går gjennom det som en gang var vinterbeitet for reinsdyrene til Nord-Fosen Siida, der tre familier driver reindriften sin sammen. – Du kan se at veiene kutter tvers gjennom det som var leitet for reinen. Det var urørt natur, nå ligner det mer et anleggsområde, sier Årbogen. Hun peker ned i en dal med et lite vann og grønne områder med spredte trær. Årbogen tok over reindrifta etter sin far i 2019. Hennes første dag som eier var også første dagen familiene møtte i tingretten. Møt familiene som møtte staten i Høyesterett og vant: - Vi trodde det var reelt Fosen Vind hadde fått tillatelse til å bygge ut vindkraftverkene Roan og Storheia, mot protester fra familiene. Selskapet skulle betale siidaene en erstatning, men familiene ville ikke godta det. De mente at tillatelsene aldri skulle vært gitt, fordi de brøt med deres rettigheter som urfolk. Fosen Vind tok spørsmålet om erstatning til tingretten, og siidaene ba retten avvise erstatning fordi konsesjonene var gitt i strid med loven. Dermed ble en rettssak startet av Fosen Vind for å få satt en erstatningssum, til en sak om staten hadde brutt samenes rettigheter som urfolk. Staten gikk selv inn som partshjelp for utbyggerne i saken, familiene møtte regjeringsadvokaten som motpart. Dermed ble det også et tap for staten, da familien vant i Høyesterett i november 2021. Familiene fikk rett. Staten hadde brutt deres rett til å fortsette reindriften, da de ga utbyggerne tillatelse. Dermed er konsesjonene i praksis ugyldig. Det Høyesterett ikke tar stilling til, er om det betyr at turbinene nå skal rives. Det er den eneste løsningen hun ser. – Vi har vært villige til å diskutere andre erstatningsbeiter, for det er beiteområder vi trenger. Vi har også vært åpne for å finne løsninger for å kunne sameksistere med vindturbinene på kort sikt, men ikke i de 25 årene de har konsesjon for. Det er uaktuelt, sier Årbogen. Les også: Støre med advarsel til partifelle etter rive-utspill Det naturlige for siidaen er at de rullerer mellom de tre vinterbeitene de har. Nå har de bare to vinterbeiter å bruke, og de er i ferd med å bli nedslitt. I tillegg er ikke noen av beitene store nok til å holde flokkene samlet, slik de helst skal. – Vi har rein som er på sommerbeite om vinteren, og rein som er på sommerbeitet når de kalver. Ting har endret seg og den spiralen går fort nedover, sier Årbogen. – Jeg tenker at nå må noe skje, hvis ikke er det snart over for reindrifta på Fosen. De har hatt flere konsultasjonsmøter med Olje- og energidepartementet. Det forrige var i november. Sålangt har ikke reindriftssamene blitt enige med OED om noe, og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har innrømmet at saken har stått fast. – Problemet er at de kommer ikke med løsningsforslag, de vil bare snakke om hva de skal utrede. Vi mener at saken er godt nok utredet. Den var utredet nok i tingretten, i lagmannsretten og i Høyesterett
Fosen: - Det er vel oss de bør snakke med
0QWMW2
Regjerende Holmenkollen-vinner Martin Løwstrøm Nyenget (30) skal gifte seg med Synne Baklid i mai. – Det er noe jeg gleder meg veldig til. Det er litt sånne ting som er fint å ha på siden. Ski er viktig det, men det finnes ting som er enda viktigere, sier Martin Løwstrøm Nyenget, landslagsløper i langrenn. Han sto for karrierens høydepunkt da han vant den legendariske femmila i Holmenkollen i mars i fjor. Det rørte lagkameratene etter at han kort tid i forkant mistet faren og talte i begravelsen. I mai når Nyenget et annet høydepunkt, da bryllupet med Synne Baklid finner sted. De har vært sammen siden de var 19 år. – Jeg vil si at etter elleve år sammen, da er du ikke treig med å få ut ringen. Det blir veldig stas å samle venner og familie til en stor fest, sier Nyenget. – Jeg gleder meg ekstra, for jeg er veldig happy med den jeg skal gifte meg med. Det er stas, fortsetter han stolt. Støtten fra Baklid kaller han «veldig viktig». – Hun er veldig god til å støtte. Hun er ikke dullete av seg, men støtter når hun vet det trengs noe ekstra. Vi har det veldig gøy sammen og er gode venner. Nå går vi fra å være samboere til ektefeller, det er ekstra stas, sier Nyenget. Som reserve fikk han muligheten på VM-femmila som Pål Golberg vant sist søndag. Nyenget selv ble nummer fem. Førstkommende lørdag venter ny femmil, denne gang i fristil og i Holmenkollen. Første konkurranser for langrennsløperne etter VM er femmila i Holmenkollen lørdag og søndag. Deretter er det sprint i Drammen torsdag neste uke. Få full oversikt over sport på TV i VGs nye sportskalender.
Gifter seg etter 11 år
0Qg4m6
Flere advokater reagerer kraftig på justisminister Emilie Enger Mehls (Sp) siste uttalelser, og stiller spørsmål ved om hun tar politets feiltrinn på alvor. Kritikken mot politiet som Mehl svarte på omhandler: Leder i Advokatforeningen, Jon Wessel-Aas, mener justisministeren gjør feil i å gå imot kritikerne av politiet, noe Rett24 omtalte først. – Det går fint an å si at politiet gjør en viktig jobb som generelt gjøres godt, men samtidig si at feilene som er avdekket i dette tilfellet er alvorlige, og at det derfor må tas grep, skriver Wessel-Aas, i en e-post til VG. Advokat Frode Sulland mener også at tilliten til Mehl nå er svekket. – Politiet har svekket tillit på grunn av dets oppførsel, og nå svekker justisministeren den tilliten man måtte ha igjen til henne, sier Sulland til VG. Har vært tydelig Statssekretær for Mehl, Hans-Petter Aasen (Sp), skriver i en e-post til VG at han mener Wessel-Aas’ uttalelser er unyanserte og upresise. – Han tillegger justisministeren holdninger hun ikke har, skriver Aasen. Han sier videre at justisministeren gjentatte ganger har vært tydelig på at rapporten om NNPF blir tatt på alvor og fulgt opp grundig. – Vi mener utvalgets rapport gir et godt grunnlag for å følge opp de anbefalinger utvalget har kommet med. Politidirektoratet er godt i gang med oppfølgingen av utvalgets anbefalinger, skriver Aasen. – Veldig drøyt I intervjuet med Nettavisen reagerte Mehl blant annet på en tidligere Twitter-uttalelse fra MDG-leder Arild Hermstad: – Det opplever jeg som veldig drøyt. Det har ikke rot i virkeligheten og det skaper en konfliktfylt debatt. Det er en kritikk som er helt feilslått, sa Mehl til Nettavisen. Videre forteller justisministeren at kritikken bidrar til økt polarisering og et konfliktfylt ordskifte. – Til syvende og sist er jeg redd det i seg selv kan påvirke tilliten til politiet – når man hele tiden angriper tilliten, sa Mehl. Svekker tilliten Wessel-Aas reagerer på justisministerens svar til kritikerne, og sier at det langt ifra er kritikken av hendelsene som svekker politiet. – Kritikken, og ikke minst den politiske ledelsens vilje og evne til å ta kritikken på alvor, er hva som kreves for å gjenopprette tilliten. Å angripe kritikken bidrar til det motsatte, og ikke minst til å svekke tilliten til politisk ledelse. Det er som å angripe gutten som peker på at keiseren er naken, fortsetter han. – På dette punktet mener jeg at justisministeren svikter i sin rolle, avslutter Wessel-Aas. Også presidenten i Juristforbundet har kastet seg inn i debatten: Statssekretær Aasen understreker at forutsigbarhet om politiets tvangsmiddelbruk er viktig for både politiet, samfunnet og berørte. Han sier at bruk av narkotika har alvorlige helseskadelige konsekvenser, samt negative virkninger for pårørende og samfunnet: – Det er derfor viktig at politiet har egnede virkemidler for å kunne avdekke og etterforske innførsel og salg av større mengder narkotika, til å kunne avdekke bakmenn, og bekjempe organisert kriminalitet og den kriminelle økonomien, sier Aasen. – Snus helt på hodet Sulland sier han oppfatter det som om justisministeren ikke aksepterer kritikken, og at hun ikke tar feilene som har blitt begått på alvor. – Dette er bare ett av mange eksempler på hvordan rettsstaten begynner å få mange riper i lakken, sier Sulland. Justisdepartementet har tidligere beklaget overfor de som har blitt utsatt for ulovlig tvangsmiddelbruk, men Mehl har ikke gjort dette selv. – Justisministeren har først unnlatt å beklage de ulovlige ransakingene, og i tillegg skal de som kritiserer politiet kritiseres. Det snus helt på hodet, sier Sulland. På spørsmål fra Nettavisen om hvorfor Mehl ikke har beklaget, svarer hun følgende: – Politidirektøren har beklaget, og jeg mener det er riktig at det ligger hos dem
Advokat om Mehl: - Svikter i sin rolle
0QgdO0
Katherine Koonce (60) ofra livet i det ho forsøkte å stoppe masseskytinga som gjekk føre seg på barneskulen ho dreiv i Nashville. Tre niåringar og tre tilsette vart drepen på ein kristen privatskule i Tennessee (USA) måndag, da Audrey Elizabeth Hale (28) på brutalt vis skaut seg gjennom skulens dører før tilfeldige elevar og tilsette vart hennar offer. Konfronterte skyttaren Som rektor på ein skule i USA hadde Koonce sørgja for at elevar og tilsette var trent på ei potensiell skuleskyting. Byråd i Nashville, Russ Pulley, fortel til FOX 17 News at Koone umiddelbart avslutta eit Zoom-møte etter det første skotet, og ikkje nølte med å gå etter gjerningspersonen. – Ho avslutta samtalen umiddelbart, reiste seg og sette kursen mot skyttaren, seier han til kanalen. Politisjef John Drake bekreftar på ei pressekonferanse at rektoren var involvert i ein konfrontasjon, og vart drepen i ein gang på skulen. – Ho gjorde det rektorar gjer; beskytta barna sine, seier byrådet. Også den lokale pastoren, John Bourgeois, gir uttrykk for rektorens heltefulle handling. – Ho ofra livet til forsvar for barna under hennar omsorg, skriv han. I tillegg til Koonce vart også hennar to kollegaer, Cynthia Peak og vikarlærar Mike Hill, drepen. Tre ni år gamle elevar var også drepen, Evelyn Dieckhaus, Hallie Scruggs og William Kinney. Også gjerningspersonen vart drepen av politiet. Kjøpte våpen lovleg Hale hadde laga eit detaljert kart over skulen og eit manifest for ho gjekk til angrep på skulen der ho sjølv har vore elev. Ho hadde kjøpt sju våpen og brukte tre av dei, to rifler og ein pistol under skytinga. Alle våpena var lovleg kjøpt, fortel politiet. Hale identifiserte seg som transperson, skriv ei rekke medium. Ho vart født kvinne, men hadde ført opp hankjønn som pronomen på Linkedin, noko som indikerte at Hale var transmann, seier Kristin Mumford, talsperson i politiet til New York Times. På spørsmål om skyttarens kjønnsidentitet var knytt til angrepet, svarte politisjef John Drake at dei etterforskar alle spor. Foreløpig er det ikkje kjent kva Hale sitt motiv var. Ein teori bak angrepet er at Hale kan ha mislikt å gå på den kriste skulen, ifølgje politisjefen. Hale budde med foreldra sine, og det var der politiet fant det detaljerte kartet og eit manifest om angrepet. Ifølgje politisjefen hadde Hale planar om eit større angrep også ved ein anna skule i området. Dette droppa ho visstnok fordi skulen hadde høgare sikkerheit. På Twitter skreiv ordførar i Nashville, John Cooper, at Nashville no er ein del av den fryktelege, lange lista over byar som har opplevd skuleskytingar i USA. – Mine medfølelser går ut til familiane til ofra, skreiv han. Vil forby automatvåpen Same dag som skuleskytinga gjekk president Joe Biden ut med ein uttalelse om at USA må gjere meir for å stoppe vold som følge av våpenbruk. – Ein hendelse som denne er ein familie sitt verste mareritt, sa presidenten. Han oppfordra også Kongressen om å vedta eit nasjonalt forbud mot automatvåpen for privat bruk. Eit slikt forbod gjalt i USA frå 1994, men vart oppheva i 2004. Også etter skuleskytinga i Mississippi i februar kom Biden med den same oppfordringa.
Drept: Rektor gikk rett mot skoleskyteren
0QgqbA
Milliardærer betaler en langt mindre andel skatt av sine inntekter enn vanlige lønnsmottagere. Nå vil Rødt lukke dette gapet og foreslår en egen milliardærskatt, inspirert av USAs president Joe Biden. – Vi har to skattesystemer i Norge: Ett for vanlige lønnsmottagere, og ett for en bitte liten elite som lever av aksjeutbytte. Nå er tiden inne til å tette noen skattehull, sier Rødts nestleder Marie Sneve Martinussen til VG. I 2023 diskuterer alle partiene det norske skattesystemet. Regjeringen forbereder endringer i skatten etter at skatteutvalget kom med sin rapport i desember. Halv skatt for de rikeste Rødts forslag til nye skattegrep handler ikke overraskende om at de rikeste i Norge skal betale mer skatt. Mens sykepleiere, lærere og folk som lever av trygd betaler om lag 22 prosent av sin inntekt i skatt, viser beregninger fra Statistisk Sentralbyrå at de 0,1 prosent aller rikeste i Norge bare betaler om lag 11 prosent skatt av sine inntekter. – Stortinget har aldri vedtatt at de aller rikeste i Norge skal betale mindre skatt per krone enn sykepleiere, og jeg tror ikke at noen av partiene mener det heller. Veldig mye i skattesystemet er basert på at de rikeste teoretisk skal betale skatt, men i praksis ikke gjør det, forklarer Martinussen. Hun viser til at også Aps tidligere nestleder Hadia Tajik har kalt den gjeldende skattemodellen for de aller rikeste, for en «ulikhetsmaskin» som må gjennomgås på nytt. Stjal idé fra Biden Nå har Rødt lagt en plan med forslag for å tette disse hullene. Ett stort grep er inspirert fra USA, kapitalismens høyborg: – VI har stjålet Joe Bidens skattegrep: en egen milliardærskatt, sier hun. I 2023-budsjettet lanserte USAs president forslaget som betyr at urealiserte aksjeinntekter legges på toppen av all skattepliktig inntekt og beskattes med minimum 20 prosent. Når aksjene i fremtiden blir solgt, kommer den innbetalte skatten til fradrag. Rødt vil sette denne skatten til 25 prosent. Bidens milliardær-skatt har møtt sterk motstand i den amerikanske kongressen. Men Rødt-nestlederen tror at forslaget vil ha større sjanse her i Norge. Selvbestemt skatt – Skatteutvalget skriver at norske aksjonærer har mer enn 3000 milliarder kroner i inntekter, som ikke er beskattet på grunn av fritaksmetoden, sier hun. Fritaksmodellen sier at inntekter fra verdiøkning og utbytte fra aksjer er skattefrie mellom selskaper. Disse kapitalinntektene blir skattepliktige for skattyteren den dagen de tas ut til personlig forbruk – fratrukket et skjermingsfradrag. Ifølge Rødt er konsekvensen av denne modellen at de aller rikeste selv kan bestemme når de vil betale skatt, eller om de vil utsette skatten for alltid. Martinussen vil derfor fjerne både fritaksmetoden og skjermingsfradraget for at denne formen for kapitalinntekt skal føres fram til beskatning. – Tall vi har fått fra Finansdepartementet, viser at folk med formue over 100 millioner kroner hadde i gjennomsnitt 2,2 millioner kroner i ubenyttet skjermingsfradrag, som dermed blir en friinntekt før de må betale skatt. Det kan sammenlignes med vanlige lønnsmottagere, som ikke kan tjene mer enn om lag 70 000 kroner før inntektene blir skattepliktig, sier Marthinussen. – Det er en viktig grunn til at de aller rikeste betaler mindre skatt per krone enn en vanlig sykepleier, legger hun til. Exit-skatt I sine forslag til skatteomlegginger, vil Rødt at rike som flytter ut av Norge, må gjøre opp for såkalt latent skatt først. Den nye SV-lederen Kirsti Bergstø fremmet et lignende forslag til exit-skatt i sin landsmøtetale. – Vi vil kreve at alle må betale skatt av sine urealiserte gevinster, slik Tyskland gjør, før de flytter til utlandet, sier Martinussen. Rødt vil også skjerpe skatteplikten for forbruk gjennom selskap, som blant annet skulle ramme eget bruk av privatfly. Regjeringen har utredet en slik skatteendring, men i fjor høst varslet regjeringen at innføring ville bli utsatt
Vil innføre ny skatt
0QgqwA
Onsdag skulle de ansatte starte i ny jobb. Nå varsles de i stedet om mulige permitteringer. Elkjøpbutikken i Bamble skulle åpne onsdag denne uken. Lørdag ble den totalskadet etter brann. Totalt skulle nærmere 30 ansatte starte i ny jobb onsdag. Slik blir det altså ikke. Operasjonsleder i Sør-Øst politidistrikt, Øystein Eikedal, opplyste til VG lørdag kveld at det var skader for flere titalls millioner som følge av brannen. Permitterer Mandag ettermiddag opplyser Elkjøp overfor VG at de muligens må permittere de ansatte etter hendelsen. – Det har vært en sår helg. Det er ufattelig trist at vår nye Elkjøp-butikk som var åpningsklar, ble totalskadet under brannen som oppsto lørdag kveld. At vi nå ser oss nødt til å muligens permittere våre medarbeidere er en tung beslutning, sier Madeleine Schøyen Bergly, kommunikasjonssjef i Elkjøp Norge i en mail til VG. Hun skriver videre at kjeden nå gjør det de kan for å finne midlertidige arbeidsplasser og løsninger til så mange som mulig. Varehussjef ved Elkjøp Bamble, Simen Røch Lindkvist, sier i e-posten som er sendt til VG at han har sett sine ansatte stå på sent og tidlig for å få klar butikken som skulle åpne onsdag. – Det har vært tøffe dager med sjokk og mye følelser. Jeg har ikke ord for hvordan det føles å se butikken sin, som man sammen med medarbeidere og kolleger har gledet seg til å åpne dørene på, stå i brann. Det er usikkert hva som skjer videre, derfor er det med tungt hjerte at det nå i ettermiddag gis permitteringsvarsler, sier han. Nedbemanning og nå brann I januar gikk Elkjøp gjennom en nedbemanningsprosess. Det førte til at mange i kjeden mistet jobben. Mange av de ansatte ved Elkjøp Bamble kommer fra en annen Elkjøp-butikk som måtte legge ned etter nedbemanningsprosessen. – Vi var så glade for at vi i denne prosessen fant nye arbeidsplasser til de som var berørt. Det kjenner vi på alle sammen. Det som er det viktigste for meg og oss nå, er å ta vare på medarbeiderne mine i denne perioden. Sammen med Elkjøp Norge sentralt er vi aktivt i gang med å finne arbeidsplasser til så mange som mulig mens vi står i denne uavklarte situasjonen.
Permitteringsvarsel til Elkjøp-ansatte: - Sjokk og mye følelser
0Qgxmo
Influencer Emma Ellingsen ble et tilfeldig vitne da Bård Lanes ble skutt i Tønsberg i april 2021. Forrige uke startet rettssaken mot de fire mennene som er tiltalt for drapet på 33-åringen. Bård Lanes ringte selv til politiet og fortalte at han var skutt. Få timer senere døde han på Tønsberg sykehus. Tre av de fire tiltalte mennene ble pågrepet kort tid etter drapet. Den fjerde, en brasiliansk mann i 20-årene, ble pågrepet i mars i fjor i en stor politiaksjon. Før rettssaken nektet alle fire straffskyld, men nå har en 27 år gammel mann erkjent å ha skutt 33-åringen. Han hevder imidlertid at han ikke mente å drepe. En av de som vitner i Vestfold tingrett onsdag, er influencer Emma Ellingsen. Hun er selv fra Tønsberg, og skal ha blitt et tilfeldig vitne til drapet. – Jeg og en venninne satt i en bil og så en mann komme løpende mot bilen. Jeg husker ikke helt hva han sa, men han sa et eller annet til oss, sier Ellingsen under vitneforklaringen. Hverken hun eller venninnen har noen tilknytning til Bård Lanes. I tidligere avhør har Ellingsen forklart til politiet at Lanes oppsøkte dem mens de kjørte inn på industriområdet på Kilen. Hun fortalte da at hun hørte at Lanes ba om hjelp, og at han så paranoid ut. – Han så nesten forskrekket ut. Det så ut som noe hadde skjedd, utdyper Ellingsen i retten onsdag. Ellingsen forklarer videre at hun ikke så noen andre personer i nærheten, og at det var mørkt ute. – Vi ble redde På spørsmål om Lanes forsøkte å vise dem hva han ønsket, forklarer Ellingsen at han løftet opp genseren sin, men at de ikke så noe. Videre sier hun at de ble redde da de ble oppsøkt av Lanes, og at de dermed snudde bilen sin og kjørte av gårde. – Det var så sent på kvelden og det var ingen andre rundt oss. Vi tenkte ikke over at vi skulle hjelpe han eller slippe han inn i bilen, sier hun. – Vi ble redde for at han hadde andre grunner for å ta kontakt med oss. I et annet politiavhør skal Ellingsen tidligere også ha fortalt at Lanes også pekte bak seg etter at han ropte på hjelp. I retten sier Ellingsen at hun ikke husker detaljene rundt dette i dag. Ellingsen ble også spurt om hun husker å ha sett Lanes legge seg ned på bakken. Hun har i avhør forklart at hun snudde seg i bilen og observerte Lanes mens de kjørte vekk fra stedet. Han skal da ifølge forklaringen ha satt seg ned på bakken, og sett fortvilet ut. – Du snur deg og får med deg at han legger seg ned på bakken? – Ja, nå som du sier det, så husker jeg det. Ifølge opplysninger til Nettavisen forsøkte Ellingsen og venninnen å ringe politiet i Tønsberg to ganger etter hendelsen, uten å få svar. De skal ikke ha ringt 112, da de ikke trodde det var snakk om et nødstilfelle. Mener drapet var planlagt Bård Lanes var på Brun og blid med samboeren sin da han av uvisse ukjente årsaker gikk ut av solstudioet igjen før han hadde lagt seg i en solseng. Politiet mener at drapet var godt planlagt, og at det ble gjennomført på oppdrag fra en 32 år gammel mann ved navn Lasse. Han har selv forklart at han har vært i en personlig konflikt med Lasse. I mars 2021, måneden før Lanes ble drept, ba politiet ham om å skaffe dem opplysninger om Lasse, som ifølge påtalemyndigheten var oppdragsgiveren for drapet. Flere spor i etterforskningen kan indikere at informantrollen kan ha vært en del av motivet bak drapet. LES AVSLØRINGEN: Drapet på politiinformanten Politiet brukte UC-agenter for å avsløre en av de tiltalte. Men UC-beviset har i sin helhet blitt avskåret av domstolen. Les mer om det her.
Vitner: - Han så nesten forskrekket ut
0QjQ4M
ETIHAD STADIUM (VG) (Manchester City-Nottingham Forest 6–0) Erling Braut Haaland (22) scoret hat trick i andre kamp på rad for Manchester City. Mot Nottingham Forest brukte jærbuen bare 38 minutter. – Det er fantastisk. Det er ikke mer å si, forteller Haaland til BT Sports – trippende her i intervjusonen på Etihad Stadium noen minutter etter slutt. 22-åringen beskriver at han stortrives med å spille foran supporterne i England - under ledelse av trener Pep Guardiola (51). – Jeg elsker det, noe du også kan se. Det er utrolig. Det har vært bra her så langt, så jeg klager ikke. Jeg forsøker å høre så mye jeg kan på Pep og de andre guttene, for de er fantastiske. Jeg hadde ikke scoret uten dem, sier Haaland etter nok et målshow. Med tre nye nettkjenninger har han scoret totalt ni mål på bare fem kamper. Det har ingen andre klart før ham i Premier League-historien. Etter helgens hat trick mot Crystal Palace, tok det under 12 minutter før Haaland scoret sitt første mål mot Nottingham Forest onsdag kveld. I brytekamp mot tre år eldre Joe Warrall (25) ble bortelagets midtstopper sjanseløs mot den over 90 kilo tunge oksen fra Jæren. På innlegg fra Phil Foden (22) holdt Haaland engelskmannen unna og styrte kontant inn 1–0 etter å ha rykket seg fri i rommet ved første stolpe. På Etihad Stadium kunne man se en blanding av jubel og latter i ansiktene på City-supporterne, i kollektiv forbauselse over det norske fenomenets nærmest uvirkelige prestasjoner. – Det er første gangen jeg ser ham live. Det er som å se Lionel Messi. Det er helt uvirkelig, sier Viaplay-ekspert Eirik Bakke til VG. Publikum hadde nettopp sett Haaland bokføre scoring nummer syv i hans femte Premier League-opptreden. Fortsatt gjensto det nesten en hel match. Det var en helt spesiell opplevelse. Nottingham Forest hadde fryktet ligaens toppscorer før avspark, og midtveis ut i første omgang smalt det igjen. Etter å ha mottatt ballen i mellomrommet, vendt raskt opp og spilt Foden alene med Forest-keeper Dean Henderson (25), sendte en takling fra Neco Williams (21) ballen tilbake i føttene på Haaland som enkelt satte inn 2–0 fra 10 meters hold. Med to scoringer, to store glis mot familien på hovedtribunen på Etihad og massiv hyllest fra hjemmepublikumet, fortsatte Haaland å jage mål. De få gangene nyopprykkede Nottingham Forest fikk lov til å ha ballen i laget, pisket nordmannen lagkameratene frem i press. Med syv minutter igjen til pause viste Haaland seg også frem igjen. Mens den første scoringen kom på første stolpe, hadde 22-åringen denne gangen trukket seg fri midt foran mål. Det fikk den årvåkne lagkameraten John Stones (28) med seg og headet ballen til Haaland etter en corner – og han stusset den videre inn i nettet. Da dommer Paul Tierney (41) blåste av for pause, gikk Haaland rolig mot garderoben med et lite smil – akkurat som om dette var en helt vanlig dag på jobben. Etter det nye målshowet har jærbuen ni mål på fem seriematcher. Det er allerede rekord. En annen rekord tilhører foreløpig Michael Quinn. 60-åringen brukte seks matcher på å putte 10 ganger i 1992. I nesten 30 år har bragden stått alene, uten sammenligning. Med én match borte mot Aston Villa igjen å gjøre det på til helgen, er Haaland én scoring unna å tangere den og to fra å skrive mer engelsk fotballhistorie. Spisslegenden Gary Lineker (61) spøker nå med at Haaland vil slå Alan Shearers Premier League-rekord på 260 mål før Tottenhams Harry Kane – som står med 187. Da lagene kom ut til andre omgang, var matchen avgjort – men João Cancelo (28) var blant City-spillerne som ønsket flere mål. Etter å ha mottatt ballen fra landsmann Bernardo Silva (28) ved 16-meterstreken, tok portugiseren et par touch og banket ballen i vinkelen med det tredje. Et kvarter senere brøt City igjen gjennom Forest-forsvaret. Innbytter Mahrez flikket ballen til Julian Álvarez som fra skrått hold hadde to valg: Enten spille Haaland på tvers eller avslutte selv. Argentineren valgte det siste, og skjøt City opp i 5–0-ledelse. Rett før slutt økte Álvarez til 6–0 via tverrliggeren med et herlig treff fra 12 meter
Haaland: - Fantastisk. Det er ikke mer å si
0QnMeM
Politiet mener «Ex on The Beach»-profil Andreas Østerøy (26) ble utsatt for grov vold med paraply. Tirsdag møtte han tiltalte i retten. – Det var veldig ubehagelig og veldig skummelt. Det var skummelt å se personen igjen i dag, jeg fikk jo alle minnene tilbake. Jeg prøvde holde masken, men skalv i bena. Slik beskriver Østerøy rettssaken i Tromsø hvor han tirsdag møtte som fornærmet i en grov voldssak. Ifølge politiet ble han utsatt for grov kroppskrenkelse med en paraply på en Narvesen-kiosk i februar i år. Tiltalte, en mann i 20-årene, stakk uten foranledning en paraply mellom rumpeballene til Østerøy, ifølge tiltalen. – Det var hardt og veldig vondt. Etter han stappet den inn sa han «du liker det vel du», sier Østerøy på telefon til VG. Mannen skal ifølge tiltalen ha uttalt at Østerøy var «ultragay», at han kom til «å brenne i helvete fordi han var homofil og kristen», samt lignende nedsettende utsagn om Østerøys seksuelle legning. Mannen er tiltalt for grov kroppskrenkelse, og i retten erkjente han ikke straffskyld. – Tiltalte har en annen oppfatning av hendelsesforløpet. Han mener at paraplyen ikke berørte på en slik måte at man står overfor en grov kroppskrenkelse, sier forsvarer Kent Erik Jæger Holmen til VG. iTromsø og Nordlys var til stede under i rettssaken tirsdag, og skriver blant annet at politiet har video av det som skjedde inne på kiosken. I tillegg skriver de at den tiltalte mannen dagen etter hendelsen sendte en melding på Instagram til Østerøy, og beklagde sin egen oppførsel. Nordlys har delt et skjermbilde av en melding hvor det står følgende: «Må først og fremst beklage min oppførsel på det dypeste. Aner ikke hva som gikk av meg i går natt. Det jeg sa og gjorde er helt uakseptabelt og håper du kan tilgi meg». Forsvarer bekrefter at tiltalte har forsøkt å beklage hendelsen til Østerøy i etterkant. – Han kjenner seg ikke igjen i utsagn som «ultragay», og forklarte i retten at det var en annen person til stede som sa det. Etter hendelsen, på et annet sted samme natt, ble det ifølge tiltalte en diskusjon om bibelen, og tiltalte har forklart at han har kommet med generelle utsagn, men ikke noe som var rettet spesifikt mot fornærmede. Til Nordlys uttalte forsvareren at hendelsen ikke var grov kroppskrenkelse «men utslag av dårlig humor under påvirkning av alkohol». – Handlingen fremstår som spontant og lite gjennomtenkt, sier han. Østerøy sier han opplevde at tiltalte ikke tok ansvar for sine handlinger i retten, og reagerer på dette. – Det at han ikke viste anger gjør at jeg begynner å miste håpet for menneskeheten. Jeg blir bare skuffet over at sånne personer finnes. Østerøy sier hendelsen skjedde uprovosert da han og en venninne skulle kjøpe tyggis etter å ha vært ute på byen. – Jeg var redd jeg skulle få juling, jeg oppfattet han som truende. Det føltes så urettferdig, jeg følte meg så hjelpeløs. Nå håper han saken får konsekvenser. – Jeg håper han får fengsel. Forsvarer la det frem som at handlingen var dårlig humor, men det er ikke noe morsomt, dette handler om så mye mer. Han sier saken er viktig for homofiles rettigheter. – Jeg ønsker oppmerksomhet til saken for å beskytte meg selv og andre. Østerøy forteller at saken har påvirket ham i ettertid. – Hendelsen har gjort at jeg har blitt mer redd. Det har tatt bort en trygghetsfølelse. Jeg føler meg mer utrygg enn før, tar taxi over alt og synes det er skummelt å gå alene i mørket. Ifølge Nordlys sier statsadvokat Kirsti Jullum Jensen at det er viktig å anmelde denne type saker. – Ingen skal måtte finne seg i hatkriminalitet på grunn av hvem man er som person
Tiltale: Utsatt for grov paraply-vold
0Qo2d6
Sondre Guttormsen imponerte i et stevne i New Mexico, kom seg over 5.90, og satte dermed både personlig og norsk rekord. Det er bare en knapp uke siden han selv noterte norgesrekord i Boston med 5.84. Guttormsen vant stevnet New Mexico Collegiate Invitational, skriver Princeton Track, klubben 23-åringen representerer. Hoppet er det beste notert noensinne for det prestisjetunge Princeton Universitetet.
Kjempehopp: Norsk rekord
0Qo3Qg
President Volodymyr Zelenskyj har kontaktet Norge og en rekke andre land for å be om støtte til sin fredsplan i Ukraina. Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier at Norge har tilbudt å lede arbeidet med atomsikkerhet. Den ukrainske presidenten la først fram planen på et møte i G20-gruppen for verdens største økonomier i november. Zelenskyj’s «Peace Formula» er tenkt å føre fram til et fritt og uavhengig Ukraina, og forutsetter at Russland trekker ut alle sine styrker fra landet. Nå ber han land som støtter Ukraina om å ta lederskap for hver sin del av planen. – Zelenskyj’s fredsplan er omfattende og ambisiøs, og Norge er innstilt på å bidra. Det gjenstår å se hvordan Ukraina vil følge opp planen i praksis og vi vil også måtte diskutere med dem hvordan vi best kan bidra, sier Huitfeldt i en e-post til VG. – Norge har uttrykt et ønske om å bidra innenfor atomsikkerhet og strålevern. Det har vi informert den ukrainske ambassaden om, legger hun til. Snakket med Stoltenberg Zelenskyj’s fredsplan består av ti deler: Den ukrainske presidenten presenterer nå tankene rundt fredsplanen i samtaler med andre ledere. Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, opplyser til VG at han diskuterte fredsplanen med Zelenskyj da de snakket sammen på telefon onsdag i denne uken. Planlegger toppmøte Ukraina legger planer for et mulig toppmøte i februar. Et aktuelt tidspunkt skal være 24. februar, som er årsdagen for Russlands invasjon. Myndighetene i det okkuperte landet ønsker å invitere de regjeringene som vil jobbe sammen med dem om fredsplanen. Liilia Honcharevych er Ukrainas fungerende ambassadør i Norge. Hun bekrefter overfor VG at ambassaden har invitert den norske regjeringen inn i et samarbeid med om fredsplanen: – Vi håper Norge kan være med og ta lederskap, uttaler ambassadøren i en e-post til VG. – Vi er takknemlige for støtten fra Norge. Og vi håper på mer norsk støtte til Ukraina, og på økt press mot Russland. Dette er den eneste måten å tvinge Kreml til å stoppe krigen. Enhver innrømmelse overfor Russland vil oppmuntre okkupanten til nye steg, skriver hun videre. 28 års samarbeid Allerede i 1995 etablerte Norge et samarbeid med Ukraina om atomsikkerhet. – Vi er glade for at UD peker på atomsikkerhet og strålevern som et tema for økt innsats i Ukraina. Vi har i lengre tid hatt et nært samarbeid med myndigheter og aktører i Ukraina, og sett behovet for styrket bistand og samarbeid etter invasjonen. Det er viktig at Norge og det internasjonale samfunnet bidrar for å redusere risikoen for alvorlige hendelser ved kjernekraftverk og andre installasjoner, skriver Per Strand, direktør i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet, i en e-post til VG. Etter invasjonen av Krym i 2014 fikk samarbeidet et oppsving og Direktoratet for strålevern har siden da hatt tett kontakt med Ukrainas strålevernsmyndigheter, med de som driver Ukrainas kjernekraftverk, med grensekontrollmyndighetene og med Tsjernobyl-anlegget. I april er planen at ukrainske aktører og de vestlige landene som har programmer og aktiviteter i Ukraina, skal møtes i Oslo for å diskutere samarbeid og koordinere gjennomføring av prosjekter. Bidro med utstyr – At Norge allerede hadde på plass dette samarbeidet, førte til at vi hadde et apparat og prosjektledere i sving da krigen brøt ut i fjor vinter. Det gjorde at vi kunne være raskt på banen og hjelpe ukrainerne, sier utenriksminister Huitfeldt. Hun opplyser at Norge allerede i mars bidro med utstyr til kjernekraftverk og grensekontroll, på anmodning fra Ukraina. Etter det har Norge fortsatt å bidra med utstyr for å opprettholde vedlikeholdsprogrammet for drift ved kjernekraftverk hvor infrastrukturen er ødelagt, ifølge UD.
Norge har tilbudt Ukraina atomhjelp
0Qo3w6
(Manchester City – Arsenal 1–0) Manchester City er klare for den femte runde i FA-cupen. Erling Braut Haaland gikk målløs av banen da Manchester City vant 1–0 mot Arsenal. Mens Haaland spilte hele kampen fikk Martin Ødegaard kun spille de siste tjue minuttene av oppgjøret, uten at han klarte å snu kampen for Arsenal. Og kampen fikk enda et skandinavisk element. For etter ti minutter havnet Haaland i en duell med Arsenal-keeper Matt Turner. Ballen dalte ned på drøye 25 meter, og med keeper langt ute forsøkte Haaland seg på et frekt brassespark, men Takehiro Tomiyasu fikk avverget. – Det var en kvart Zlatan, sa Viaplay-kommentator Lars Tjærnås om forsøket. Også på Twitter vekket forsøket assosiasjoner til svenske Zlatan Ibrahimovics brassemål mot England i 2012. Se Ibrahimovics mål her: Etter en time spill løsnet det for hjemmelaget. Jack Grealish spilte ballen videre til Nathan Aké i feltet, som på kontrollert vis plasserte ballen i det lengste hjørnet. Nederlenderen fikk prisen for banens beste. – En gang får han gi den til meg og så får jeg gi den til ham neste gang, sa Aké om Haaland, i intervju med Viaplay etter kampen. Drøye ti minutter senere ble Ødegaard byttet inn, men City holdt unna. Neste motstander for Haaland og City blir bestemt etter at alle kampene i den fjerde runden er avgjort.
Haaland vant norsk duell
0QoB02
Ukraina hevder det er avfyrt titalls raketter fra Russland torsdag. Så langt skal én person være drept. Det er meldt om eksplosjoner flere steder i Ukraina torsdag morgen, og i hovedstaden samlet folk seg på undergrunnsstasjoner idet flyalarmen begynte å ringe i morgentimene. Kyivs ordfører Vitalji Klitsjko skriver på Telegram at en rakett har truffet en bygning i den ukrainske hovedstaden. – Det er foreløpig informasjon om én død og to skadede, skriver han klokken 09.44 norsk tid. Han skriver at det ikke er snakk om en boligblokk, men et ubebodd bygg. Myndighetene i Kyiv sier at årsaken til dødsfallet skyldes en feil med raketten. Fly i luften – Til sammen er over 30 missiler ventet, og allerede er noen observert flere steder, sier talsperson for luftforsvaret Jurij Ignat til Ukrainas kringkaster Suspilne. Ifølge ham har rundt seks fly av typen Tu-95 tatt til vingene i morgentimene. Tu-95 er et strategisk bombefly som brukes av Russland. Senere har det ukrainske forsvaret meldt at 55 raketter skal være avfyrt mot landet. 47 av disse skal ha blitt skutt ned. Suspilne skriver på sin offisielle Telegram at det er sett røyk og hørt smell i Odesa. Lederen for det lokale militæret i Odesa, Jurij Kruk, sier ifølge Suspilne at det er skader på kritisk kraftinfrastruktur som følge av missiltreff. – Ingen er skadet. Luftvernet er i arbeid, sier han Torsdag formiddag melder myndighetene i Kyiv at forsvaret har skutt ned minst 15 russiske kryssermissiler på vei mot hovedstaden. – Fienden avfyrte mer enn 15 kryssermissiler mot Kyiv. Takket være det fremragende arbeidet til vårt luftvernsystem ble alle rakettene skutt ned, skriver lederen for Kyivs militære administrasjon Serhij Popko på Telegram. Han advarer mot at faren fortsatt er stor for flere angrep og oppfordrer folk til å søke dekning så lenge flyalarmen fortsatt går. Ignat ved luftforsvaret sier videre at det har vært eksplosjoner i Vinnytsja-regionen. Sjefen for det lokale militæret i regionen, Serhiy Borzov, skriver på Telegram at russiske missiler har truffet området, men at ingen skal være skadet. – Du må bli i bomberommene inntil det er over. Rakettene kan flys videre til andre regioner. Vi ser at fienden er spesielt interessert i midten av Ukraina, sier Ignat til Suspilne. Strømselskapet DTEK melder at de skrur av deler av strømnettet rundt hovedstaden Kyiv, og regionene Odesa og Dnipropetrovsk grunnet faren. Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba melder på Twitter at Odesa er blant byen som er rammet av missilangrepet. – Denne ødeleggelsen er Putins respons til at Unesco i går innlemmet Odesa på deres verdensarvliste og har plassert byen under styrket beskyttelse på farelisten, skriver han. Sender stridsvogner Onsdag ble det kjent at Tyskland vil sende Leopard 2-stridsvogner til Ukraina, samt godkjenne at andre partnerland også sender dem. Blant dem er Norge. Russlands ambassade i Tyskland kalte dette «ekstremt farlig» og at det «tar konflikten til nye høyder». Fortsatt er det ikke klart hvor mange stridsvogner Norge skal sende til Ukraina, opplyser forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp). Gram ble intervjuet om saken i Politisk kvarter på NRK torsdag, dagen etter at det ble kjent at Norge skal sende Leopard-stridsvogner av typen 2A4 til Ukraina.
Ukraina: Over 30 raketter avfyrt fra Russland
0QoEBB
VGTV valgte å stenge kommentarfeltet på TikTok etter hets og kritikk av komikerens roast av Erik Follestad i helgen. Nå får hun støtte av en rekke underholdningsprofiler. 28-åringen var i velkjent sleivete verbal form under «Rikets roast» på Sentrum Scene torsdag sist uke. Seansen ble sendt på VGTV lørdag kveld – se klipp lenger ned i saken og hele sendingen her. Tilbakemeldingene til Leivestad var ikke av det hyggelige slaget, noe hun selv adresserer på Instagram. – Urgh, jeg har fått en del støgge kommentarer etter roasten av Folle. VGTV på TikTok måtte stenge kommentarfeltet på en video av meg, fordi det gikk for langt med hatkommentarer. Det er synd at jeg ikke får lov å roaste og tulle på lik linje med de andre komikerene, uten å bli revet i fillebiter i kommentarfeltet i ettertid. Av da anonyme brukere seff, skriver hun. – Klippene av de andre sine roaster har fortsatt kommentarfelt. Ikke nytt for meg dette, men jeg ville egentlig bare si at det er dritkjedelig og dritkjipt, melder Leivestad. VGTV-redaktør Rolf Sønstelie sier at de denne gang måtte gå til det skritt å stenge kommentarfeltet. – Den typen stygge og usaklige meldinger hører ingen sted hjemme. Det som er ekstra opprørende og provoserende er at terskelen for å spy ut slike ytringer er lavere mot kvinnelige profiler og humorister enn mot menn. Det gjør at unge kvinner kan kvie seg for å ta en posisjon i norsk underholdning. I en kommentar via sin pressekontakt påpeker Leivestad at dette er noe hun har opplevd i mange år. – Men forskjellen blir veldig tydelig, når de andre kommentarfeltene får være åpne hos mine mannlige kolleger – men ikke på klippet av meg. Jeg er lei av motgangen jeg og andre får. Vi gjør ikke noe galt, vi gjør jobben vår. Det skumleste utfallet er om vi ikke orker å røre borti humor mer. SE: Martha Leivestad holder ikke noe tilbake når hun roaster Erik Follestad. I kommentarfeltet under Leivestads instapost er det vesentlig bedre stemning enn det var på TikTok i helgen. – Folk har alltid vært redde for ekte morsomme damer, melder Jenny Skavlan. – Overlegen roast, morsomste jeg vet om PERIODDD, mener artist Ramon Andresen. – Jeg elsker deg Martha, du er en DRONNING!!, erklærer Tinashe Williamson. – Ta til deg de gode ordene @marthaleivestad og gi FLÆTT BÆNGSHOT i de ubetydelige andre❤️❤️❤️❤️#jesuisLeivestad, heter det fra John Brungot. – Du var kveldens høydepunkt! Snakk om å EIE en scene, ass 👏🔥❤️😍 Du er QUEEN og ekte legende! LOVE YOU, melder Kristin Gjelsvik. – Nå slår man ring rundt Martha Leivestad. Støtten er sååå fortjent, skriver Line Andersen på Twitter. Leivestads VGTV-kolleger viser også sin støtte: – JÆVLA DRITTFOLK. Du drepte det!!!!! Vet du er på avvenning fra dette ordet, men jeg bruker det for første gang fordi det er den eneste riktige beskrivelsen av den råeste roasten jeg har sett: SLAY, smeller det fra Ida Fladen. – Du var best!! Blokk og fortsett å være THE FIERCE WOMAN U ARE, skriver Linnéa Myhre. SE: Oskar Westerlin vet akkurat hvor han skal sette inn støtet på Erik Follestad. – Du er en stjerne Martha, og leverte dritbra på roasten!, melder Mads Hansen. Erik Follestad har skrevet et langt og rasende innlegg til støtte for Leivestad på Instagram. – Hvis dere er mine/våre seere, så vil jeg faen ikke at dere ser på programmene. Det er så jævlig lavt nivå at jeg blir flau på deres vegne. Sleng dritt til meg eller noen som virkelig fortjener det, men voks for Guds skyld opp og bruk huet, melder «Folle», og videre: – Martha er kommet for å bli! Ca. alle andre på tv kommer til å bli tatt av skjerm før henne. Hvis dere tror at det dere holder på med er kult, så bør dere tenke dere om en gang til. Så logg av og legg telefonen tilbake i lomma, gutter
Får hets: Kjendiser raser
0QopqM
Renovasjonsetatens utsendte har bommet på vinterruten, antar pressekontakt. Sven Erik Liland (60) var på skitur i Nordmarka da han kom over et uvanlig syn i løypa. – Jeg trodde først det var en skogsarbeiderbil, men da jeg så nærmere så jeg at det var en søppelbil. Jeg skjønte fort at han hadde kjørt seg fast, sier Liland til VG. Bilen sto rundt 400 meter nedenfor Tryvannstua, vel en kilometer inn i skiløypa. – Den sto halvveis ut i grøften. Det var jo litt pussig å se en sånn bil der. Den må nok ha tatt feil av veien, sier skiløperen og legger til at veien brukes til motorisert ferdsel i sommerhalvåret. – Sjåføren hadde tydeligvis ikke tenkt på at det er skiløype om vinteren. Det var Nordre Aker Budstikke som først omtalte saken. Synet vakte munter stemning blant de andre folkene i løypa, forteller Liland. Han var ikke den eneste som benyttet anledningen til å knipse et bilde. – Jeg synes litt synd på dem. De så ikke helt fornøyd ut der de satt. Renovasjons- og gjenvinningsetaten i Oslo kommune bekrefter at det var en av deres biler. – Det er vår bil ja. Det er bare å beklage at den var der, sier pressekontakt Jørgen Bakke Fredriksen. – Men det er lov å gjøre feil. Så får vi lære av det og prøve å ikke gjøre det det en gang til, tilføyer han. Han hadde ingen kontakt med sjåføren etter hendelsen. – De var nok slitne og lei seg for at det skjedde. – Veien der skiløypa går er der vi kjører om sommeren, så antageligvis har sjåføren kjørt inn der av gammel vane, forklarer Fredriksen. Bilen ble berget og var ute av løypen rundt klokken 19.00. Sett denne?
- Jeg synes litt synd på dem
0QowOJ
COURCHEVEL/OSLO (VG) Hjemmehåpet Alexis Pinturault (31) leder før slalåmen i VM-kombinasjonen. Aleksander Aamodt Kilde (30) trekker seg etter å ha kjent smerter i hånden. Nå stemples øvelsen som en «B-øvelse». – Man står på toppen og sier til seg selv: Det er ikke noe vits å risikere livet sitt her, så jeg tok det rolig. I dag lærte jeg at jeg må tørre å kjøre litt renere, noe jeg ikke gjorde i dag, sier Kilde til VG. Fjorårets sølvvinner i OL i øvelsen sliter nå med en skade i hånden som han pådro seg på trening i Kitzbühel. Han er dog ikke den eneste atleten som trekker seg midt i kombinasjonen under alpint-VM i Courchevel og Méribel. Mandag droppet Ragnhild Mowinckel å ta på seg slalåmski, til tross for at hun lå på 2. plass etter super-G. Hun har hatt knetrøbbel, og fulgte legens råd. – Det var åtte damer som trakk seg i går og mange menn som kommer til å gjøre det i dag, sier tidligere toppalpinist Lars Elton Myhre til VG. Starlisten til FIS viser at ti herreutøvere hopper av før slalåmen, deriblant Vincent Kriechmayr og James Crawford. – Kombinasjonen er en B-øvelse. Ingen tvil om det. Øvelsen er vannet ut. Hadde kombinasjonen kommet senere i mesterskapet, etter fartsøvelsene og før slalåmen, så hadde ikke fartsguttene giddet å kjøre kombinasjonen. Nå er kombinasjonene en gjennomkjøring, sier han. Kombinasjon blir knapt kjørt på toppnivå lenger og har falt helt ut av verdenscupen. Men i VM er det en «norsk øvelse». Norge har syv VM-gull i kombinasjonen, mer enn i alle andre disipliner (seks i storslalåm). – Super-G og slalåm, dette er en duell som hverken er fugl eller fisk, mener Myhre. Aleksander Aamodt Kilde har stor forståelse for at kombinasjonen er en omdiskutert VM-øvelse, og retter blikket mot FIS´avgjørelse om ikke å inkludere grenen i verdenscupen. – Det er spesielt og synd når dette er eneste gangen i året vi kjører kombinasjon. Da er det vanskelig å få alle til å stille fra start. Det er synd. Spesialister i slalåm og spesialister i fart vil ikke stille i en disiplin de ikke føler seg komfortabel i. Det snakker litt for seg selv når det bare er én gang i året, og det er når det er mesterskap, sier Kilde til VG. To av de største favorittene leverte i super-G-delen tirsdag: Alexis Pinturault har seks hundredeler å gå på til regjerende verdensmester Marco Schwarz før slalåmrennet, som starter klokken 14.30 og som kringkastes av Viaplay. Den norske VM-debutanten Atle Lie McGrath var – og er – det største norske håpet i kombinasjonen. Han kjørte rått fra start, men la igjen for mye mot slutten. 22-åringen er 1,25 bak Pinturault. – Jeg tror han har mulighet på medalje, sier Aleksander Aamodt Kilde til Viaplay. – Det er det ingen tvil om, sier Viaplays ekspertkommentator Marius Arnesen. Hjemmehåpet og «halvt norske» Alexis Pinturault, som tok VM-gull i kombinasjonen i Åre 2019 og sølv i 2021, er altså i førersetet. Det skapte stor begeistring hos hjemmepublikumet i bakken. Pinturault har norsk mor, som flyttet fra Bergen til Brussel som ung, før hun slo seg til ro i Frankrike. Adrian Smiseth Sejersted kjørte ut i Courchevel. Sistnevnte stakk fra anlegget uten å gjennomføre «runden» i intervjusonen. Aleksander Aamodt Kilde kjører VM med et lite brudd i høyre hånd og sa på forhånd at han var usikker på om han ville kjøre slalåmen. Han valgte å bryte. Han fikk seg med andre ord «bare» en treningsrunde. Lommedalen-utøveren endte 1,05 bak Pinturault. – Det var ikke mye jeg ofret her. Det var ikke nok heller. Men jeg bestemte meg i dag morges for å ikke kjøre slalåmen. Det fungerte rett og slett ikke med hånden
- En b- øvelse
0QpB72
Ashton United, som spiller på nivå syv i det engelske ligasystemet, sendte mandag en henvendelse til Manchester City om å låne Erling Braut Haaland (22) i 28 dager. Det humoristiske påfunnet har fått klubbens hjemmesider til å krasje. – Det virker som nettsiden vår har krasjet… noen ide om hvorfor? skriver klubben på Twitter. En drøy time tidligere la klubben ut en uttalelse der de fortalte om forespørselen til Manchester City for å låne Erling Braut Haaland i 28 dager. «Det er ikke tull. Vi venter på svar», skriver klubben. Manchester City spilte lørdag sin siste kamp før VM-pausen, og har ikke kamp igjen før oppgjøret mot Liverpool i ligacupens andre runde 22. desember. – Det gir bare mening å forsøke å signere Haaland på lån. City spiller ikke og vi ønsker å holde ham i form. Det gir mer mening enn å spille golf, sier Ashton United-manager Michael Clegg. Klubbens Haaland-stunt går sin gang på sosiale medier, men Manchester City har til gode å hive seg på. Denne uken er det landslagssamling for Norge, som skal spille privatlandskamper mot Irland og Finland. Søndag kom beskjeden fra Norges Fotballforbund (NFF) om at Haaland ikke er med troppen til Irland, der irene venter torsdag. Den norske superstjernen har fortsatt problemer etter akillesskaden han pådro seg mot gamleklubben Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. – Det er håp for Haaland mot Finland, sier landslagssjef Ståle Solbakken under mandagens pressekonferanse i Dublin. Norge møter Finland hjemme på Ullevaal stadion søndag ettermiddag. Mens mange av Manchester City-spillerne skal delta under VM i Qatar, har City-manager Pep Guardiola gitt Haaland fri under mesterskapet Norge ikke kvalifiserte seg til. – Han får ferie i et par uker og så starter han å trene med de spillerne som er her etter det, sa Guardiola på en pressekonferanse i oktober. Haaland har 23 mål på 18 kamper i alle turneringer for Manchester City etter sommerens overgang fra Borussia Dortmund.
Nivå syv-klubb vil låne Haaland
0Qpq76
Red Bull så seg nødt til å gå ut med en pressemelding etter bråket i Brasil Grand Prix - men Viaplay-kommentator Atle Gulbrandsen er klar på at det som kommer fram der, ikke er riktig. På direkten fra Brasil sist helg kunne vi høre hvordan Red Bull-ledelsen ba Max Verstappen om å la teamkollega Sergio Pérez (32) kjøre forbi seg - og dermed øke muligheten for at meksikaneren kan ta VM-sølv, bak Verstappen, som allerede har tatt gullet. Verstappen slapp ikke Red Bull-kollegaen forbi seg. – Max, slipp Checo forbi, er du snill, ber raceingeniøren Gianpiero Lambiase. Men Verstappen bare kjører over mållinjen, uten å følge ordre. – Max, hva skjedde? Verstappen svarer: – Jeg sa det sist. Spør meg ikke igjen, okay? Jeg sa hvorfor og jeg holder fast ved det. Sergio Pérez uttalte etterpå i et Viaplay-vist intervju at han var overrasket over at Verstappen ikke gjorde som Red Bull-ledelsen ba ham om: Saken har siden vært en stor sak på sosiale medier. Hetsen har i stor grad vært rettet mot Verstappen, men det har også vært spekulasjoner om dette var en hevn for at Perez angivelig skulle ha krasjet med hensikt i kvalifiseringen i Monaco tidligere i år. Du kan lese Viaplay-ekspert Stein Pettersen på formel-1.no om dette. Torsdag raste så Max Verstappen både mot sosiale medier og tradisjonelle medier. Han var særlig opptatt av at selv hans nærmeste familie har fått dødstrusler og hatpost som følge av Brasil-episoden. Midt i uken så Red Bull seg nødt til å legge ut en pressemelding der de skulle forklare hva som har skjedd. Der sto det blant annet at Verstappen ikke fikk beskjed om å slippe forbi Pérez før i siste sving. Red Bull skriver også at verdensmesteren ble sittende i en «kompromitterende situasjon med lite tid til å reagere, noe som ikke var vår intensjon». Viaplay har ettergått denne påstanden om at Verstappen ikke fikk beskjed før i siste svin - og viser onboards fra løpet med kommunikasjonen i sanntid (på TV-feeden er det som regel forsinket). På disse bildene kommer det fram noe helt annet. Her er Viaplays video nok en gang, her er det bare å lytte på hva som blir sagt: – Det Red Bull sier i sin uttalelse, er ikke riktig, fastslår Viaplay-kommentator Atle Gulbrandsen til VG. – Allerede i sving 7 på den siste runden fikk Verstappen beskjed om at han skulle slippe forbi Pérez dersom han ikke hadde klart å komme seg forbi Alonso før sving 12. Etter sving 12 fikk Verstappen flere beskjeder om å slippe forbi Perez, noe han ikke gjorde. Alt dette finnes det videobevis på, sier Gulbrandsen. På sosiale medier er det en rekke Formel 1-fans som har påpekt det samme som Gulbrandsen og Viaplay. – Hva tenker du om Red Bulls og Verstappens uttalelser om netthets etter dette? – Skal man bli kvitt netthets, er det viktig at også teamene kommer med riktig informasjon og ikke provoserer fans unødig, sier Atle Gulbrandsen. Her kan du lese hele pressemeldingen fra Red Bull. I Abu Dhabi søndag har Verstappen beste startspor - med Sergio Pérez i nest beste spor. – Max gjorde en god jobb for meg, sa Sergio Pérez etter lørdagens kvalifisering. Han ligger likt i poeng med Ferraris Charles Leclerc foran det siste løpet.
Avslørt: - Det er ikke riktig
0QprX2
Den tidligere statsministeren har sagt ja til å stå på valg for Oslo Ap neste år. Dermed kan hun bli bystyrerepresentant i hovedstaden. Det skriver Avisa Oslo. – Jeg svarte ja da nominasjonskomiteen tok kontakt for to dager siden. Jeg tenkte jeg får gjøre mitt lille bidrag. Thorvald (Stoltenberg, journ.anm.) gjorde det samme på min alder. Nå må vi alle trå til i forkant av det kommende valget, sier 83-åringen til avisen. Hun er foreløpig innstilt på 65. plass, men innstillingen er ikke endelig. Brundtland var Norges første kvinnelige statsminister og første kvinnelige leder av Arbeiderpartiet. Raymond på topp Arbeiderpartiet har i dag 13 representanter i Oslo bystyre. Meningsmålingene har antydet at det kan bli færre enn dette etter lokalvalget neste år. Raymond Johansen (61) topper som ventet listen. Rina Mariann Hansen (45) får annenplassen og er foreslått som Oslo Aps nye ordførerkandidat. Varaordfører Abdullah Alsabeehg (36) er plassert på tredjeplass. – Vårt førsteutkast tar hensyn til partiets vedtekter og retningslinjer, og representerer etter vårt syn bredde, mangfold og representasjon, sier leder Trine Lise Sundnes i nominasjonskomiteen. Til valget neste år stiller alle de tre byrådspartiene i Oslo med en egen kandidat til ordførervervet. I SV er kultur- og idrettsbyråd Omar Samy Gamal foreslått. MDG har nominert Rauand Ismail. Nominasjonskomiteens forslag skal ut på høring i Aps lokallag i Oslo før en endelig liste vedtas 21. januar. Evenrud på tiendeplass Den tidligere Rødt-toppen Eivor Evenrud (40) i Oslo er satt opp på tiendeplass på førsteutkastet på Oslo Aps liste før kommunevalget til neste år. Evenrud forlot Rødt tidligere i høst og fortalte i et intervju i Aftenposten i helgen at hun etter hvert forsto at hun befant seg i feil parti. Hvis listen blir vedtatt, er Evenrud trolig sikret en plass i bystyret til neste år fordi hun er blant de ti som får stemmetillegg, skriver Aftenposten.
Gro Harlem Brundtland gjør comeback
0Qprb2
I ni måneder styrte den russiske okkupasjonsmakten den ukrainske byen Kherson. Minnene om torturen og drapene vil sitte i mye lenger. Med elkabler festet til testiklene ble Vitalij Serdiuk avhørt i en celle under det grønnmalte taket i politistasjonen i Energiarbeiderveien 3 i Kherson. «Du må huske», skrek han som avhørte. Han ville vite hvor den pensjonerte mannens sønn, og hans avdeling av ukrainske soldater, oppholdt seg. Så slo han med batongen, mot 65-åringens nakne rygg, legger og mage. – Jeg vet ingenting, svarte jeg igjen og igjen. «Du må huske», ropte han tilbake, forteller Serdiuk til Reuters. Nyhetsbyrået har intervjuet en rekke ofre for tortur i Kherson. To vitner som bodde nær politistasjonen fortalte at de så livløse kropper pakket i hvite laken bli båret ut, for senere å bli kjørt vekk i en søppelbil. – De kaller det «hullet», beskriver vitnene om politistasjonen. I slutten av forrige uke ble Kherson frigjort, etter en russisk tilbaketrekking. Det var en utvikling som gikk så raskt at de fremrykkende ukrainske soldatene fryktet de ble lokket i en felle. Men innen fredag kveld vaiet det ukrainske flagget igjen over byen. Militært er tilbaketrekkingen et voldsomt nederlag for Russland, og en stor, overraskende seier for Ukraina. Men alle gjenerobringer kommer med en bismak for ukrainerne: Nå kommer som fryktet skrekkhistoriene om hva som har skjedd under okkupasjonen. Reuters understreker at fortellinger fra både ofre og vitner ikke kan bekreftes på selvstendig vis av nyhetsbyrået. Russland har gang på gang nektet for at deres soldater har begått overgrep. Etter at et sykehus med kvinner og barn i Mariupol ble bombet, ble det hevdet at det var skuespill. De groteske drapene på sivile i Butsja, ble bortforklart med at det var «iscenesatt». Denne uken har FN konkludert med at både Ukraina og Russland har gjort seg skyldige i tortur av krigsfanger. Forskjellen ligger i at bruken av tortur er systematisk for Russland, men ikke for Ukraina, har FN-granskerne kommet frem til. Bakgrunn: Vil ha Putin dømt som krigsforbryter Reuters har snakket med to ukrainere som bor i naboblokken til politistasjonen. Det er disse som forteller om skremmende syn. – Jeg så fem kropper bli båret ut. Jeg så livløse armer hengende ut fra lakenene, og forsto at dette var lik, sier Oleh (20), som ikke vil si sitt etternavn. En annen nabo forteller at hun flere ganger så søppelbilene som fraktet bort likene, at hun hørte skrik og så russiske soldater som ledet avhørene. De brukte finlandshetter som skjulte ansiktene deres. – Det foregikk den verste form for sadisme der, sier naboen, Svytlana Bestanik, (41). Etterforskere fra Ukraina har denne uken satt i gang undersøkelser av mistenkte krigsforbrytelser flere steder i Kherson. Det skal dreie seg om minst elleve ulike lokaler. Massegraver er også oppdaget, i én av dem er 63 mennesker funnet – alle bar tegn på tortur. En artikkel i New York Times beskriver tortur begått ved flere ulike lokaler, deriblant i kjelleren til et vanlig kontorbygg, der de russiske okkupantene hadde et hemmelig avhørslokale. Ukrainas viseinnenriksminister Mary Okopyan sa på en pressekonferanse denne uken at de samler inn så mye bevis som mulig, fordi de håper å kunne gjennomføre fremtidige straffesaker. Tidligere i høst, da de russiske okkupantene ble fordrevet fra Kharkiv, kom det også frem lignende fortellinger og tortur, og det ble iverksatt etterforskning grunnet mistanke om krigsforbrytelser. VG i Izium: Familien i massegraven Tortur ble også begått i private hjem. Aliona Lapchuk forteller Reuters hvordan hennes mann ble pågrepet og brakt til sitt eget hus av russiske soldater i biler merket med «Z». Der tok de ham ned i hans egen kjeller for å avhøre ham, mens kona og sønnen hørte skrikene hans. – Han gikk ned, men måtte bæres opp, forteller hun
Skrekkvelde i Kherson
0Qr3PJ
HOLMENKOLLEN (VG) Aldri har et renn blitt dominert på samme måte av en nasjon som det Norge gjorde i lørdagens femmil i Holmenkollen. Simen Hegstad Krüger (29) tok seieren for første gang – etterfulgt av ni landsmenn. På 15 kilometeren i finske Kuopio i november 2001 tok Norge de åtte første plassene, noe som var rekorden frem til lørdagens femmil i folkefesten i Holmenkollen. Der tok Norge de ti første plassene. – Det er fantastisk at vi har så mange herrer som går fort på ski i Norge, men for interessen for langrenn internasjonalt er det ikke heldig, sier NRK-ekspert Therese Johaug. – De ti beste har vi nå. Det blir verre og verre, sa ekspertkommentator i NRK, Torgeir Bjørn, underveis på femmila. – Det er litt av et 17. mai-tog de norske herrene har dratt i gang her, sa NRK-kommentator Jann Post. Blant de største navnene som manglet på startstreken var svenskene William Poromaa og Calle Halfvarsson, tyske Friedrich Moch, italienerne Federico Pellegrino og Francesco De Fabiani, finske Iivo Niskanen og amerikanske Ben Ogden. Mannen som var nærmest de norske var briten Andrew Musgrave. Han gikk inn til en 11. plass. – Norge er gode. Vi andre har en jobb å gjøre. Det er ikke Norge sin skyld at de gode. Det er vi utlendinger som er for dårlig, sier han til VG. Femmila i Kollen ble i det minste spennende sett med norske øyne. Avgjørelsen falt allerede etter den tredje runden. Da valgte Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund og Iver Tildheim Andersen å bytte ski. Skibyttet sikret duoen bedre glid enn de andre i hovedfeltet, der Pål Golberg, Johannes Høsflot Klæbo, Martin Løwstrøm Nyenget var posisjonert, for å nevne noen. Det gikk ikke lang tid før trioen fikk kontakt med hovedfeltet igjen. – Jeg hadde et ønske om at alle gikk fire runder og byttet ski. Men noen utnyttet sjansen. Da jeg så hvem som hadde byttet ski, de bare danset forbi oss og jeg ikke klarte å følge dem, så tenkte jeg bare «dum, dum, dum, dum». Jeg så gliset til Simen da han passerte meg. Da skjønte jeg at han hadde gode kort på hånden, sier Nyenget, som til slutt endte på tredjeplass. For på den neste runden var resten av hovedfeltet tvunget til å bytte til bedre ski. Krüger, Holund og Tildheim Andersen dampet ut fra stadionområdet. Luken ned til resten var på et tidspunkt over et halvminutt og den holdt helt inn. Krüger var sterkest i avslutningen. Holund spurtet det han maktet over målstreken til en andreplass, mens Nyenget snøt Tildheim Andersen for den siste pallplassen med en råsterk avslutning. Femmilsvinner Krüger ler godt av Nyengets tanker. Men han er stolt over det som må kalles en taktisk genistrek ved skibyttet. – Vi spiller jo ut kortene våre. Men hvis de tar oss igjen med en gang så har vi dårligere ski enn resten på sisterunden. Da hadde vi vært dumme. Men jeg tror de andre blir nervøse når jeg og Hans Christer går inn sammen og bytter. Da tror jeg de aner hva som skjer, sier Krüger til VG. Han ble riktignok overrasket over hvor mye skibyttet skulle ha å si. – Da var det for vår del bare å sette press med en gang. Hans Christer begynte og jeg slang meg på. Vi samarbeidet utrolig godt i dag. Jeg hadde ikke hatt sjanse alene. Vi deler denne seieren her, vi Lyn-gutta i dag, sier Krüger. Landslags- og klubbkompis Holund var strålende fornøyd med andreplassen og for å ha ristet av seg de sterkeste spurterne, som Golberg og Klæbo. – Jeg ble utålmodig av det «tusletempoet» som var. Det gikk fryktelig rolig. Vi trengte de siste tre rundene på å mørne feltet. Vi turte ikke å vente til fjerderunden med å gå. – Jeg hadde en følelse på forhånd om at de fleste ville bytte på den fjerde runden. Skal man da vinne eller bli nummer to, da må man tenke utenfor boksen. Det funket i dag, sier Holund og smiler.
- Jeg tenkte dum, dum, dum, dum
0Qr5AB
VÄRMLAND (VG) Den norske kvinne n kan ha vært død så lenge som åtte år. En eldre nordmann er siktet for likskjending, og naboene reagerer med forskrekkelse. Det røde huset hvor nordmannen er bosatt ligger i enden av en lang grusvei på vei opp mot et skogholt, med tåke- og snødekte jorder på hver sin side av veien. Den lille grenda hvor de to nordmennene en gang skal ha flyttet til, ligger øde, utenfor allfarvei i Värmland, en kort kjøretur fra den norske grensen. Lørdag ettermiddag står en enslig svensk politibil og to betjenter utenfor huset. På den avsperrede eiendommen står det to biler og en campingvogn. Gardinene er trukket for. Det var i dette huset at svensk politi torsdag fant kroppsdeler fra den norske kvinnen i en fryseboks. Ifølge opplysninger til Aftonbladet mistenker politiet at kvinnen har vært død i åtte år. Mannen og kvinnen skal ha flyttet til Sverige noen år før dette igjen. – Sa hun forsvant til Norge Det eneste politiet vil si om relasjonen er at de to nordmennene var bekjente, men Aftonbladet skriver at de var samboere. NRK har snakket med en nær venn av den nå siktede nordmannen, som sier han har truffet den norske kvinnen, og at han snakket jevnlig med henne i et par år. – Jeg kjenner henne, for jeg traff henne et par år før hun forsvant til Norge. Hun forsvant til Norge og kom til et sykehjem eller noe sånt, har han sagt til meg, sier vennen til NRK. – Man bli kvalm En nabo som bor i området har snakket flere ganger med nordmannen, men han har aldri sett han sammen med en dame. – Jeg har tatt avstand fra ham, fordi det står ikke helt rett til hos ham. Man får jo en magefølelse, sier mannen. Han forteller at han flyttet til området i 2009, samme år som de to nordmennene emigrerte og skal ha bosatt seg i det lille røde huset på det svenske bondelandet.  – Det har gått prat om at han skulle ha en dame, men jeg har aldri sett noen dame der. Det som har skjedd er jo forferdelig. Det er skremmende at han har kjørt forbi her daglig. Vi har også gått tur forbi huset hans og lurt på hvor denne damen tok veien, sier naboen.  Naboen forteller at politiet har vært en del på mannens adresse. – Men de har jo ikke visst hva han hadde i fryseren. Huff, alle her er helt i sjokk, man blir kvalm av å tenke på det. Man forventer ikke noe sånt her på landsbygda. – En einstøing To andre naboer forteller til VG at de i løpet av de siste seks årene ikke har sett den nå pågrepne mannen sammen med en kvinne. De har imidlertid hørt at han bodde der med en dame en gang. – Jeg var her på jakt for mange år siden, og da mener jeg at jeg hørte at han hadde en dame der. Men vi har hatt huset her i seks år, og da har vi ikke sett en eneste dame, sier naboene. De er begge forskrekket over å lese det som står i svenske aviser. – Man tror jo ikke at det skal skje noe sånt her. Det er jo den fredeligste plass på jord. Naboene har gjennom årene reagert på mannen som nå er pågrepet. – Han virket som en einstøing, så vi hadde ikke så stor interesse av å ha kontakt med han. Vi har hatt noen litt rare opplevelser med ham og han hilser aldri når han kjører forbi. Alle andre som bor her er jo hyggelige. – Vi så jo ambulansen som kom her for en stund tilbake, sier en av naboene. Naboene VG har snakket med synes begge det hele er svært forskrekkende. – Jeg har jo gått tur forbi det huset mange ganger, alene også. Det er forferdelig å tenke på det som kan ha skjedd der inne. Det er jo som en krimroman. Tidligere straffedømt Politiet i Sverige bekrefter at de har åpnet en drapsetterforskning. Pressetalsperson Christina Hallin i Bergslagen politidistrikt bekrefter overfor VG at de har funnet en død kvinne i et hus i Vestre Värmland. – Omstendighetene gjør at vi har startet en innledende drapsetterforskning
Norsk kvinne funnet død i fryser: - Man får jo en magefølelse
0Qr5QB
Marco Odermatt (25) har lagt et fantastisk grunnlag i lørdagens storslalåmrenn, der sveitseren kan ta et par legendariske rekorder. Fra startnummer fire dundret Marco Odermatt ned storslalåmløypen i Andorra, og i mål tok han ledelsen med så mye som 1,09 sekund ned til franske Alexis Pinturault. – Har du sett! Det var en helt vill runde, sier Viaplay-ekspert Kjetil André Aamodt. – Den var brutal. Det var noe av det villeste, istemmer Viaplay-kommentator Andreas Toft. Fra startnummer 19 klinket Alexander Steen Olsen til med tredje beste tid. Det norske stjerneskuddet er 1,12 sekund bak Odermatt. – Jeg synes det var en grei omgang. Jeg forventet ikke å se tretallet egentlig. Det ble en fin overraskelse da jeg krysset mållinjen, sier Steen Olsen til Viaplay. – Jeg må bare gi fullt gjern og se hva det holder til, sier 21-åringen om finaleomgangen der han skal jakte sin første pallplass i storslalåm. Lucas Braathen på fjerdeplass er 1,14 sekund bak Odermatt, mens Rasmus Windingstad og Henrik Kristoffersen på henholdsvis sjette- og syvendeplass er 1,69 og 1,70 sekund bak Odermatt. – Det er sjelden kost. Han er en vanvittig god skiløper. Han er bare helt rå, sier Lars Kristoffersen – far til Henrik – om Odermatt på Viaplay-sendingen. Aleksander Aamodt Kilde ligger på 20. plass, 3,26 sekund bak Odermatt. I tillegg til seieren i det siste storslalåmrennet for sesongen jakter Odermatt på et par legendariske rekorder. Tar sveitseren pallplass i dag er han oppe i 22 pallplasser totalt denne sesongen. Det vil i så fall være tangering av rekorden til østerrikske Hermann Maier. Samme Maier har også rekorden på antall verdenscuppoeng i én sesong med sine 2000 fra 1999/00-sesongen. Odermatt har 1942 før lørdagens renn, og med en plassering innenfor topp tre vil han passere Maiers rekord. Med seier vil Odermatt ta sin 13. verdenscupseier for sesongen. Det vil også være tangering av rekorden som Ingemar Stenmark, Marchel Hirscher og Maier deler. Hva skjer i helgen? I VGs nye sportskalender får du oversikt over alt av sport
- Noe av det villeste
0Qr9KG
Robert Blake, som ble frikjent for drapet på sin kone, ble 89 år gammel. Skuespilleren døde av hjertesykdom, opplyser hans niese Noreen Austin til Deadline.com. Han ble 89 år gammel. Blake er kanskje mest kjent for detektivserien «Baretta», som gikk på ABC fra 1975 til 1978. Han har også spilt i en rekke filmer, blant annet «Treasure of Sierra Madre» med legenden Humphrey Bogart og «In Cold Blood» fra 1967. En av de mest minneverdige rollene han gjorde på film kom i hans aller siste, David Lynchs thriller «Lost Highway» fra 1997. Etter det fikk han imidlertid overskrifter for langt mindre hyggelige ting. Han sto tiltalt for å ha drept sin andre kone Bonnie Lee Bakley, som ble drept i 2001. Hun ble funnet skutt sittende i Blakes bil utenfor en restaurant. Blake fortalte retten at han var inne i restauranten for å hente en pistol da Bakley ble skutt og drept. Han ble funnet ikke skyldig etter rettssaken i 2004, men tapte et sivilt søksmål fra Bakleys familie
Var tiltalt for drap: Robert Blake er død
0QrGao
Anonyme etterretningskilder mener ukrainere sto bak sabotasjeaksjonen i Østersjøen. De er på sporet av noe. Det kan være en falsk flagg-operasjon. Det var i slutten av september i fjor danske F-16-fly tok bilder av gass som boblet opp i Østersjøen. Ukjente gjerningspersoner hadde sprengt gassrørledningene på havbunnen. I vestlig presse ble Putins Russland hovedmistenkt. Flere land etterforsker saken. Og tirsdag brakte New York Times og tyske medier lekkasjer fra deler av etterforskningen. Overraskende for mange, peker de mot ukrainske gjerningspersoner. Onsdag bekreftet tyske myndigheter ransaking av båten de tror ble brukt til å transportere sprengstoffet. Anonyme etterretningskilder i USA og Tyskland mener ifølge avisene en pro-ukrainsk gruppe står bak. New York Times skriver at operasjonen kan være utført uten godkjenning av en gruppe med tilknytning til ukrainske myndigheter. Die Zeits kilder mener sabotørene brukte en yacht eid av to ukrainere registrert i Polen. Det påstås at det er funnet spor av eksplosiver i båten. Visstnok deltok seks stykker, blant annet en kvinnelig lege og to mannlige dykkere. Det sies at de har brukt falske pass. Det nevnes samtidig at det kan dreie seg om en falsk flagg-operasjon, der andre prøver å legge skylden på ukrainere. Men det finnes det heller ikke bevis for. Sabotasjeaksjonen skremte hele Europa. Også i Norge kom krigen nært. Droner ble observert hyppig. Heimevernssoldater ble kalt ut på vakt rundt olje- og gassinstallasjoner rundt om i landet. Polen pekte raskt på Russland, men de hadde ikke beviser. I en useriøs artikkel av journalist Seymour Hersh (85) ble det nylig påstått at USA og Norge sto bak det hele. Kan det være ukrainere? Ukrainske myndigheter avviser at de har noe med sabotasjen å gjøre. Men man kan muligens se for seg at ukrainere har motiv. Ukrainske myndigheter var sterkt imot gassrørene som går fra Russland til Tyskland. De ga Russland store inntekter, økte europeisk energiavhengighet til Russland, kunne frata Ukraina store inntekter fra gasstransport. Rørene ga Putin makt til å skru av strømmen i Europa. Overivrige nasjonalistiske ukrainere kan ha handlet på egen hånd. USA sto på Ukrainas side. Trump advarte mot rørene og fikk rett. Det hadde også Obama gjort før ham. De som hevder Ukraina og USA sto bak sabotasjen, liker å vise en video av Joe Biden hvor han lover at han vil stenge røret om Russland invaderer Ukraina. Men da rørene ble ødelagt, ble det ikke lenger eksportert gass i dem. Russland hadde stanset eksporten selv, som et ledd i energikrigen mot Europa. Gassen sto stille i rørene. Det virker som et rart tidspunkt for ukrainere å slå til. Europa var allerede tvunget til å erstatte russisk gass. En annen merkverdighet er at bare tre av fire rør på havbunnen ble sprengt. Om ukrainere ønsket å stanse russisk gasseksport for godt, burde de ødelagt alle. Fallhøyden for Ukraina, om ukrainere virkelig står bak, er dessuten enorm. De vil miste støtte i USA og Europa om det viser seg at de hadde noe med dette å gjøre. Russerne derimot, er så upopulære at de ikke har noe å tape. Men de nekter blankt og snakker om hvor absurd det er at de skulle sprenge sine egne rør, hvor de altså har eksportert gass for store verdier til Tyskland. Samtidig har også russiske interesser motiver. Russiskeide Gazprom fryktet å måtte betale store erstatningssummer fordi de ikke leverte gass som avtalt til Europa. Sprengningen avverget større søksmål enn det som er fremmet. En annen gevinst kan være å skremme og skape splid, usikkerhet og frykt i Europa. Vi vet fremdeles altfor lite, noe avisenes dekning bærer preg av. Men det vi vet er at når etterretningskilder lekker, så gjør de det av en grunn. Det er noe de vil fortelle oss eller spesielle reaksjoner de ønsker å utløse
Det er noe de vil fortelle oss
0QrWj2
Femmila i Holmenkollen er ikke bare en gammel tradisjon. Stadig yngre trekker ut i skogen for å feste. Flere ble så fulle at de måtte bli fraktet bort på båre. – Normalt, sier Røde Kors. – Det er alltid god kok i Kollen, sier Oliver Andres Åsly Teigen (18). Han står i en skrent med løssnø i Holmenkollen i Oslomarka omgitt av hundretalls andre unge lørdag formiddag. Noen har valgt Nike-sneakers for anledningen, men den åpenbare trenden er fjellsko eller moonboots, Amundsen-nikkers med tilhørende boblevester, hvite pannebånd og sportsbriller. Flere har tatt med seg bærbare boomblastere, og det er skikkelig feststemning med høy faktor av rusbrus og handleposer med øl. – Mest for fylla Teigen og vennene har reist fra Drammen andre året på rad. De er to russebusser som vorset på toget inn til Oslo. – Et par av oss har gått på ski, men vi er her mest for fylla og god stemning. I år er det 121 år siden den aller første «ekte» 50 kilometeren på ski ble gått i Holmenkollen. Tradisjonen holder seg åpenbart godt blant de unge. Og ikke bare blant russen – flere VG kommer i prat med er nede i 16-årsalderen. Teigen synes det er bedre stemning på femmila i år enn i fjor. – Alle prater med alle, sier han til VG. Heier på Norge Da kommer to ukjente jenter bort, som vil slå av en prat med Teigen og stille opp i pressen. – Vi har det veldig morsomt, sier Emilie Løland (18) og Mathilde Røhne (18) fra Bærum og Sandvika. Det som foregår i skisporet noen meter unna, er de ikke så veldig opptatt av. – Vi heier på Norge! – Er Klæbo her i dag? Vi heier på ham, sier de. Fraktes inn på båre: – Normalt Men det er langt fra alle som klarer å holde koken og holde seg innenfor riktig promille. Politiet melder på Twitter om at mange unge er overstadig beruset, og ber foreldre om å følge opp barna sine etter arrangementet. VG observerer det samme – unge som knapt klarer å holde seg på beina, legger seg ned i snøen, blir støttet av venner. Ved Røde Kors-teltet på vei ut av området fraktes de mest berusede for å få helsehjelp. VG observerer at det blir kjørt inn en tilsynelatende bevisstløs person på båre pakket inn i varmende plast. – De siste ti minuttene har vi fått enda seks til inn på båre, sier Anders Oustorp, vaktleder ved Oslo Røde Kors Hjelpekorps i Holmenkollen, like før klokken 15. Klokken 20 lørdag kveld kan Oustorp opplyse at Røde Kors behandlet 164 personer under folkefesten i Holmenkollen. – Det er flere enn det har vært tidligere, sier Oustorp. 40 frivillige fra Oslo Røde Kors var tilstede i Kollen lørdag. 12 av dem som ble behandlet av Røde Kors ble fraktet videre til legevakt eller sykehus. – Det som går igjen blant folkene vi behandlet er fyll, og at det er unge folk, sier Oustorp. – Å være full er i seg selv ikke en skade, men de vi behandler har gjerne drukket såpass mye at det ikke klarer å ta vare på seg selv, legger han til. Minst 24.000 oppmøtte Innsatsleder for politiet på stedet, Svein Arild Jørundland, sier like fullt at de har ting under kontroll. – Det er festivalstemning, med veldig mange unge mennesker og god stemning. Vi har hatt lite bråk, men et par episoder med slåsskamper. Oslo kommune har registrert 24.000 mobiltelefoner i Holmenkollen lørdag. Det er stort oppbud av politi, vektere, Røde Kors, brann og ambulansepersonell i Holmenkollen. Ved 16-tiden skriver politiet på Twitter at de reduserer innsatsen i Holmenkollen betraktelig. Innsatslederen sier at arrangementet er «gjennomplanlagt», og at de har gjort mye for å unngå lignende situasjoner som i 2018, da folk begynte å vandre i T-banesporene for å komme seg hjem. – Ruter kjører for fulle mugger, sier Jørundland. – Det er åpenbart mange under 18 år her som er beruset
164 fikk Røde Kors-hjelp
0QrWo0
Alt gikk ikke etter planen da Kari Tisjø skulle brenne ned det falleferdige uthuset. – Det er veldig flaut, men jeg får stå i det og sette det i læringsbanken min, sier hun. På gårdsplassen ved Merkebekk i Drangedal i Telemark driver brannvesenet fortsatt med etterslukking når VG snakker med henne i 16-tiden lørdag ettermiddag. Fylkesvei 38 som ligger tett på er fortsatt delvis stengt, forteller Tisjø. Det var Telemarksavisa som fortalte historien først. Lørdagen ble forsiktig sagt ikke helt som Tisjø hadde forestilt seg da hun i 13.30-tiden helte litt diesel og satte en fyrstikk til vedstabelen i enden av det råtne uthuset fra 30-tallet. – Jeg tenkte det var midt i blinken. – Skulle grille Her er Tisjøs oppsummering av dagen: – Siden det var blikkstille og vi fortsatt har mye snø, tenkte jeg at det var greit å brenne ned uthuset. Det ligger i god avstand til hovedhuset og jeg tenkte at det ville være borte i løpet av en halvtime, sier Tisjø. Mens uthuset brant ned skulle hun og søsteren grille pølser og gjøre litt forskjellige ting. Hun forteller at både uthuset og hovedhuset var rivningsklare, og at det skal bygges nytt på tomten. – Men du vet, vi på landsbygda «skal bare» og tar oss litt til rette. Jeg tenkte også at det ikke gjorde noe om den ene veggen i hovedhuset skulle bli litt brun. – Spredte seg på to minutter Det tok litt tid før uthuset tok skikkelig fyr. For sikkerhets skyld tok hun en telefon til brannvesenet «for å bekjenne sine synder», og fortelle at hun hadde kommet i skade for å sette fyr på uthuset, forteller hun. – Han ba meg følge med på hovedhuset og gi beskjed om brannen skulle utvikle seg. Det gjorde den. – Etter 15–20 minutter tok det skikkelig fyr i uthuset. Så tok det bare et par minutter før det tok fyr i endeveggen på hovedhuset. Da ringte jeg brannvesenet på nytt. I løpet av rundt 20 minutter kom det ambulanse og tre brannbiler. – Jeg tenkte jøye meg da sykebilen kom, men det er sikkert rutine. Fylkesveien ble helt stengt på grunn av varmeutviklingen. Jeg var ikke beredt på at det skulle balle sånn på seg, så jeg ble litt satt ut. Avhørt Kari Tisjø forteller at hun «la seg helt flat» i avhøret med politiet. – Jeg vet jo at det ikke er lov til å brenne noe. Men jeg hadde ikke tent på uthuset dersom hovedhuset var bebodd eller av verdi. Hovedhuset var nemlig tømt, strømmen tatt og vinduene fjernet. – Det var klargjort for å rives forteller Tisjø. Brannvesenet har lørdag ettermiddag latt bygningene brenne ned. – Jeg hadde brannvesenet her tidligere for å spørre om de kunne brenne det ned som en øvelse. De ville gjerne det, men hadde ikke tid før i mai-juni. Så lang tid hadde ikke jeg. – Hvordan gikk det med pølsegrillingen? – Vi rakk faktisk å fyre opp engangsgrillen, men det ble så varmt på grunn av brannen at vi måtte gå ifra den. Vi kjørte i stedet til bensinstasjonen i Sannidal og tok oss en pølse der. – Lov å være uheldig Brannvesenet sier til VG klokken fem lørdag ettermiddag at det er fortsatt pågår etterslukking. – Det er lov å være uheldig. Det kan skje hvis man ikke har tenkt over at strålevarme kan smitte til nærliggende bygg, som det jo gjorde her, sier vaktleder Arild Reinhardtsen i Sør-Øst 110-sentral. Entreprenør dirigerer trafikken på stedet, opplyser de. Sør-Øst politidistrikt bekrefter at de har opprettet sak. – Vi kan bekrefte at det var en nedbrenning som kom ut av kontroll og at uthus og et annet hus er brent ned. Det har vært en patrulje på stedet og avhørt vedkommende, sier operasjonsleder Erik Ullhaug Olsen. – Blir det noe etterspill her? – Det er opp til politiadvokat eller jurist å avgjøre om det er snakk om uaktsomhet eller ikke.
Kari brente ned feil hus
0QrXbE
I juni 2020 ble den tidligere politilederen Eirik Jensen dømt til 21 års fengsel. Nå er han stemplet soningsudyktig og løslates fra fengsel i dag. Det bekrefter eks-politimannens advokat, John Christian Elden, til VG. – Vi har jobbet over tid med denne løslatelsen, som har vært svært viktig helsemessig for Jensen, og måttet prioriteres fremfor gjenåpningsspørsmålet. Nå vil han få tid til å arbeide videre med straffesaken i fred og ro, og gjenvinne sin helse. Det er en klok avgjørelse fra Kriminalomsorgens side, sier den tidligere politilederens advokat, John Christian Elden, til VG. Jensen er innlagt på sykehus og stemplet soningsudyktig. Løslatelsen vil i første omgang vare i seks måneder, som et såkalt straffavbrudd, altså at han ikke trenger å være i fengsel i denne perioden. Kriminalomsorgen kan beslutte at gjennomføringen av straffen skal avbrytes dersom domfeltes helsetilstand tilsier det, eller når det for øvrig foreligger særlig tungtveiende grunner som ikke kan avhjelpes på annen måte. – Kriminalomsorgen region øst har innvilget midlertidig soningsavbrudd for Eirik Jensen som følge av hans helsetilstand, bekrefter kommunikasjonsrådgiver ved kriminalomsorgen, Atle Syvertsen. Ifølge VGs opplysninger løslates Jensen nå tidlig i ettermiddag. – Formelt er han funnet varig soningsudyktig slik han er idag, men det må vurders på nytt hver sjette måned. Enten kan han da søke benådning eller fotlenkesoning i hjemmet for videre soning, sier Elden til VG. LES VG-INTERVJUET MED JENSEN FRA I FJOR: VEIEN UT 19. juni 2020: Den tidligere polititoppen Eirik Jensen ble dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av store mengder hasj til Norge. Lagmannsretten mente Jensen hjalp narkotikadømte Gjermund Cappelen. Cappelens advokat, Benedict de Vibe, har ingen kommentar til løslatelsen. Halvannen time etter domfellelsen i Borgarting lagmannsrett ble Jensen pågrepet av Spesialenheten for politisaker og satt i fengsel. Siden den gang har den tidligere polititoppen sonet dommen i Kongsvinger fengsel, helt frem til desember i fjor: Da ble Jensen overført til et sykehus på Østlandet på grunn av sin helsetilstand. I januar i år ble Jensen tilbakeført til Kongsvinger fengsel, men etter et par dager var han tilbake på sykehuset. I fjor sommer var VG på besøk i fengselet. Da hadde Jensen sonet to år av dommen. Den tidligere politilederen fortalte at han stort sett var på cellen og jobbet med å få straffesaken sin gjenopptatt. – Jeg ... føler at jeg håndterer det. Problemet er at jeg har ikke noe måleparameter. Selvfølgelig blir jeg påvirket, men jeg er ikke i stand til å vurdere det selv, jeg lever i en boble der inne. Jeg har satt hele livet på vent, alt som er hyggelig og morsomt, er borte, så jeg må leve innenfor disse fire veggene, sa Jensen da. Jensen mener fortsatt at han er uskyldig dømt. Det var i utgangspunktet 12 år til han kunne søke prøveløslatelse. I slutten av november 2020 stilte Eirik Jensen opp i et intervju med Avisa Oslo. Da hadde han sonet om lag seks måneder av dommen på 21 år. Jensen fortalte da at han blant annet hadde gått ned ni kilo i vekt. – Det går ikke akkurat bra. Jeg sover dårlig og sitter på cellen 24 timer i døgnet. Stirrer på veggene og ut vinduet. Jeg spiser ikke, har ingen matlyst. Det er ikke noe som frister, sa Jensen til lokalavisen.
Kan søke benådning
0Qrk42
Kinas sterke leder Xi Jinping snakker om å «bygge en hær i verdensklasse», og sjansen for at han besøker Moskva øker. – Kina sees på som USAs hovedutfordrer, forklarer norsk ekspert. I forrige uke la amerikansk etterretning frem sin hovedbekymring: Økende konflikt med et sterkere, mer offensivt og mer konfronterende Kina. I helgen ble det enda tydeligere da Kinas president Xi Jinping understreket at landet må bygge en «hær i verdensklasse», som vil kunne «gå seirende ut av krig». Mandag tok Xi til orde for å styrke finansieringen av det kinesiske militære i sin tale i Folkekongressen i Beijing. – Vi bør fremme moderniseringen av det nasjonale forsvaret og den militære konstruksjonen, og bygge folkehæren til en mur av stål som effektivt ivaretar nasjonal suverenitet, sikkerhet og utviklingsinteresser, sa Xi. Den kinesiske folkekongressen godkjente tidligere i år å øke Kinas forsvarsbudsjett med 7,2 prosent. – Uttalelsene om å bygge en hær i verdensklasse, som vil kunne vinne en krig, er en videreføring av det Xi har stått for. Det er i tråd med at konflikten om Taiwan har økt i intensitet, forklarer Henrik Stålhane Hiim, Kina-ekspert og leder for Senter for internasjonal sikkerhet, ved Institutt for forsvarsstudier. Hiim påpeker at det amerikanske forsvaret allerede i fjor pekte på at Kina var dets viktigste motstander, og Russland på annenplass. – Merk at USA pekte mot Kina, samtidig som krigen i Ukraina raste for fullt. Uroen øker på både amerikansk og kinesisk side, forklarer Hiim. Ifølge eksperten har begge sider grunn til å føle at konflikten rundt Taiwan har endret seg, i kjølvannet av at daværende ledere for Kongressen, Nancy Pelocy besøkte Taiwan i fjor høst. – Kina mener at USA har endret sin politikk noe, samtidig som Kina utvilsomt har intensivert presset mot Taiwan, påpeker Hiim. Xi nevnte i talen mandag Kinas planer for en «gjenforening» med Taiwan, men var noe mer forsiktig i sine uttalelser enn han har vært før. Han gjentok nemlig ikke tidligere uttalelser om at Kina ikke ville utelukke bruk av militær makt mot Taiwan. Taiwan har et demokratisk selvstyre og har hatt en uavhengig regjering siden 1949. Kina anser imidlertid øya og dets rundt 23 millioner innbyggere som en frafallen del av sitt territorium. Etter Russlands invasjon av Ukraina har det vært økende bekymring for at Kina også kan ta i bruk militærmakt i sitt langvarige territorielle krav på Taiwan. Bakgrunn: Slik er styrkeforholdet: Taiwan er sjanseløse De siste ukene har det kommet stadig nye meldinger som peker mot at Kina nærmer seg å gi støtte til Russland i krigen i Ukraina. Et eksempel var møtet mellom Xi Jinping og diktatoren fra Belarus, Aleksandr Lukasjenko, i forrige uke. Lukasjenko er nært alliert med Russlands president Vladimir Putin. – I vesten har en del trodd, og håpet, at Kina ville bryte eller bygge ned sine bånd til Russland. Det har ikke skjedd. Kina har videreført sitt nære vennskap med Russland, til tross for krigen, sier Hiim. USA har advart mot at Kina planlegger å støtte Russland med våpen. – Kina har påpekt en dobbeltmoral i at USA kan sende våpen til Ukraina, men nekter andre land å sende våpen til Russland. Men like fullt tror jeg Kina holder på sin nøytralitet. Å sende våpen til Russland vil ødelegge Kinas forhold til Europa, i en tid der forholdet til USA allerede er anstrengt. Mandag kom det ubekreftede meldinger om at Xi har planer om å reise til Russlands hovedstad Moskva og møte Putin, og at besøket kan skje om kort tid. Reuters erfarer at det kan skje allerede neste uke, noe de baserer på «informerte kilder». Hverken kinesiske eller russiske myndigheter har gitt kommentar på saken, melder NTB. – Det vil svekke synet på Kina som nøytrale. Samtidig vil det ikke være veldig overraskende. Putin er den lederen Xi møtte først, og den han har møtt flest ganger, påpeker Hiim
- Uroen øker
0Qv1oo
Oslo-politiet pågrep fredag kveld en mann som truet tilfeldige personer med kniv. Én av dem var 25 år gamle Umeir. Da VG snakker med 25-åringen like over midnatt er han akkurat ferdig i avhør hos politiet. Hendelsen skjedde litt over klokken 22.00 fredag kveld, da Umeir stanset bilen han kjørte ved et fotgjengerfelt i området Alexander Kiellands plass. – En mann stoppet opp foran meg og så på meg i noen sekunder, før jeg vinket ham bort. Da kom han opp på førersiden og tok frem en kniv, sier han til VG. – Jeg fikk panikk og ga gass. Da jeg stoppet opp cirka fem meter lengre frem, så jeg at han beveget seg bortover mot St. Hanshaugen. Jeg åpnet opp bildøren og skrek «hva faen er det du holder på med?». – Truende Umeir forteller at han fikk en vond magefølelse, og at han ringte politiet samtidig som han fulgte nøye med på og etter mannen. – Da han hadde kommet bort til St. Hanshaugen senter gikk han mot et ektepar. Han forsøkte å hilse på kvinnen, men ektemannen tok vekk hånden hans. Da tok han frem kniven igjen, sier Umeir. – Ekteparet kom seg unna, og mannen begynte å bevege seg videre bortover mot St. Hanshaugen. Umeir forteller at han opplevde hele situasjonen som truende. – Da jeg ble truet satt jeg i en låst bil. Men da han tok frem kniven mot ekteparet, fikk jeg panikk. Det var skummelt. Kjent for politiet Klokken 22.30 meldte politiet at mannen, som er norsk og i 30-årene, var pågrepet. Han er kjent for politiet fra før. Da de første meldingene kom inn, definerte politiet det som en PLIVO-hendelse – som står for pågående livstruende vold. Men etter pågripelsen sa politiet at det ikke var fare for publikum, og at de ikke trodde at flere potensielle gjerningspersoner var involvert. Ønsker kontakt med vitner VG har forelagt det Umeir forteller til krimleder Mona Nordby. – Vi sitter med det samme bildet som du opplyser om nå. Vi er ferdige på stedet. Det ble søkt etter skadede personer, men ikke funnet noen. Nordby ønsker på nåværende tidspunkt ikke å gå ut med hvor mange som skal ha blitt truet, da det fortsatt er tidlig i etterforskningen. – Vi vil gjerne komme i kontakt med vitner til hendelsen, eller personer som kan ha flere opplysninger, sier hun. De kan kontakte politiet på telefon 02800.
Knivdrama i Oslo: - Jeg åpnet opp døra og skrek
0QvQMg
Marius Borg Høiby (25) har blitt nabo med sin mor kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon. – Marius Borg Høiby disponerer i en kortere periode en av boligene på Skaugum gård, skriver kommunikasjonssjef for slottet, Guri Varpe, i en e-post til VG. Boligen som Borg Høiby nå er registrert på er en del av Skaugum gård i Asker sørvest for Oslo – kronprinsparets private residens. Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit har bodd i hovedhuset på gården siden desember 2003. Skaugum gård er Kronprinsens enkeltpersonforetak for all drift knyttet til gårdseiendommen, og inntektene til Skaugum gård består i hovedsak av leieinntekter fra tolv boenheter, lager og jordbruks- og beiteareal. Det er altså en av disse boenhetene Borg Høiby nå disponerer. Ifølge offentlige register er boligen er registret som en enebolig på 164 kvadrat og tre etasjer. – Hva betaler Marius Borg Høiby for å disponere denne boligene? – Vi har ingen opplysninger om de private forholdene, skriver kommunikasjonssjef Varpe. Borg Høiby bodde tidligere med sin ekskjæreste i Tønsberg – et brudd som ble kjent i mars 2022. I starten av november skrev Dagbladet at boligen var blitt solgt. I september ble det kjent at Borg Høiby dater influencer Nora Haukland, kjent fra blant annet realityserien «Love Island» som gikk på TV 2. Sjekk intervjuet VGTV-gjorde med Haukland i september: De to hadde den gangen datet hverandre siden april, noe Haukland fortalte VG i september i forbindelse med at hun bekreftet romansen. I oktober viste kjæresteparet seg for første gang offentlig sammen, arm i arm på Alexandra Joner og Runar Vatnes halloweenfest.
Har flyttet til Skaugum
0QvwvG
Erling Braut Haaland (22) forteller om den krasse kritikken som møtte ham rett i forkant av Premier League-sesongen. Haaland har hatt en enorm start i Manchester City. 22-åringen står med spinnville 18 scoringer etter 13 Premier League-kamper, og har hatt en lengre fotballpause som følge av VM i Qatar. I et nytt Viaplay-intervju, «Haaland Conquers England», som slippes tirsdag kveld, forteller den norske stjernespissen om skepsisen og kritikken som kom like før ligadebuten mot West Ham. Uken før den vanvittige debuten - og de påfølgende scoringene - stusset flere over Haalands sjansesløsing i blant annet Community Shield-finalen mot Liverpool. Nå ser jærbuen positivt på sjansesløsingen. – For å være ærlig tror jeg det var bra at jeg bommet på de sjansene, for å bli minnet på at man ikke kan være 99 prosent. Man må være 100 prosent. Jeg tenker at det var en bra ting, slik at jeg var enda mer skjerpa i uka etter, sier spissen til Viaplay. Intervjuet er gjort av danske Jan Mølby, som blant annet spør om Haaland selv har tenkt på hvor mange scoringer han måtte ha for at sesongen skulle bli en suksess. – Nei, jeg tenkte ikke på antall mål. Jeg var den største floppen etter at jeg misset på åpent mål mot Liverpool, og ja ... det er ikke noe problem, sier Haaland om denne kjempemissen: Han forteller også at han aldri var i tvil om at han ville passe inn i de regjerende seriemesternes spillestil. – Folk som sa at jeg ikke kom til å gjøre det sa det kanskje for å få oppmerksomhet, men hva kan man gjøre? Man kan ikke bry seg om det folk tenker og sier, for man kan ikke kontrollere det, sier Haaland. – Jeg visste at jeg ville passe inn, og jeg er ikke overrasket. Men egen stjernestatus – er han klar over den? Haaland forteller også om hvor høyt suksess i Champions League står for ham. Jærbuen beskriver det som sin største drøm. – Alle vet det, det er å vinne Champions League. Forhåpentligvis vil jeg gjøre det i løp av livet mitt, sier Haaland. Manchester City har foreløpig ikke vunnet det gjeve trofeet. Det nærmeste Pep Guardiola og City har vært var i 2021, da de lyseblå tapte finalen for Chelsea.
- Var den største floppen
Ll369x
Kvinnen har diktet opp både tvillinger og trillinger for å få store pengesummer fra Nav. I Haugaland og Sunnhordland tingrett er hun nå dømt til ubetinget fengsel i seks måneder og en bot på 5000. Tobarnsmoren i 30-årene fra Sandnes er dømt for to grove bedrageri til et samlet beløp av 418 860 kroner. Hun har erkjent straffskyld. Flere ganger har hun forfalsket dokumenter og søkt om penger til Nav for falske graviditeter, ifølge dommen: Å fremvise et forfalsket dokument til offentlig myndighet er et alvorlig straffbart forhold, skriver de i dommen. Fornøyd – men vurderer å anke Tiltalte fremsto angrende i retten og forklarte at hun forsto hvor gale hennes handlinger har vært, står det i dommen. Hun har også begynt å nedbetale gjelden til Nav. Forsvarer Svein Kjetil Lode Svendsen i Elden Advokatfirma sier til VG at de vurderer å anke. – Klient er fornøyd med at retten reduserte straffen med to måneder, men hun mener at retten burde gitt henne samfunnsstraff, skriver han til i SMS. Kreft og promillekjøring Retten mener også at kvinnen har løyet på seg en kreftdiagnose i en sak om barnefordeling i 2020. Tiltalte har forklart at hun gjorde dette for å få sympati i retten og at det kanskje kunne føre til at hun fikk mer samvær med barna. Av andre overtredelser kan nevnes bilkjøring under påvirkning av opioider i januar 2021, og THC i november samme år. Kvinnen blir derfor ikke å se på veien fremover: Hun har mistet lappen i seks måneder og må ta delvis ny førerprøve hvis hun vil ha den tilbake etter det. Hun har også fått inndratt en PC, printer og stempel med «Stavanger universitetssykehus».
Løy om trillinger
Ll3L9Q
DOHA (VG) Et kvarter etter førstemann kom Lionel Messi (35) tuslende ut på treningsfeltet som sistemann, men når det gjelder «den siste brikken» kan det være nå eller aldri. – Alle sier at det Messi mangler er en VM-triumf. Jeg tror dette er hans siste sjanse, hans siste mulighet. Jeg tror ikke han får sjansen i neste VM. Derfor er det så viktig for hans karriere, hans rykte og hans historie, sier Radio Cadena 3-journalisten Mariano Lotuf. Men til tross for at Messi har annonsert at dette er hans siste VM, er de som følger Argentina tettest delte i sine meninger om hvorvidt han faktisk er det eller ei. – Jeg tror at Messi kommer til å spille i VM i 2026. Jeg tror han vil bli den første spilleren som spiller i seks VM, sier kollega Nicolás Mai. I flomlys og måneskinn i kveldsmørket på Qatar University Training Centre handlet det aller meste om Lionel Messi. Fotografene så ikke ut til å bry seg stort om at stjerner som Lautaro Martínez, Julián Álvarez og Ángel Di María trikset og lekte seg med ballen, men holdt isteden linsen rettet mot garderobedøren. Da han omsider kom tuslende ut på gressmatten – som sistemann – overdøv blitsregnet fra fotografene lyden av dronen som filmer treningene. Først da Messi kom utpå, knøt lissene og ble med i «hæppesirkelen», fikk pressen beskjed om at stoppeklokken for det åpne kvarteret var i gang: Ingen Messi, ingen trening. Dersom det går galt for Argentina i skjebnekampen mot Polen, kan det være siste gang man får se Lionel Messi i et fotball-VM. – Det vil være en katastrofe for Argentina hvis de taper, sier Mai. Det er ikke bare argentinerne som snakker om Messi. På Polens pressekonferanse ble «hvordan stoppe Messi»- spørsmålet ikke stilt én, ei heller to, men hele tre ganger i ulike former dagen før dagen. – Alle har stilt seg det spørsmålet i 18 år: Vi kommer ikke til å få svaret før han legger opp, sier Polen-trener Czesław Michniewicz dagen før møtet med Argentina. Etter det ydmykende 1–2-tapet mot Saudi-Arabia imponerte Argentina heller ikke i den påfølgende kampen mot Mexico, men da det gjaldt som mest lot ikke lagets store stjerne seg stoppe. – Jeg kastet en klump med dritt til ham, men han finner alltid løsninger på alt, sa lagkamerat Ángel Di María etter Messis silkemyke touch og nådeløse avslutning. Di María røper at Messi hadde identifisert og snakket om at akkurat en slik situasjon kunne oppstå – og ba ham finne ham i området like utenfor sekstenmeteren. – Jeg ventet på at det øyeblikket skulle dukke opp og ga det til ham, og han scoret et enormt mål. Jeg har ikke ord lenger. Jeg har hatt sjansen til å spille med den beste spilleren i verden på klubbnivå og i 14 år med landslaget. For meg er Leo alt, sier Di María. Nå er alle øyne igjen rettet mot Argentina-stjernen. Det argentinske nyhetsselskapet Relevo avslørte nylig at Messi også blir fulgt av et dokumentarfilm-team. I diskusjonen mellom hvem som er størst av Diego Maradona og Lionel Messi, vil argentinerne alltid fremheve VM-tittelen fra 1986. – Det blir et spesielt øyeblikk, for det er mest sannsynlig mitt siste VM. Det er min aller siste mulighet til å gjøre drømmen min, vår drøm, virkelig, sa Messi før møtet med Saudi-Arabia. Med tap er Argentina ute. Dersom det blir uavgjort, er de avhengige av at Saudi-Arabia ikke slår Mexico. Aller helst bør de vinne. Gruppeseier betyr nemlig at de unngår Frankrike og isteden møter enten Danmark, Australia eller Tunisia, ettersom det er helt usannsynlig at Australia (-2) passerer Frankrike (+4) på målforskjell. Før VM-åpningen hadde argentinerne gått 36 kamper uten tap, men så langt i mesterskapet har laget som helhet slitt med å få spillet til å flyte
- En katastrofe hvis de taper
Ll3b5q
Den norske rap-pionéren har gått bort. – Et av de beste menneskene jeg har møtt, skriver manager Leo Ajkic. Familien har bekreftet dødsfallet overfor VG gjennom hans manager Leo Ajkic. Rapperen fra Sandviken i Bergen ble 36 år gammel. Vågard Unstad regnes som en pioner i det bergenske hiphop-miljøet, som han var en del av siden tenårene. – Et av de beste menneskene jeg har møtt. Ekte venn for så mange. Har betydd utrolig mye for mange folk her, skriver Leo Ajkc i en tekstmelding til VG. – En av de smarteste og beste rapperne i Norge, legger Ajkic til. Vågard Unstad var en av grunnleggerne av den bergenske rapgruppen A-laget. Gruppen ble startet i 2006 sammen med Girson Dias og Petter Sundby, bedre kjent som Store P. I 2006 ga de ut sin første plate med navnet «Nokke feita vol. 1: Utrygt for utflipp». A-laget har gitt ut to album og en rekke singler. Gruppen har blant annet varmet opp for Snoop Dogg og The Game, skriver BT, som omtalte saken først. Rapgruppen var med på å bygge opp det bergenske rapkollektivet NMG/G-huset i 2007. Selskapet står bak utgivelser av artister som Store-P, Lars Vaular, Myra, Jona V og Dårlig Vane m.fl. I 2014 var han med på å starte opp utestedet Klubb Kok, der han ble markedssjef i 2014. Klubben stengte dørene igjen i 2018. – Det er helt forferdelig. Alle tanker til familien hans, sier Marie Amdam til VG. Razika-vokalisten har kjent Vågard Unstad i mange år og lytter selv til musikken fra A-laget. – Vågard har alltid vært en intellektuell rapper, en sjelden stjerne på den norske raphimmelen. Han var en samfunnsengasjert fyr som har brydd seg om mye mer enn musikk. Vi har mistet en viktig stemme, sier Amdam. Hun forteller om en gang Razika skullle spille konsert i Berlin. Da møtte de Vågard og moren på Flesland lufthavn, som skulle samme sted. – Vi hadde noen veldig morsomme dager sammen med ham i Berlin. Marie Amdam understreker betydningen Vågard sammen med A-laget har hatt for norsk hiphop. – De hadde en teft og en humor, og ikke minst en rapstil som var veldig forfriskende på den norske rapscenen. De reaktualiserte den norske rappen, sier hun. På Instagram hyller artisten Marcus Kabelo Møll Mosele, bedre kjent som Kamelen, rapperen med Lars Vaular-låten «Legender». Sangen inneholder blant annet tekstlinjene «Legender lever lenger og overlever alt» og «Han var i midten av sitt liv». Selv signerer Kamelen innlegget med «Hvil i fred». Forfatter og journalist Øyvind Holen skriver i en tekst på Facebook at hiphop-entusiaster som ham og Vågard gjennom oppveksten var blitt vant til å miste sine musikalske helter så alt for tidlig. – Nå er Vågard tragisk nok blitt en av disse selv, han som med sine mixtapes med A-laget ble en av mine musikalske helter, og som bidro sterkt til at jeg gjenfant gløden for norsk hiphop etter en overdose i arbeidet med «Hiphop-hoder». Holen deler et utdrag fra en av sine bøker om norsk hiphop. – Vågard Verbal fra Sandviken gikk fra buekorpset Mathismarkens Bataljon til å bli en av de mest breiale kisene på Hip-hop.no. Girson fikk øynene opp for ham da de delte scene på en hiphopfestival på Arenum messesenter i februar 2003, og selv om «the lyrical menace» fra Sandviken verken hadde like kule klær eller like mange damer i armkroken som Girson, skrev han gode tekster i bøttevis.
Rapperen Vågard Unstad er død
Ll3rE1
AL KHOR (VG) Væpnede innbruddstyver skal ha brutt seg inn i Raheem Sterlings hjem, ifølge flere medier. Før åttedelsfinalen mot Senegal opplyste England at Sterling var uaktuell for spill som følge av en «familiesak». BBC skriver søndag kveld at inntrengere skal ha tatt seg inn i hjemmet til Chelsea-spilleren, og at hans familie skal ha vært til stede mens det foregikk. England-manager Gareth Southgate bekrefter etter kampen at Sterling er på vei hjem fra Qatar. The Sun omtalte nyheten først. – Vi ønsker ham og familien vel. Vi håper alle har det bra. Jeg fikk høre om det rett før kampen. Jeg vet ikke mer enn det, men vi ønsker ham det beste, sier Eric Dier til VG og andre medier. England-kaptein Harry Kane ble også spurt om lagkameraten etter åttedelsfinalen. – Tankene våre er hos han og familien. Vi må ta det dag for dag. Det viktigste er at han tar den beste avgjørelsen for familien, sa Kane på pressekonferansen etter seieren. I årevis har Premier League-spillere vært utsatt for innbrudd. Forrige måned skrev VG om økt sikkerhet rundt Erling Braut Haaland. – Han kommer til å fly hjem, og familie er åpenbart det viktigste i slike situasjoner, sa manager Gareth Southgate om Sterling etter kampen. Sterling har tre barn. – Vi ønsker å gi ham tiden han trenger, og vil se hvordan det utvikler seg de neste dagene, fortsatte Southgate. Chelsea-vingen, som har fortid i både Manchester City og Liverpool, startet de to første kampene i VM for England mot henholdsvis Iran og USA. Han satt på benken i siste gruppespillkamp mot Wales. Kun halvannen time i forkant av Englands åttedelsfinale mot Senegal, kom meldingen om Sterlings forfall fra kampen på Twitter. England vant 3–0 over Senegal, og tok seg komfortabelt videre til kvartfinalen i VM. Der møter de Frankrike.
Medier: Væpnet innbrudd - fløy hjem fra Qatar
Ll4O8q
Regjeringen vil øke gebyret for pasienter som ikke møter opp til legetime, selv om en ny rapport mener slike gebyrer utgjør en risiko for pasienter med dårlig råd. – Vi vet at dårlig økonomi og dårlig helse hører sammen, sier stortingsrepresentant fra Rødt, Seher Aydar, om regjeringens økning. – Vinteren kommer allerede til å bli dyr. Disse gebyrøkningene vil komme på toppen av alt annet og ramme utrolig skeivt, sier Aydar. VG skrev forrige uke om Henrik (29) som tok sitt eget liv i 2017. Henrik mottok i flere år behandling for depresjon og diabetes. Noen dager etter Henriks død oppdager hans familie en rekke ubetalte regninger, purringer og inkassovarsler. Til moren Anitas Movings store sjokk var mange av kravene fra helsetjenesten. Av journalen går det frem at Henrik ved seks ulike anledninger fortalte om dårlig økonomi og gjeld. Behandlerne skriver at dette var utløsende faktorer ved tidligere selvmordsforsøk og depresjon. Henriks mor spør i dag: Hvordan kunne helsetjenesten fortsette å sende Henrik regninger og inkassokrav når de visste at økonomi var en viktig årsak til hans manglende livsglede? Fraværsgebyr Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten (Ukom) har undersøkt helsegebyrer, med utgangspunkt i Henriks historie. Undersøkelsen viser hvordan gebyrer fra helsetjenesten kan skape en ekstra byrde for sårbare pasienter med dårlig betalingsevne. Et av gebyrene som Ukom har undersøkt er fraværsgebyr. Det er et gebyr pasienter får om man ikke møter opp til oppsatt legetime, og lar være å melde fra tidligere enn 24 timer før. Mange pasienter risikerer å opparbeide seg en stor inkassogjeld ved manglende betaling, da gebyret må betales uavhengig av frikort, skriver Ukom. Størrelsen på slike «ikke-møtt»-gebyr avhenger av behandling: Regjeringen vil nå øke fraværsgebyret til 1500 innen somatikken. Ingen kan svare på om gebyrordningen har ført til ønsket effekt om økt oppmøte, ifølge Ukom. – Behovet for gjentatte gebyrhevinger kan i seg selv være en indikasjon på at gebyret ikke har fungert, står det i rapporten. Egenandeler Som pasient må du i dag ut med 2921 kroner før oppnår du «frikort», som gjør at du slipper å betale egenandeler for resten av kalenderåret. Neste år vil regjeringen øke frikort-taket til 3040 kroner. En generell utfordring med egenandelsordningen er at pasienter med dårlig økonomi unnlater å oppsøke helsehjelp på nyåret og hente ut medisiner, før de har opparbeidet seg frikort, ifølge Ukom. Det er ikke gjort noen unntak for de med dårlig råd i statsbudsjettet. – Egenandelstaket gjelder for alle. Vi har ingen særskilte ordninger for pasienter som opplever dette som vanskelig, sier helseminister Ingvild Kjerkol til VG. – Om vi skal gjøre endringer, må vi finne inndekning for det i budsjettet. Da må vi prioritere bort noe annet. Det er ikke noe vi vurderer nå, sier hun. Reagerer En av de som reagerer kraftig på regjeringens forslag om økte helsegebyrer, er Seher Aydar i Rødt. – Alle varsellamper bør på etter denne rapporten. Den sier tydelig at betalingsvansker utgjør en pasientrisiko. – Jeg synes det er utrolig at en regjering som sier de ønsker å gjøre noe med helseulikheter og være der for folk flest, ikke bare viderefører – men forverrer en usosial og potensielt farlig praksis, sier hun. Hun mener regjeringens rekkefølge er feil: – Man kan ikke øke fraværsgebyret før man har evaluert ordningen. I mellomtiden burde man muligens kutte gebyrer. Aydar har stilt et skriftlig spørsmål til helse- og omsorgsministeren om økningen. Vil se om økningene gir uheldige utslag Rett etter at Ukom publiserte sin rapport gikk Helsedepartementet ut i flere medier med lovnader om at gebyrordningen skal evalueres
Får kritikk: - Alle varsel- lamper bør på
Ll4epx
Får kritikk for møte med en fan, som skal ha skjedd i 2016. Antonsen selv svarer at han trenger hjelp til å finne ut av hvorfor slike episoder blir som de blir. Komiker Atle Antonsen beklager nå en seks år gammel episode der han blant annet skal ha kalt en rullestolbruker med cerebral parese «din jævla grønnsak», samtidig som han skal ha gjort tegn til å kjøre rullestolen ned en trapp. Det forteller Johannes Hellemo Loftsgård (28) i et Facebook-innlegg som ble postet onsdag kveld. Hellemo Loftsgård understreker at han selv lo av hendelsen med Antonsen da det skjedde – Paradoksalt nok sendte jeg en melding til ham dagen etter, hvor jeg takket for at han turte å kødde med meg, skriver han. Nå sier han imidlertid at historien utløste en fysisk reaksjon etter nyheten om Atle Antonsens nylige ytringer mot Sumaya Jirde Ali tidligere denne uken. – Jeg er forferdelig lei meg for at jeg har såret nok en person med oppførselen min. Jeg vet ikke helt hva mer jeg kan si. Men jeg trenger nok hjelp til å finne ut hvorfor det ender slik noen ganger, skriver Antonsen i en melding til VG. – Og som han sier så lo han og koste seg, det var mitt helt klare inntrykk da, skriver Antonsen om situasjonen. Episoden skal ha skjedd under Gullruten i 2016, der Hellemo Loftsgård var nominert som Årets deltaker. Han beskriver hvor stort det var å se alle kjendisene under utdelingen, deriblant Atle Antonsen som han hadde stor respekt for som komiker. Han skriver at han og en venn fartet rundt på festen, pratet og tok bilde med alle kjendiser de kom over – blant disse Atle Antonsen, et stort forbilde for Loftsgård, skriver han selv. – Plutselig ser jeg Antonsen stå og prate med noen, i tilsynelatende godt humør. Jeg ruller bort og prikker ham forsiktig på ryggen. Han snur seg og ser litt forundret på meg. Jeg spør litt nervøst om vi kan ta et bilde sammen, hvorpå han med en helt alvorlig mine svarer «Hvorfor sitter du i den stolen der, din jævla grønnsak?». Jeg blir litt satt ut, men ler og svarer at «Nei, jeg ble født sånn. Ikke så mye man kan gjøre med det», skriver Hellemo Loftsgård. – Antonsen spør også «hvorfor jeg ikke bare kan reise meg opp og gå som normale folk?». Her blir jeg i hvert fall satt ut, men fortsetter å le nervøst. Kompisen min ønsker å gripe inn og si at dette ikke er greit, for han ser at jeg begynner å bli ukomfortabel. Likevel holder jeg ham igjen, for jeg var så starstruck over at jeg snakket med Atle Antonsen. Johannes Hellemo Loftsgård forteller at det neste som skjer er at Antonsen går bak ryggen hans, tar tak i håndtakene på rullestolen og begynner å rulle ham med ganske stor fart mot trappen ned til første etasje. – Mens han gjør dette, sier han «Nå skal jeg rulle deg ned trappa, så får vi se hvordan det går». Jeg begynner å bli stressa, og svarer «Neinei, ikke gjør det». Han bråstopper like ved avsatsen, og begynner å le. I situasjonen klarte ikke jeg å gjøre noe annet enn å le med ham. Vi tok deretter et bilde sammen, før jeg rullet videre, skriver Hellemo Loftsgård. VG har vært i kontakt med Hellemo Loftsgård, og spurt: – Siden du lo med og sendte melding til Antonsen dagen etter: Har du forståelse for at han opplevde situasjonen som at alt var greit den gangen? – Ja, absolutt. Jeg var i fornektelse den gangen – jeg var ung og naiv og hadde møtt mitt største idol. Jeg var i kjendisrus, og ved å sende den meldingen håpet jeg på mer bekreftelse fra Atle. Jeg står ikke for den meldingen nå i dag, jeg ser nå hvor farget den er av at jeg lot folk behandle meg dårlig, slik folk som er funksjonshemmet blir opplært til, svarer han, og legger til: – Det at jeg var ung og naiv skal ikke på en måte dysse ned de at han brukte de skjellsordene
Beklager ny hendelse
Ll5dKp
Med sine to scoringer mot FCK har Erling Braut Haaland scoret 28 mål på bare 22 kamper i Champions League. Et mål med høyre og et med venstre fot mot FC København. Det er «haalandmania» i internasjonal presse. «Han treffer, treffer og treffer», skriver tyske Bild etter en ny oppvisning på hjemmebane i Manchester. «Haaland kannibal», beskriver La Gazetta dello Sport i Italia. «Fotballverden slutter aldri å fantasere om målrekordene Erling Haaland kan slå», melder spanske Marca. – Det var hans mål nummer 19 på 12 opptredener for Manchester City, og det er så ufattelig, at selv Pep Guardiola flere ganger vendte seg mot sin stab med måpende ansikt, beskriver danske B. T.s reporter på plass i Manchester. «Han er for vill», sto det over hele fronten til Ekstra Bladet etter Erling Braut Haalands to scoringer de første 45 minuttene. Den første kom med høyrefoten etter seks minutter og 51 sekunder. «Det var nemlig alt hva fenomenet Erling Haaland brukte før han brakte hjemmelaget i front.» Etter 2–0-scoringen skriver Ekstra Bladet: «Dermed sto det klart at det ville bli en lang kveld i regnet for de københavnske gjester», mens Haaland formelig slikket seg om munnen. I neste uke er det klart for Haaland-feber i Skandinavia. Manchester City spiller returkampen mot FCK i Parken 12. oktober. «Dette er bare latterlig. Hvor mange mål skal han score denne sesongen», skriver BBC-journalisten Simon Stone på Twitter. Tidligere England-spiss Peter Crouch sier til BT Sports at statistikken til Haaland er «latterlig». Crouch ville ha mer Haaland. Men nordmannen gikk i dusjen halvveis. «Vi var alle skuffet. Det var jo det vi kom for. Vi ville at Erling Haaland skulle score et nytt hat trick.» «Den eneste mannen som kunne nekte ham et hat trick var Guardiola ved å dra av banen halvveis», skriver Sky Sports. «Jeg er sikker på at det lå flere mål i denne kampen for Erling Haaland. Men han vet at City ønsker å holde ham frisk. Jeg er sikker på at han gjerne skulle ha fortsatt ute på banen, men Cole Palmer kom på og hans spilte bra. Haaland holder seg i form og kan ta dem til Champion League-tittelen», mener ekspert Owen Hargreaves som har spilt for både Manchester City og United. – Erling Braut Haaland kan ikke slutte å gjøre mål, skriver svenske Aftonbladet. «Han trenger ikke mange sjanser, ikke engang hele sjanser for å nette», sier svenske C Mores ekspert, Lena Sundqvist, ifølge Expressen. Lokalavisen Manchester Evening News gir Haaland 8 på sin børs. «To mål på 45 minutter uten å svette. Den nye normalen», skriver avisens City-ekspert Simon Bajkowski.
- Han er for vill
Ll65gV
Da landet stengte våren 2020, forsvant nesten alle møteplassene mellom politiet og ungdommene. Det har skapt store konsekvenser. – Det kan se ut som at det skal mindre til før det blir voldelig der man før kunne løst det med diskusjon, sier Hans Magnus Gjerlaug, avsnittsleder for kriminalforebyggende seksjon i enhet øst i Oslo politidistrikt Han har lenge jobbet tett med ungdommene i de bydelene i hovedstaden som har særlige utfordringer knyttet til kriminalitet, trangboddhet og fattigdom. Særlig gjelder det bydel Søndre Nordstrand, Alna, Grorud og Stovner. Etter pandemien ser Gjerlaug store forskjeller i hvordan ungdommene kommer overens med både politiet og hverandre. Corona-stengt Gjerlaug blir engasjert når han snakker om ungdommene øst i byen. – Det er våre ungdommer, understreker han. Men arbeidet med å bygge relasjoner til ungdommene og forhindre rekruttering til de kriminelle nettverkene ble kraftig satt tilbake da corona-pandemien inntraff våren 2020. – Jeg føler at vi har mistet nesten to år med relasjonsbygging. Men andre ord to årskull, sier Gjerlaug. Det ble færre muligheter for å kalle ungdom og foreldre inn til samtaler, og politiet fikk ikke deltatt på arenaer som fotballbanen, klasserommet eller fritidsklubben. – Da fikk vi ikke gitt trygghet til de som var spesielt utsatt, vi fikk ikke jobbet med endring hos ungdommene og vi fikk ikke bygget tillit, forklarer han. – Oftere konfrontasjon Politimannen blir alvorlig. – Jeg tror det har gjort at vi oftere får konfrontasjoner mellom politiet og grupper av ungdom. For 3-5 år siden var det sjeldent støy eller opprør mot politiet på den måten vi ser i dag, sier Gjerlaug. Han sier det skal langt mindre til før de møter opposisjon hos ungdom nå. – De kjenner ikke lenger de politifolkene som møter opp og de har ikke tro på at vi vil det beste for dem. Når de ikke kjenner oss, så kjenner de heller ikke hensiktene våre, sier Gjerlaug. Han tror også at det har blitt flere konfrontasjoner mellom ungdommene etter pandemien. Utebarn Ungdommene Gjerlaug snakker om, er de som er særlige sårbare for å bli rekruttert av kriminelle nettverk. Mange av dem lever i små leiligheter med store familier. Det er flere år siden Gjerlaug for første gang hørte at noen av ungdommene omtalte seg selv som «utebarn». – Det handler om at boligene er så små at foreldrene må prioritere at småsøsken skal få ro til å sove, forklarer Gjerlaug. Utetid Spesielt ett begrep har brent seg fast hos politimannen. – De hadde «utetid». De måtte vente med å dra hjem fordi det var for mange hjemme. Jeg fikk klump i magen første gang jeg hørte det, forteller han. Nå jobber politiet målrettet for disse ungdommene og familiene deres. – Arbeidet med å gi følelsen av trygghet er noe av det viktigste arbeidet vi gjør for at ungdom skal kunne leve livene sine uten kriminalitet, fortsetter Gjerlaug. Bruker oppholdsforbud Et tiltak for å forhindre rekruttering er bruk av oppholdsforbud. På Mortensrud i bydel Søndre Nordstrand gjelder dette to av til sammen 12 personer. – Når vi har mange ungdommer som ikke opplever det greit hjemme på kveldstid, så er man et lettere bytte for å bli rekruttert. Da har vi gitt oppholdsforbud til de kriminelle forbildene, sier Gjerlaug. – Noe må snu VG har tidligere snakket med en mor og hennes sønn på Mortensrud som forteller om manglende tillit til politiet. Sønnen har fortalt at lojaliteten er knyttet til vennegjengen og følelsen av å ikke kunne stole på andre enn kameratene er sterk. – Jeg er ganske usikker på hvordan vi skal jobbe best mulig med ungdommene. Vi må finne ut av hva de trenger av hjelp så vi ikke gjør mer av det som ikke virker, sier Gjerlaug. Han er bekymret for voldsutviklingen og situasjonen i de utsatte bydelene. – Noe må snu før jeg kan bli optimist
Flere kaller seg «utebarn»: - Jeg fikk klump i magen
Ll6JoV
Nederlandske Jutta Leerdam var i en klasse for seg da hun tok gullet i kvinnenes sprint under skøyte-EM i Vikingskipet. Hun vant tre av fire distanser under mesterskapet i Hamar. Leerdam vant lørdagens 500 meter med 37,76 og skled in til 1.14,80 på den doble distansen. Hun vant også mesterskapet i 2021. Lagvenninnen Femke Kok som vant fredagens 500 meter, tok sølvet, mens bronsen gikk til østerrikske Vanessa Herzog med tre tredjeplasser. Julie Nistad Samsonsen ble nummer ni i mesterskapet. Hun ble nummer ni med 39,27 på 500 og nummer ti på den avsluttende 1000 meteren med 1.19,67. Martine Ripsrud som var best av de norske fredag, stilte ikke til start på lørdagens 500 meter på grunn av en lyskestrekk.
Suverent EM-gull
Ll6VJ1
– Jeg er nok mer lik Will enn jeg trodde, skriver skuespiller Noah Schnapp på TikTok. Stranger Things-stjerna spiller tenåringen Will Byers i Netflix-suksessen, som i den siste sesongene har hintet om karakterens legning. I en video publisert på skuespillerens Tiktok-konto torsdag skriver Schnapp, at han i likhet med karakteren han spiller, er homofil. «Når jeg endelig har fortalt venner og familie at jeg er skeiv, etter å ha vært redd og i skape i 18 år, og de svarer «vi vet»». Etter premieren på de to siste episodene av sesong fire bekreftet Schnapp til amerikanske medier at karakteren han spiller, Will Byers er homofil og forelsket i sin beste venn Mike, spilt av Finn Wolfhard. – Det var alltid der, men man visste liksom ikke helt. Men ettersom Will har blitt eldre, så har det blitt åpenbart. Nå er det hundre prosent sikkert at han er homofil og forelsket i Mike, sa skuespilleren til Variety. Den hjerteskjærende episoden i den siste sesongen, der tv-seerne skjønner at Will er forelsket i sin beste venn, fikk mange reaksjoner da den kom ut. Helt siden første episode av serien har fans spekulert i Wills legning, men Schnapp unngikk spørsmålet i tidligere intervjuer, både fordi han selv ikke visste hva skaperne av serien hadde sett for seg, og fordi han ikke ville spoile noe for seerne.
Står frem som homofil
Ll6enp
En rekke kjente mennesker er i sorg etter meldingen om Shabana Rehmans død. – Dette er et stort tap for Norge. Hun var et forbilde og banebrytende for det miljøet hun stammet fra, sier Abid Raja. Han er tidligere kulturminister, og hadde god kontakt med Shabana Rehman i den perioden han satt i regjeringen. Han fikk vite om Shabana Rehmans død torsdag ettermiddag. Raja nøler ikke med å kalle Shabana Rehman for en virkelig pioner innen likestilling og ytringsfrihet i Norge. – Hun har vært helt banebrytende for det miljøet som vi begge stammer fra. Hun har vært i en særstilling når det gjelder å kjempe for likestilling og ytringsfrihet. Hun har brutt alle de tabuene som er verdt å bryte, og har vært et stort forbilde når det gjelder å fremme viktige verdier, sier Abid Raja til VG. Han legger til at Rehman rett og slett var en gøy person å være sammen med. Kjæresten: Min store kjærlighet Kjæresten til Shabana, Petter Simonsen, skriver på sin Facebook-profil at Shabana døde fredfullt omgitt av sine aller nærmeste. «Jeg er i stor sorg men kjenner samtidig på enorm takknemlighet for hvert sekund jeg har hatt sammen med min tvillingsjel og store kjærlighet» står det i innlegget. Videre skriver han at han ønsker å sørge i stillhet. Statsminister Jonas Gahr Støre fremhever i likhet med Raja at Shabana var en tabubryter. – Shabana Rehman var en sterk og uredd stemme gjennom mange år. Ved å bryte tabuer banet hun vei for en ny generasjon kvinner med innvandrerbakgrunn. Shabana sto opp for ytringsfriheten og bidro til det norske mangfoldet. Hun forlot oss altfor tidlig. Jeg lyser fred over hennes minne, sier Støre. – Forferdelig trist Tidligere statsminister Erna Solberg har kommentert dødsfallet på Twitter. «Trist å høre at Shabana Reham er gått bort. I over 20 år en tydelig og viktig stemme mot undertrykkelse og ufrihet, med humor og alvor. Takk fra alle oss som fikk oppleve engasjementet og livsgleden» skriver hun. Kultur– og likestillingsminister Anette Trettebergstuen sier dette om Shabana Rehmans død: «Det er forferdelig trist å høre at Shabana Rehman har mista livet til kreft. En brennende engasjert og modig stemme har stilna altfor tidlig. Med humor, varme og brodd kom hun med viktige, ofte underfundige skråblikk på samfunnet vårt – på oss sjøl,» sier Trettebergstuen i en epost til VG. Rehman var en av våre viktigste pionerer i kampen mot negativ sosial kontroll, og en modig forkjemper for frihet for jenter med minoritetsbakgrunn, mener likestillingsministeren. – Hun var åpen til det siste, og vi fikk følge henne inn i sjukdommen. Vi heia alle så inderlig på henne. Vi skal ta motet hennes med oss videre. Nå går alle mine varmeste tanker til Shabanas nærmeste.», sier Trettebergstuen. Loveleen Rihel Brenna er en venn av Shabana Rehman, og hadde besøk av henne på sin 50-års dag. Da løftet Rehman henne i været med samme livtaket som hun brukte på Mullah Krekar under det berømte Mullah-løftet for noen år siden. – Det er en kjempemessig ære å ha blitt løftet av Shabana. Det er ikke alle som har blitt løftet av henne. Hun var en dame med et ubeskrivelig mot. Hun har kjempet så mange kamper og stått i det, sier Brenna til VG. – Takk for alle kampene du har kjempet for likeverd, likestilling, frihet, kjærlighet og rettferdighet. Alle kampene livsviktige kamper. Kamper som du kjempet for oss alle. Og den tøffeste kampen var den siste, skriver hun i sosiale medier om sin venn. – Lot seg ikke true til taushet Vebjørn Selbekk var sammen med Shabana Rehman på «Farmen Kjendis» som ble sendt på TV i januar i år. De har også sittet over to år sammen i Ytringsfrihetskommisjonen som leverte sin utredning i august – Vi har alle gått på et stort tap. Jeg føler hele Norge har tapt noe viktig i dag ved Shabanas bortgang. Hun er en unik stemme i norsk offentlighet
«Farvel og takk for alt»
Ll6gGV
Det ukrainske militæret skal ha beskutt en skole i okkupert område, der flere hundre russiske soldater var stuet sammen. Nå hagler kritikken – fra russiske nasjonalister. Ifølge ukrainske kilder skal så mange som 400 russiske soldater ha blitt drept, og 300 skadet, i landsbyen Makiivka nyttårsnatten, skriver Ukrajinska Pravda. De siterer det ukrainske forsvarets egen kanal på meldings-appen Telegram, og legger til at det var snakk om nylig rekrutterte soldater, som skal ha vært innlosjert i en yrkesskole som sto tom grunnet krigen. Makiivka er et senter for kullproduksjon i den delen av Donetsk som er styrt fra Moskva. Også det internasjonale nyhetsbyrået Reuters omtaler angrepet. Ifølge Reuters vedgår det russiske forsvarsdepartementet at det har vært et omfattende angrep, men viser til 63 drepte. Andre russiske kilder bekrefter tilsynelatende det Ukraina hevder, nemlig at det er snakk om et massivt motangrep. Det Kreml-kontrollerte mediet Tsargrad skriver at antall ofre kan være fra 50 til flere hundre. De bekrefter også at det var soldater rekruttert etter mobiliseringen som var stasjonert der. Den russiskinnsatte assisterende informasjonsministeren i Donetsk, Daniil Bezsonov, skriver på Telegram at «tilsynelatende var overkommandoen fortsatt ikke klar over egenskapene til dette våpenet (HIMARS)». Han skriver at «de væpnede styrker i Ukraina startet angrepet det første minuttet inn i det nye året. Ifølge mine opplysninger brukte fienden nok en gang amerikanske HIMARS». Det amerikanske våpensystemet HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) er blitt omtalt som et «supervåpen», som har endret krigslykken i Ukrainas favør. Bezsonov kritiserer at soldatene ikke var bedre beskyttet: «I Donetsk er det nok av forlatte bygninger og kjellere der du kan plassere personellet. Hvis alt er opptatt, kan du grave bunkere», beskriver han. Den kjente nasjonalisten Igor Strelkov skriver at «mange hundre» soldater er døde eller skadet etter angrepet. Han skriver på Telegram at han ikke vet nøyaktig hvor mange. Strelkov skriver at «jeg ble advart om at det kunne skje». Han skriver at det var et ammunisjonslager i bygningen – og det gjorde at nesten hele bygningen ble ødelagt. Den russiske propagandisten Andrej Medvedev skriver om angrepet på Telegram, og påpeker at «å anse fienden som en blind idiot i krigens tiende måned, er både farlig og kriminelt». Også den ytterliggående TV-verten Vladimir Solovjov kritiserer den mangelfulle sikkerheten. Det blir hevdet at bruk av mobiltelefoner skal ha avslørt soldatene. Makiivka var tidligere kontrollert av russisk-støttede utbrytere, og er nå under direkte kontroll av den russiske okkupasjonshæren. I mai ble et oljelager i landsbyen truffet og flere kjøretøy ble satt i brann.
Hyller massivt motangrep
Ll6olV
Alpinstjernen Lucas Braathen (22) ruller over skjermene på Times Square i New York. Og han elsker det. Han vil være best i alt – og samtidig se bra ut i prosessen. – Janteloven? Jeg er så motstander av den. Det er akilleshælen til en god idrettskultur. At man ikke skal tro man er noe? Hvem er tjent med det? Det er den største løgnen jeg har hørt. Det er ingenting som bremser idretten mer enn det der, sier han. På fridager klemt inne i all reisingen mellom alper, rekker Norges slalåm-komet å reflektere da han snakker med VG. Over hva som har brakt ham suksessen han opplever. Senest med seire i både Alta Badia og Val d’Isere. Braathen leder slalåmcupen etter to av sesongens ti renn – og han er på fjerdeplass i verdenscup-sammendraget. – Jeg håper min suksess i bakken tillater meg å ha en viss stemme, så jeg kan drepe den mentaliteten litt. Det å gjøre alle slags ting og å være god i det er det som har fått meg hit jeg er. Jeg vil bli husket som meg selv og alt jeg gjorde. At det har farget sporten på en litt annen måte, sier han. Det er ikke rart Braathen svever høyt når han er frontmann i reklamene for et av verdens mest kjente solbrillemerker og deretter ser seg selv klistret over storskjermene på Times Square. – Det var episk og en barndomsdrøm som gikk i oppfyllelse. Det var jo dette som fikk meg til å starte med idrett. Jeg elsket de store stjernene, både på og utenfor arenaen. Jeg vil ikke bare være et navn på en startliste, sier 22-åringen. Alle interessene, fra DJ-opptredener til klippehopping, har blitt en del av imaget siden barndommen. Men det kommer også med en pris i den seriøse toppidrettsverdenen. – Det er mange som mener det er uprofesjonelt og distraherende. Men for meg er det jo hele grunnen til suksessen min. 12 år tilbake i tid møter vi en ti år gammel Lucas. Det året bestemte han seg. Han ville bli aller best i alpint. Da begynte det å haste, tenkte far Bjørn Braathen. Han la opp et program: Sønnen skulle nå målet sitt innen ti år. Men det betydde intensiv trening: 10 000 timer ble de enige om. Da nordmannen i år vant i Wengen etter å ha kjørt seg opp fra 29. plass til seier, fortalte han VG hvordan han møtte kritikk gjennom oppveksten for valgene han og faren tok. – Det har vært folk hele veien. Det er alle du finner i miljøene der du bor og til og med i treningsmiljøene jeg har vært i. Nå, snart ett år etterpå, forteller han om treningen. Den var, som livet hans, variert. – Det er så mange røde tråder fra det jeg har gjort utenfor bakken som jeg nå ser fruktene av: balansen jeg har fått av surfing, enhjulssykkel, trampoline og slakkline. Trening eller hobby, 22-åringen mener han finner inspirasjon i alt. – Skateboard-miljøet har lært meg så mye om inkludering. Musikken inspirerer meg i bakkene. Idolene til Lucas Braathen er nok preget av at han ikke er den vanlige skigale nordmann. Det er hverken Bode Miller eller Lasse Kjus som er riktig svar. Fotballegende Ronaldinho og basket-ikon Dennis Rodman tapetserte veggene hjemme. – Det var nesten mer personlighetene som tente en gnist hos meg. Jeg idoliserte dem. De var kunstnere på og utenfor banen. Langt mer enn gode i sporten sin. Men han er opptatt av å ikke bli misforstått. – Selvfølgelig er det ingen individer som er større enn andre i denne sporten. Laget kommer alltid først. Men jantelov? Jeg kan love deg at samtlige av oss står klare på toppen og vet at vi er noe. Vi tror alle vi kan bli best i verden i dette. Så når han står på toppen av et alpefjell med Henrik Kristoffersen, Rasmus Windingstad, Atle Lie McGrath og resten av de ambisiøse nordmennene, er vel egentlig den ene store forskjellen dette: Lucas Braathen vil ikke bare være best i bakken. Han vil være best i alt.
- Den største løgnen jeg har hørt
Ll97pQ
(Real Madrid – Liverpool 1–0, 6–2 sammenlagt) Det måtte et mirakel à la Istanbul 2005 til for at Liverpool fremdeles skulle være en del av Europas gjeveste klubbturnering, men denne gangen ble oppgaven for stor. Real Madrid skal spille kvartfinale i Champions League, det skal ikke Liverpool. Hovedårsaken til nettopp det er takket være Real Madrids nådeløse angrepsspill som påførte Liverpool et historisk 2–5-tap i det første oppgjøret. – Vi trengte en spesiell prestasjon i kveld, og det klarte vi ikke. Det var riktig lag som gikk videre, det må vi bare innrømme. De var bedre enn oss i tre av fire omganger, og da går de videre, oppsummerer Liverpool-manager Jürgen Klopp til BT Sports. Real Madrids nummer ni Karim Benzema økte ledelsen til 6–2 og fjernet all tvil da det gjensto tolv minutter igjen av returoppgjøret. – Liverpool så ut som et lag som ikke hadde troen på at de kunne vinne. Det var tynt, sier BT Sports-ekspert Rio Ferdinand. – Vi skapte noen gode sjanser i første omgang, men vi trengte flere mål i kveld. Det er tøft, men vi er ute av turneringen. Nå må vi finne tilbake til det nivået vi hadde før, sier Liverpools Virgil van Dijk til TV 2. – Vi står uten noen ting akkurat nå. Så vi må finne tilbake til nivået vi hadde i fjor. Liverpools ambisjoner om å bringe hjem det syvende Champions League-trofeet har dermed blitt tuklet med av den spanske stormakten i de tre siste utgavene av Champions League: 8-delsfinalen onsdag, da Vinícius Júnior ble matchvinner i finalen i fjor og kvartfinalen i 2020/21-sesongen. Spanjolene er nå ubeseiret mot Liverpool de siste åtte oppgjørene internt. Grafikk: www.sofascore.com Liverpool-manager Jürgen Klopp la ikke noe skjul på at han ville gi det et forsøk med fire angripere fra start, men Real Madrid sto imot det meste. Samtidig måtte Liverpool forsvare seg mot Karim Benzema og Vinícius Júnior, som sørget for at det på langt nær var en rolig arbeidsdag for den bakre fireren til engelskmennene. Matchvinneren fra finalen i Paris fikk en gigamulighet til å øke Real Madrids store sammenlagtledelse etter et drøyt kvarter da han avsluttet fritt fra 2–3 meter, men Alisson viste hvorfor han er en av verdens fremste keepere da han stengte buret. Like etter testet vidunderbarnet Eduardo Camavinga (20) tverrliggeren fra drøyt 20 meters hold – mens den langt eldre Luka Modrić (37) skjøt like over Liverpool-målet fra omtrent samme hold tre minutter senere. Liverpool hadde også sine muligheter med Darwin Núñez i hovedrollen, men det var to solide forsvarsfirere som møtte hverandre på Santiago Bernabéu onsdag kveld. Både nevnte Núñez og angriperkollega Cody Gakpo føler nok at de burde hatt en nettkjenning eller to idet lagene gikk til pause. Etter en førsteomgang der begge lag viste frem god angrepsfotball, var det ikke like mye gnist i lagene etter pause – og det gjaldt spesielt de rødkledde. Det var Alisson Becker som stadig måtte redde sine lagkamerater – og det var Real Madrid som var nærmest den første scoringen etter pause. Federico Valverde og Benzema hadde sendt flere advarsler i retning engelskmennene, og da det var spilt 78 minutter smalt det i den spanske hovedstaden. Liverpool-stopper Virgil van Dijks forsøk på å stoppe Benzema ble en fin tilrettelegger for en snublende Vinícius Júnior, som akkurat rakk å pirke ballen mot Benzema på blank kasse. Han hadde ingen problemer med å sende ballen forbi en utspilt Alisson. I den andre åttedelsfinalen onsdag vant Napoli 3–0 hjemme (5–0 sammenlagt) mot Eintracht Frankfurt. Kvartfinalene i Champions League trekkes fredag klokken 12.00.
- Står uten noen ting
Ll9Pa9
SETERMOEN (VG) Forsvarsledelsen ønsker seg missiler som flyr langt og som treffer nøyaktig. Krigen i Ukraina har gitt dem nye argumenter. Nå kan løsningen på Hærens rekkeviddeangst være rett rundt hjørnet. Under en hvit kamuflasjeduk drønner en stor og pansret vogn på belter, merket «US Army» gjennom dyp snø i skytefeltet ved Setermoen. Inne i utskytingsrampen ligger noe av det som står øverst på forsvarssjefens ønskeliste: 12 granater med rakettmotor som kan treffe mål flere hundre kilometer unna. De kan avfyres samtidig, eller en og en. Rekkevidde gjør en stor forskjell i moderne krigføring, ifølge ekspertene. På trygg avstand – Vår mulige motstander har utviklet våpen med betydelig lengre rekkevidde enn våre, sier Kjartan Søyland til VG. Han er oberst og fagsjef for artilleri og luftvern i Hæren, og leder prosjektet som skal fylle dette rekkevidde-gapet. Stortinget bekreftet i 2020 at Norge skal anskaffe langtrekkende presisjonsild, etter 2025. – Med lengre rekkevidde enn motstanderen, kan man stå på trygg avstand og påføre motstanderen tap, uten at de kan gjøre noe mot deg, sier Søyland. Skarpskyting Under den pågående vinterøvelsen «Joint Viking» har Forsvaret fått anledning til å teste våpensystemet som lukker gapet. En amerikansk artilleriavdeling har med MLRS-vogner - Multiple Launch Rocket System - til Indre Troms for å trene i skarpt vintervær. Dette er ett av flere alternativer når Forsvaret skal anskaffe langtrekkende våpen. Fredag 17. mars skal US Army få teste skarpskyting med dette artilleriet, for første gang under norske vinterforhold. Høy prioritet – Etter invasjonen på Krim i 2014 begynte vi å analysere hvilke gap vi hadde i våre kapasiteter. Vi måtte se for oss en storkrig i Europa, og hva vi kunne få bruk for i oppgaven med å forsvare våre allierte i Europa, sier oberstløytnant David Henderson til VG. Henderson leder bataljonen fra US Army’s 41. feltartilleribrigade - med base i Bayern i Tyskland - og som har vært i Norge siden januar. – Modernisering av vårt langtrekkende artilleri har høyeste prioritet i den amerikanske hæren nå, sier Henderson. – Det er en direkte følge av de siste måneders erfaring fra stillingskrigen i Ukraina, sier han. Lærdom fra Ukraina Kjartan Søyland forklarer at det enorme forbruket av artillerigranater i stillingskrigen mot de russiske styrkene i Ukraina har fått hærledelsen til å stille dette spørsmålet: – Med våre ressurser må vi vurdere grundig hvordan vi kan forårsake størst mulig effekt med minst mulig bruk av ammunisjon, sier han. Det er der den amerikanske artilleribataljonen stiller opp med våpensystemer som det norske forsvaret foreløpig ikke har, men som står høyt på ønskelisten: – Med dagens teknologi, er rekkevidden med høy presisjon fra 70 kilometer og helt opp til 300 kilometer, sier Henderson. Om noen måneder får han ytterligere en oppgradering med er nyutviklet missil. Da vil teoretisk rekkevidde økes til 499 kilometer. Rekker 40 kilometer De nye K9 kanonene i den norske artilleribataljonen, har maks rekkevidde på 40 kilometer. Det er om lag en dobling fra forrige generasjons felthaubitser. Granatene i hovedsak de samme, men de nye vognene har lengre kanonrør og høyere utgangshastighet for granaten. – Vi har også fordel av at K9-vognene har større evne til bevegelse. Det går langt kortere tid fra de stopper og til de er klare å skyte. Etter skudd gjelder det å flytte seg umiddelbart, for å unngå kontrabeskytning, sier Søyland. Avviklet i 2008 For drøyt 20 år siden anskaffet Forsvaret et langtrekkende artillerisystem med såkalt klaseammunisjon som skyter ut et stort antall mindre eksplosiver. Men da Norge i 2008 undertegnet konvensjonen som forbyr klaseammunisjon, ble 52 000 artillerigranater destruert og vognene satt på lager. Siden har det vært opp til kampfly fra Luftforsvaret å fylle dette rekkeviddegapet
Hærens rekkevidde- angst
Ll9km4
Selena Gomez har gjennom årene gått hardt ut mot kroppskritikere og sagt at hetsen hun har fått om kroppen ikke har påvirket henne. – Jeg løy. Jeg kunne poste et bilde og si «Det betyr ikke noe. Jeg aksepterer ikke det du sier» sier Gomez i den nye dokumentarserien «Dear ...» på Apple TV+, ifølge blant annet Page Six. Superstjernen har igjennom årene slått flere slag for kroppspositivisme, og snakket ut om hets og stygge meldinger hun har fått om sin kropp. Blant annet i 2015 gikk superstjernen ut i media etter å ha fått negative kommentarer for vektøkning. Den gangen var det badebilder som utløste stormen. Også i 2018 slo hun tilbake mot kroppskritikken. Stjernen har ved flere anledninger uttalt at hun ikke lar seg påvirke av de negative kommentarene hun har fått, men nå innrømmer hun altså at hetsen påvirket henne mer enn hun var ærlig om. – Jeg postet disse tingene og sa at jeg ikke brydde meg, fordi jeg ikke ville at andre som opplevde det samme skulle bli påvirket av det, sier hun i dokumentaren ifølge en rekke internasjonale medier. Samtidig som hun gikk ut mot nettroll kunne hun sitte på rommet sitt og «gråte seg i hjel», sier hun. Hun forteller at hetsen startet etter hun ble diagnositert med lupus i 2014, som ifølge NHI en kronisk autoimmun sykdom, som betyr at immunsystemet feilaktig angriper friske kroppsceller og vev. – Vekten min svingte stadig fordi jeg gikk gå på visse medisiner. Og åpenbart, folk spilte på det. Det var som om de ikke kunne vente med å finne noe for å bryte meg ned. Jeg ble hetset fordi jeg gikk opp i vekt som følge av min lupus. Det var i 2015 at Gomez for første gang snakket ut om at hun var blitt diagnostisert med sykdommen. Tidligere har hun fått cellegiftbehandling for sykdommen, og i 2017 gjennomgikk hun nyretransplantasjon for å overleve sykdommen. LES OGSÅ: Det påståtte dramaet mellom Selena Gomez, Hailey Bieber og Kylie Jenner. Hva er egentlig greia?
- Jeg løy
LlAOgx
Som konge må Charles umiddelbart vise britene at han takler rollen som monark. Det kan han gjøre ved å lære av sin mor og kongehuset i Norge, mener britisk professor. I årtier har Kong Charles III ventet på tronen. Nå er arvingen klar til å krones, men hvilke utfordringer står han overfor? – Han må så raskt som mulig vise det britiske folk at han kan være så lik sin mor som mulig. Han må lære seg den krevende jobben som konstitusjonell monark, forklarer den britiske professoren og statsviteren Tony Travers, ved eliteuniversitetet LSE i London. – Charles må reise rundt i Storbritannia, og i de deler av samveldet som har ham som overhode, og umiddelbart vise at han takler den nye rollen. Travers har tidligere sagt i VG at han forventer en debatt om monarkiet når Charles overtar. – Republikanere vil bruke et eventuelt tronskifte som et påskudd til å ta en ny debatt om hvorvidt monarkiet skal videreføres. Men monarkiets motstandere må gjøre dette på diskré vis, siden Elizabeth i så mange tiår har vært så høyt elsket, påpeker han. Travers oppfordrer Charles til å «look to Norway», som USAs president Franklin D. Roosevelt sa i en kjent tale under den andre verdenskrig. – Dere i Norge vet bedre enn mange andre hvor krevende det er å få et konstitusjonelt monarki til å fungere. I teorien har man mye makt, men i praksis veldig lite. Den makt og autoritet man får må fortjenes, det er en rolle som må læres. Det er en form for forestilling, som dronning Elizabeth hadde syv tiår på å perfeksjonere, sier Travers. Han tror det britiske monarkiet, forbundet med pomp og prakt, må innstille seg på å nedskalere og innta en mer dempet rolle i samfunnet. – Kong Charles må se til Norge, og omforme det britiske kongehuset til å bli mer likt det dere har. Altså at det vil bli færre «arbeidende» kongelige, et mindre hoff, tror Travers. Dronning Camilla kan bli en utfordring, har mange ment. Da daværende kronprins Charles forlot den høyt skattede prinsesse Diana i 1992, og senere gjennomførte skilsmisse i 1996, fikk han store deler av folket mot seg. Diana gikk ut mot eks-mannens nye kvinne, som da hadde etternavnet Parker Bowles, med de kjente ord «det var tre av oss i dette ekteskapet». – Camilla var veldig upopulær, men det er lenge siden nå. Som alt annet endrer det seg med tiden. Camilla er nå ganske så populær. Hun forvalter rollen på en aristokratisk måte som mange briter liker, samtidig som hun har lett for å snakke med offentligheten. Hun er både storslått og folkelig, sier Travers. Travers mener det er klokt at Camilla får tittelen «Queen Consort», eller gemalinne som man sier på norsk. Det var også dronning Elizabeths ønske at Camilla skulle sitte ved Charles’ side med en slik ærefull tittel. For kong Charles er forholdet til tronarving William meget godt. Allerede i dag har britiske aviser trykket bilder av dronningen, Charles, William og lille prins George. – Tronrekkefølgen er jo så viktig for et monarki, og den er vel ivaretatt. William har sin mor Dianas popularitet, og er kjent som hardtarbeidende og lojal, slik hans bestemor dronningen var. Mens prins William er Charles’ viktigste støttespiller, har forholdet til prins Harry vært turbulent. Etter at Harrys kone Meghan følte seg kritisert av resten av kongehuset, har Harry avsluttet rollen som utøvende prins, og flyttet til USA. Men Harry var på ferie i Storbritannia da dronningen ble syk, og dro fra London til slottet Balmoral i Skottland da det ble kjent at dronningen var død. – Jeg vil tro at Harry og Meghan nå blir i Storbritannia sammen med resten av familien frem til begravelsen. Da kan de bruke denne muligheten til å bygge opp igjen forholdet, både som familie og som kongelige, sier Travers. Han tror likevel at prins Harry fortsetter å bo i USA, og ikke gjenopptar sine rojale plikter. – Dersom Charles velger et mindre hoff, en modell lik den i Norge, med færre «working royals» som vi sier, så vil det være lettere for prins Harry å forbli på utsiden, uten at det skaper konflikt
Kong Charles' skjebnedøgn: - Se til Norge
LlM0p9
SNARTEMO (VG) I Hægebostad kommune skulle nytt aktivitetssenter være en stor gladsak. I stedet blir det en økonomisk pine, fordi regjeringen ikke lenger vil bidra i spleiselaget. – Tjuveri, sier en av brukerne som jobber på senteret. – Vi har blitt lovet mye, vi i distriktene. At det skulle bli vår tur. For det er blitt verre og verre i distriktene, og da lyttet jeg på de lovnadene som kom fra Senterpartiet. Det sier Arnfinn Hobbesland. Han er enhetsleder for habilitering i kommunen, og var for første gang Sp-velger i fjorårets valg. – Det skulle jeg jo ikke ha gjort, sier han og trasker over grusen, mens han kaster et blikk mot byggeplassen. Fattigst i Agder Hægebostad kan med sine 1717 innbyggere skilte med den ikke helt stolte utmerkelsen Agders fattigste kommune. Til tross for det besluttet de nylig å bygge et nytt aktivitetssenter og ni omsorgsboliger. Begge deler er i hovedsak for mennesker med utviklingshemming. Ordfører Margrethe Handeland (Sp) forklarer at dette var noe de kunne gjøre siden prosjektet kvalifiserte for tilskudd fra Husbanken. De hadde budsjettert for å motta omtrent 25 millioner i tilskudd, nesten halvparten av kostnadene til prosjektet som har en samlet prislapp på 48 millioner kroner. I høst fikk kommunen beskjed fra Husbanken om at midlene for i år var brukt opp, men at det var uproblematisk å videreføre søknaden til neste år, så sant det fremdeles kom midler på statsbudsjettet. De følte seg derfor trygg på at støtten skulle komme fra staten, da de rev de gamle omsorgsboligene, og satt spaden i jorden for å bygge nytt. – Alle tegninger er godkjent. Vi gikk ut fra at det kun var en formalitet å få godkjent investeringstilskudd, ettersom det har vært stor forutsigbarhet for disse midlene siden 2008, forklarer Handeland. Det skjedde ikke. Regjeringen har nemlig kuttet i investeringstilskuddet for omsorgsboliger i statsbudsjettet. Dermed må kommunen ta ekstraregningen selv, og får 1,6 millioner ekstra i årlige driftskostnader i årene fremover. – Vi må kutte i andre tjenester for å få råd til å betjene lånet. Det er ekstremt krevende dersom vi plutselig må gjøre det. Særlig når det ikke på noe vis er varslet på forhånd. – Jeg leser VG på papir hver dag. Arvid Åvitsland er kanskje en av VGs aller mest lojale lesere. Han har jobbet på aktivitetssenteret i 28 år, og viser kry fram gullklokken han fikk av kommunen etter å ha jobbet der i 25 år. Åvitsland er en kløpper på å kløyve ved og å lage tennbriketter, og har klar formening om hvor viktig det er å ha en ordentlig plass å jobbe, og han har ingen planer om å pensjonere seg. – Pensjonere seg? Hvem har tid til det? Jeg har jo så masse jobb å gjøre! Jeg kan ikke forstå folk som bare sitter hjemme og glor i veggen. Jobb er den aller beste medisin! Åvitsland har fått med seg regjeringens kutt. Han er mildt sagt ikke fornøyd. – Det er akkurat som tjuveri at de tar penger fra senteret. Og tjuver pleier man å putte i fengsel, ikke i regjering, sier han. Hobbesland, enhetslederen i kommunen, er ikke nådig i sin tilbakemelding til regjeringen han selv har stemt på. – Vi har blitt sviktet og lurt. Her har vi virkelig satset på den aller svakeste gruppen. Vi hadde den gladsaken, om hvordan vi kunne få dette til i Agders fattigste kommune, fordi staten stilte opp. Også trekker de seg over natten? Det er et svik, intet mindre, sier han. En annen som gleder seg til nytt kjøkken er Jan Rossevatn, han er kokk på aktivitetssentret. Rossevatn lager både mat og humør. Han gleder seg såpass mye til det nye senteret at han hver tirsdag lager lunsj til alle bygningsarbeiderne
Slik ser en angrende velger ut
LlM6GP
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er bekymret over kraftig økte renteutgifter i norske familier. Han sier det blir en tøff vinter. Og forteller om veien han har valgt for å få folk gjennom den. – Andelen av folks inntekt som må brukes til å betjene gjeld kommer til å være høyere gjennom vinteren enn noen gang tidligere. Vår fremste jobb nå er å få kontroll på prisstigningen og med det også bidra til at renten ikke øker mer enn nødvendig, sier Støre. VG gikk med ham gjennom sentrumsgatene i Oslo mandag – til Statsministerens kontor nede ved Akershus festning. Han legger frem et regnestykke: – En vanlig barnefamilie har om lag 3,4 millioner kroner i lån. Da tilsvarer en renteoppgang på én prosentenhet 26.500 kroner i økte renteutgifter i året, etter fradrag. Styringsrenten er nå 2,25 prosent. Det betyr økte rentekostnader på rundt 60.000 kroner bare det siste året. Og torsdag kan den øke ytterligere, da Norges Bank har rentemøte. – Blant verdens mest belånte Han sier at i en slik situasjon, er det bare en ting å gjøre: – Det er å bidra med en ansvarlig politikk som ikke presser rentene opp ytterligere og som bidrar til at prisveksten dempes. Støre har gjentatt det budskapet siden de la frem statsbudsjettet. – Jeg forstår at mange nå er urolig for tiden som ligger foran oss. Nordmenn er blant verdens mest belånte og mange har de siste årene tatt opp høye lån i forhold til egen inntekt. Derfor vil renteøkning kunne være det som får en allerede presset økonomi til å velte, sier han. Støre sier en ny generasjon skal få oppleve inflasjon. – Vi går inn i et tøft år. Vi stifter bekjentskap med inflasjon, som vi ikke har hatt på over 30 år. Generasjoner som ikke har opplevd annet enn at levestandarden har økt, vil nå kunne erfare at de får råd til mindre enn før. Det er nytt for oss som politikere og for de aller fleste nordmenn, sier Støre: Prisene har steget med 6,9 prosent siden i fjor høst og det er ventet at Norges Bank setter opp styringsrenten med 0,5 prosentpoeng torsdag. – Avgjørende for oss I Norge er det to hovedmetoder for å dempe eller stimulere økonomien: Renten, som Norges Bank styrer – og finanspolitikken, hvor rammene legges i statsbudsjettet – og politikerne forhandler om og vedtar. – Det er avgjørende for oss å få inflasjonen ned, slik at den ikke biter seg fast. Da må vi føre en politikk som ikke bidrar til ekstra rentevekst, ut over det som følger av rentebanen til Norges Bank, sier Støre. Han skisserer en fem punkts plan gjennom vinteren, hvor økonomisk styring som ikke øker renten og videreføring av strømstøtten til husholdningene, er de to viktigste. Han legger frem et regnestykke til, som viser forskjellen på strømregningen for en husholdning i september – med og uten strømstøtte: – En husholdning med strømforbruk på 20.000 kWh per år, fikk i september en ukompensert strømregning på 6086 kroner. Etter strømkompensasjonen ble strømregningen 2201 kroner. Denne husholdningen fikk altså 3886 kroner i strømstøtte i september. – Trippelsmell – Renteutgiftene vil være mye mer krevende for de fleste familier enn strømkostnadene. Først og fremst fordi at rentene går så mye opp, men også på grunn av strømstøtteordningen og at strømprisen for tiden er noe lavere enn tidligere. Samtidig må vi være forberedt på at prisene igjen kan øke, sier Støre. Han sier at renteutfordringene vil bli store også for næringslivet. For bedriftene, som med to prosentpoeng høyere rente, får en merkostnad på 20 milliarder kroner. – De får trippelsmell, sier Støre: – Først renteøkningen. Så styrker kronen seg når renten går opp, som gjør det dyrere å selge varene i utlandet. Det tredje er at etterspørselen etter varene deres går ned, fordi folk får dårligere råd
Bekymret for renten: Bare én ting å gjøre
LlP7xx
MASPALOMAS (VG) Kåre Ingebrigtsen (57) og familien var allerede på vei tilbake til Trondheim da Ranheim-tilbudet dukket opp. Da var det ikke noe å lure på. – Fruen hadde allerede fått seg jobb i Trondheim. Det var kjempeklaff, sier Kåre Ingebrigtsen. – Det var klar beskjed om at «denne tar du»? – Jaja. Jeg har blitt mye flinkere til å høre etter nå, ler han på karakteristisk vis. Det er en uke siden det ble klart at Kåre Ingebrigtsen ga seg som sportssjef i Åsane for å bli trener i Ranheim. Han sluttet seg til treningsleiren på Gran Canaria så sent som torsdag, men har rukket å bli solbrun før laget reiser hjem onsdag ettermiddag. På andre siden av bassenget har spillerne lagt seg i horisontalen for å tyne ut de siste soltimene før laget reiser hjem. – Jeg har jo savnet det den tiden jeg har vært i Åsane. Da har jeg vært noen dager på feltet og bare kjent på den gleden og det savnet, sier Kåre Ingebrigtsen. Dermed var det ikke vanskelig å finne energi og humør da den første treningen skulle gjennomføres. – Hva kaller man det? God, gammel overtenning? Økta var vel satt opp og klar en halvtime før guttene kom, sier Ingebrigtsen. Det var nemlig en periode hvor han ikke var sikker på om han noen gang kom til å trene et lag igjen. – Jeg har vært i tvil om hva jeg skulle gjøre. Vi bestemte oss for at vi skulle flytte hjem. Vi var på vei hjem og så dukket det her opp. Da Ranheim dukket opp så var det noe jeg virkelig kunne tenkt meg og ønsket å gjøre. Savnet av trenertilværelsen og familiære hensyn gjorde at Ranheim-jobben var som hånd i hanske for mannen som vant serien tre år på rad med Rosenborg, før han fikk sparken midtveis i det fjerde gullet. Trolig har han kommet til Trøndelag for å bli. – Nå er jeg jo en eldre mann som plutselig har fått tre barnebarn i løpet av ett år. Jeg og kona og datteren flytter hjem nå. Jeg har ikke planer om å flytte mer. Da skal det være noe som er veldig artig. Det har ikke noe med penger å gjøre, da må det være veldig spennende. Ingebrigtsen gleder seg til den nye tilværelsen og tror at familiesituasjonen vil gi ham enda mer energi inn i jobben. – Det sparer deg for tid, men også dårlig samvittighet. Når man er ferdig kan man reise hjem til familien og barnebarn på besøk. Det er kort vei til Bodø hvor Hege (Leirfall Ingebrigtsen) har familien sin også, så det er mye som gjør det enklere for oss. Vi har vært veldig langt unna mange en stund nå, sier han. Foreløpig har han bare fått en ettårskontrakt med klubben. – Jeg tror vi skal bruke et år. Jeg har blitt skremt når jeg har fått beskjed om at jeg skal være med på en del «prosjekter» opp gjennom. Jeg har ikke helt tro på at folk orker å stå i lange prosjekter. Vi skal bruke litt tid og finne ut hva Ranheim skal være og hva jeg skal gjøre. Da finner vi fort ut om vi skal gå sammen videre. Det kjentes riktig for meg i hvert fall, og for Ranheim. På spørsmål om hva som er annerledes for Trener-Kåre i 2023 fra tidligere, sier han «roligere, tryggere og mer erfaring». – Jeg tror alle blir bare bedre og bedre så lenge motivasjonen er der, sier han. Han trekker frem Bodø/Glimt-tiden, hvor han gikk fra medaljestrid til nedrykk på ett år som «den bratteste læringskurven». Siden har det vært opp- og nedturer i Viking, Rosenborg, Oostende, APOEL og Brann. – Når det dukker opp ting så har jeg ikke noe filter, så da kaster jeg meg uti det og prøver, sier Ingebrigtsen. 57-åringen sier at målet i år er å slåss om kvalik etter fjoråret, hvor Ranheim hadde noen gode perioder, men også noen veldig dårlige perioder
Kona med klar beskjed
LlPGb4
Emilie Stordalen (31) og forloveden Jens Bredberg (40) er blitt foreldre for første gang. Det avslører Emilie Stordalen selv på Instagram. I innlegget står det: «02.02.23. Our baby boy» Til VG sier hun: – Vi er glade og lykkelige over å ha blitt en familie på tre, fire med Lady. Vi vil rette en stor takk til det profesjonelle og fantastiske personalet på barselavdelingen på Ullevål sykehus som gjorde at vi følte oss trygge og godt ivaretatt. Barnet har fått navnet Teddy. I en Instastory skriver hun «Teddy (Theodor)». Petter Stordalen (60) har altså fått sitt første barnebarn. – Jeg er kjempestolt av å ha blitt bestefar, og gleder meg til å finne ut av hvem Teddy er. Jeg har stor tro på familiens nyeste tilskudd, sier han til VG. Det var i sommer at Emilie Stordalen annonserte på sin Instagram at hun ventet sitt første barn sammen med forloveden. – Det er veldig koselig. Jeg er jo spent, men det går fint, og jeg har vært veldig fin i formen, sa hun til VG et par måneder senere. Stordalen forlovet seg med den svenske låtskriveren, sangeren og fotografen Jens Bredberg sommeren 2020. Bredberg er fra Alingsås i Sverige, men flyttet til Norge hvor han ble markedssjef ved Stordalens hotell The Thief i Oslo. Paret skulle egentlig gifte seg i desember i fjor, men på grunn av coronapandemien ble bryllupet utsatt.
Fødte en gutt
LlPKxP
Aleksander Aamodt Kilde (30) fikk et slag og var ute og fløy, men landet utrolig nok på benene. Han forteller om en brutal følelse underveis. Like etter Kildes dramatiske tur ned, så kjørte Adrian Smiseth Sejersted inn til foreløpig 3. plass, delt med Dominik Paris. Men så kom Jared Goldberg og skjøv dem ned til 4. plass med fire hundredeler. Men fra start nummer 43 kom dagens «bombe», italienske Florian Scheider kjørte ned til 2. plass. Dermed ligger nordmannen på 5. plass. – Det er ikke første gang man får en i fleisen, sier en skuffet Sejersted til NRK. Det ble virkelig dramatisk da Kilde kjørte ned Kitzbühel med startnummer 14. Han lå litt bak fra start, men tok innpå. Men så var det bare så vidt han klarte å stå på benene. Han fikk et løft, fløy litt og så sikkerhetsnettet komme nærmere. – Jeg kommer litt guffent i gang. Skiene går litt fra meg, er ikke under meg helt som jeg ønsker. Så går jeg veldig langt i skråkjøringen, jeg kommer litt bakpå var nær døden-opplevelse. Jeg så nettet komme. Det var et øyeblikk jeg tenkte nå går jeg i nettet, men jeg hadde centimeterne på min side. Det gikk greit, sier Kilde til NRK og legger til: – Denne sporten har mye risiko i seg. Kilde endte på 16. plass og legger til at nær døden-opplevelsen ikke var en kul følelse. Aksel Lund Svindal er på plass i bakken og ser rennet. Etter rennet hyllet han sin tidligere lagkamerat. – Han er i helt vill form. Han er best i verden. Men kanskje litt mer anspent i dag. Det er mye som skjer i Kitzbühel og med ulykken i går, sier Lund Svindal til NRK og legger til at det er bra for alle som er glade i Kilde at han kom seg ned. En av de andre store favorittene, Marco Odermatt, fikk også et slag og ble kastet inn i et løft og fikk den ene skien høyt som i en saks, og kjørte litt på en ski. Utrolig at han klarte å komme seg videre. Men løpet ble ødelagt, og han var i mål langt bak Travis Gangong som ledet da. Kilde ga sin rapport etter rennet til Adrian Smiseth Sejersted som sto på toppen. Og noe funket virkelig, for Sejersted kjørte inn til tredje beste tid. Bare 0,39 sekunder bak Kriechmayr. – Fantastisk. Fy fader, rått, Adrian. Han treffer på nøkkelpunktene. Han kjører taktisk smart. Jeg har ventet på denne dagen. Adrian har vist fart i mange år som holder til pallen, sier Kilde til NRK. Aamodt Kilde fikk et lite brudd i hånden i den siste treningsomgangen torsdag, men hånden ble teipet før start. – Den er grei, litt sår. Den er kjørbar. Det går helt sikkert fint, sa Kilde til NRK før start. Aleksander Amodt Kilde har hatt en eventyrlig sesong så langt. Han hadde seks seire i verdenscupen foran fredagens løp, fire i utfor og to i Super G. Denne sesongen har 30-åringen fra Bærum stått øverst etter utforrennene i Lake Louise, Beaver Creek, Val Gardena og Wengen. Snart kommer en dokumentar om Kilde på Viaplay, den byr på mer enn bare skikjøring: Kilde vant utfor Kitzbühel i fjor. Han nærmer seg Aksel Lund Svindal i antall utforseire. Svindal har 14, Kilde har ti. Det er ny mulighet lørdag. Vincent Kriechmayr leder foran Florian Scheider, Niels Hintermann fra Sveits er nummer tre så langt.
- Nær-døden- opplevelse
LlPayx
Kristin Gjelsvik (36) ble lagt inn på sykehus torsdag. Fredag kveld gir influenseren ny oppdatering til følgerne sine. Kristin Gjelsvik ble torsdag innlagt på grunn av kraftig hodepine. På Instagram fredag kveld skriver Gjelsvik at prøvene hun har tatt hittil viser ingen tegn til sykdom eller skade. – Enn så lenge er jeg frisk og kan leve som normalt. Nå er jeg evig glad for at det ikke var noe alvorlig, skriver Gjelsvik på sin Instagram til sine 215.000 følgere. Hun skriver at ved intens hodepine uten forvarsel slipper ikke legene deg ut før de er sikre på hva som er årsaken. Gjelsvik er nå henvist til MR for enda tydeligere bilder av hjernen. Hun takker følgerne for meldinger og støtte og deler et bilde som viser at hun fortsatt er på sykehus. VG har rettet en henvendelse til Gjelsvik. Måtte droppe TV-avtale Gjelsvik ble lagt inn på sykehuset i Drammen torsdag på grunn av intens hodepine. Dermed røk hennes planlagte deltagelse under «Debatten» på NRK samme kveld. 36-åringen informerte på Instagram torsdag om ulike mulige forklaringer på hva som forårsaket hodepinen. En av disse var ifølge Gjelsvik hjerneblødning. «Bare ordet i seg selv får meg til å grøsse ...», skrev hun. «Orker ikke å ha hjerneblødning, og det har jeg ikke tid til heller», la hun til. Gjelsvik er kjent fra en rekke TV-serier, som «Paradise Hotel», «Bloggerne», «Robinsonekspedisjonen», «Skal vi ’danse»,«Forræder» – og nå som programleder for datingprogrammet «Heit» på Amazon Prime. Hun ble i fjor sommer singel etter bruddet med Dennis Poppe Thorsen (31). De har ett barn sammen. Nylig kunne Gjelsvik røpe at hun dater igjen: Kristin Gjelsvik er tilknyttet Max Social, som er et heleid profilbyrå i VGTV AS. VGs redaksjonelle vurderinger gjøres uavhengig av dette. Redaksjonen står fritt. Oversikt over bindinger for profiler som gjør oppdrag for VG ligger her.
Ny oppdatering: - Enn så lenge kan jeg leve som normalt
LlW77x
COURCHEVEL (VG) VMs storslalåm bød på en særs isete løype og et par overraskelser: At megafavoritten Marco Odermatt (25) ikke leder – og at Norges gullhåp Henrik Kristoffersen (28) kom inn 1,42 bak ledende Marco Schwarz (27). – Det er for mye respekt. Du må slippe deg løs her. Det har vært rykter om at det var ekstremt isete, men det er faktisk ganske aggressivt, vurderer pappa Lars Kristoffersen, Henriks mangeårige trener og støttespiller, på Viaplays sending i 1. omgang. Det er dobbel Marco i teten halvveis: Odermatt leverte som ventet en god tid da sveitseren var førstemann ut i VMs storslalåmkonkurranse, mens navnebror Schwarz hevet listen enda mer fra startnummer tre. Østerrikeren har nesten halvannet sekund til gode på Henrik Kristoffersen på syvende, og er over halvsekundet (0,58) foran Odermatt. – Det er ikke sånn ekstremt langt opp til pallen, men 1.40 – det er litt langt, vedgår Henrik Kristoffersen overfor Viaplay. Schwarz – med kun én pallplass i storslalåm i verdenscupen denne sesongen – er dermed på skuddhold av sitt andre mesterskapsgull. Han vant kombinasjonen i Cortina-VM for to år siden. Da tok han også bronsen i storslalåm. Tidligere i årets Frankrike-VM ble det sølv i superkombinasjonen og fjerdeplass i utfor. Kristoffersen kjørte fra startnummer to, mellom de to Marco’ene. Lars Kristoffersen mener VM-forberedelsene ikke kunne vært annerledes. – Det har vært optimalt det vi har gjort inn mot mesterskapet, fastslår Kristoffersen senior. Aleksander Aamodt Kilde kjørte ut og er ferdig med VM-konkurransene, mens unggutten Alexander Steen Olsen (21) er nummer 13 da de 30 beste har kjørt. PS! 2. omgang følger du på VG og Viaplay/TV3 fra 13.30.
Ligger langt bak: - For mye respekt
LlWB7p
Støtte ut 2024, mer hjelp i sommermånedene og en ny timebasert beregning. Her er regjeringens nye strømtiltak. – Fremover vil vi som fellesskap ta en større del av folks strømregninger, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse onsdag kveld. Overfor VG utdyper han: – Jeg mener dette er et helhetlig opplegg som er godt rettet inn på å gi husholdningene sikkerhet. Nå har vi sikret oss mot ustabiliteten vi vet er i markedet. – Vårt håp er at du skal bruke mindre penger på strøm, sier Støre. Dette er regjeringens sentrale grep: – Det er et mål for regjeringen å ha mer stabile og forutsigbare strømregninger for folk, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) kaller ordningen «mer treffsikker og mer relevant». – Det blir lettere å forstå, sier han. Aasland forklarer at en gjennomsnittlig husholdning for eksempel ville fått 52 prosent mer strømstøtte i november, en måned prisene varierte mye, med den nye timebaserte beregningen. – Hvorfor kunne dere ikke komme med dette tidligere? – Dette er omfattende arbeid hos mange strømselskaper, det er årsaken til det, sier energiminister Terje Aasland til VG. Frp frykter «industridød» Stortingsrepresentant Marius Arion Nilsen (Frp) mener regjeringspartiene har malt seg inn i et hjørne. – Arbeiderpartiet kan heller være ærlige om at Norge skal avindustrialiseres med denne regjeringen. Dette holder ikke mål, sier han til VG. Nilsen påpeker at det er bra at justeringen gir økt kompensasjon for husholdningene. Men: – Til gjengjeld står fraværet av skikkelige ordninger for industri og næringsliv til strykkarakter. – Uten bedre støtteordninger for næringsliv og industri vil resultatet raskt bli industridød når selskaper skal forhandle langsiktige avtaler i et rekorddyrt spotmarked, sier Nilsen. Stortingsrepresentant Nikolai Astrup (H) mener at regjeringen hittil har gjort «forsvinnende lite» for å øke kraftproduksjonen. – På kort sikt må staten stille opp i en tid med ekstraordinært høye strømregninger. Det er positivt at regjeringen nå signaliserer at strømstøtten videreføres ut 2024. Det gir forutsigbarhet for husholdningene, sier han til VG. Samtidig er Høyre bekymret for hvordan de høye strømprisene slår ut for bedriftene, understreker Astrup. – Her har regjeringen vært bakpå fra dag en. Det er bra at regjeringen nå innser at bedriftene trenger mer fleksible avtaler. Rødt: – Griper ikke problemet med roten Stortingsrepresentant Sofie Marhaug (Rødt) tror ikke grasroten blir beroliget av endringene: – Regjeringen griper ikke problemet ved roten. Prisen er opp til en europeisk kraftbørs hvor dyr fossil energi i Europa driver opp prisen på norsk vannkraft gjennom utenlandskablene. Dette skal få fortsette, og denne regjeringen løser ikke strømpriskrisen, sier hun til VG. Marhaug fortsetter: – Det vi snakker om her er småtteri. Det mest konkrete grepet, strømstøtte beregnet for hver time, må de til og med utsette til høsten fordi de har slitt med å bestemme seg. Det er noe Rødt har ment lenge og som sist ble nedstemt i desember, sier hun til VG. Mageplask og brannslukking Kjell Ingolf Ropstad, energipolitisk talsperson i KrF, kaller den nye strømstøtten for «et mageplask». Han fremmer partiets forslag om en støtte på 100 prosent kompensasjon for priser over 50 øre per kilowattime. – Det ville ha hjulpet alle med lave inntekter, enten det er barnefamilier eller minstepensjonister. Dette kunne vært delvis finansiert med økt skatt for de som tjener mer enn én million kroner og som ikke trenger strømstøtte, sier Ropstad. Ola Elvestuen, som representerer Venstre i Stortingets energi- og miljøkomité, roser regjeringen for timeordningen. Likevel: – Dette er bare brannslukking. Det regjeringen nå må prioritere, er å få på plass en storstilt satsing på Enøktiltak
- Holder ikke mål
LlWBjV
Ny episode av NRK-podkasten «Sophie og Fetisha» er ute. Bildet Sophie Elise Isachsen publiserte og kort tid senere slettet, nevnes ikke. VG har hørt hele den 50 minutter lange podkast-episoden torsdag morgen. – Da jeg satt i bilen på vei hit i dag, så tenkte jeg «hvordan sang passer det humøret jeg er i nå? Miley kan du hjelpe meg?» Absolutt ikke, sier Sophie Elise tidlig i episoden. Sophie Elise sier tidlig i podkasten: «Det har vært litt av en helg» og referer til at de var på humorprisen der Fetisha var nominert. Det omdiskuterte bildet ble ikke nevnt. Helt på slutten sier Sophie Elise: – «We love you», og setter mer pris på dere enn noensinne, i alle falle meg – hver eneste person som sier noe fint eller normalt til meg. Virkelig, fra bunnen av mitt hjerte. Jeg setter pris på ethvert sekund av det. VG har spurt NRK om det har blitt lagt noen føringer for episoden, om hvorfor Sophie Elise ikke kommenterer saken i episoden og hva slags vurderinger NRK har gjort knyttet til publisering av episoden. – Utover det viser vi til tidligere utsendt kommentar om at samarbeidet fortsetter på bakgrunn av samtalen vi har hatt med Sophie Elise. Hun styrer for øvrig selv om hun ønsker å uttale seg, sier fungerende redaktør i NRK Underholdning, Christina Rezk Resar, via kommunikasjonsrådgiver i NRK, Vetle Nielsen, i en e-post. – Dette er en podkast der de to profilene selv bestemmer hva de ønsker å snakke om, og vår vurdering er om innholdet er innenfor NRKs etiske regelverk og Vær Varsom-plakaten. Det samme bekrefter Rune Lind, redaksjonssjef i NRK Underholdning, i en SMS. Kringkastingsrådet har torsdag morgen fått 2452 klager om saken. I en kommentar i Medier 24 utdyper Resar hvorfor NRK svarer som de gjør: «Som leder ville jeg heller aldri gjengitt en samtale jeg har med en ansatt om en vanskelig sak.» «Men det jeg kan si, er at forklaringen hun ga ikke gir grunnlag for å avbryte samarbeidet. Det er også dette jeg har sagt til mediene som har spurt de siste dagene.» Søndag publiserte Sophie Elise et bilde av seg selv og en annen influencer på Instagram til sine 581.000 følgere. Det aktuelle bildet ble raskt slettet. På bildet poserer Isachsen sammen med en annen profil foran et speil. I hjørnet av bildet ser man den andre profilen holde en liten, gjennomsiktig pose med noe hvitt i. Tirsdag hadde NRK det de kalte en «grundig prat» med Sophie Elise – som har podkasten «Sophie og Fetisha» hos NRK – og senere avklarte NRK at det ikke vil få konsekvenser for samarbeidet deres.
Taus om bilde: - Litt av en helg
LlWmqV
NRK varsler «en grundig prat» med samarbeidspartner Sophie Elise, etter at influenceren publiserte og kort tid senere slettet et bilde på Instagram. Kringkastingsrådet har fått 112 klager på saken. Søndag publiserte Sophie Elise (28) et bilde av seg selv og en annen influencer i en bildekarusell på Instagram, hvor hun har 581.000 følgere. Det aktuelle bildet ble raskt slettet fra bildekarusellen, men ikke før Mads Hansen (39) fanget det opp og publiserte det på sin Instagram til sine 505.000 følgere. Hansens innlegg ble ifølge ham selv fjernet av Instagram. På bildet poserer Isachsen sammen med en annen profil foran et speil. I hjørnet av bildet ser man den andre profilen holde en liten, gjennomsiktig pose med noe hvitt i. Under bildet skriver Sophie Elise: «Livet blir cirka en milliard ganger morsommere når man bare gir faen.» VG har siden søndag kontaktet både Isachsen og den andre profilen. Ingen av dem har besvart VGs henvendelser. Rådssekretær i Kringkastingsrådet, Erik Skarrud, sier mandag kveld at de har fått inn 31 klager på saken. Tirsdag morgen klokken 08.30 har det kommet inn 112 klager. Da podkasten «Sophie & Fetisha» ble lansert 28. september i fjor, var det til sammenligning 42 klager som ble sendt inn til Kringkastingsrådet frem til deres møte 2. november. VG har kontaktet NRK for å høre hvordan de stiller seg til saken. Isachsen lager podkasten «Sophie & Fetisha» for NRK som kommer hver torsdag. Fungerende redaktør i NRK Underholdning, Christina Rezk Resar, skriver følgende i en tekstmelding: – Vi ønsker å ha en grundig prat med Sophie Elise før vi uttaler oss. Resar ønsker ikke på kommentere klagene til Kringkastingsrådet. NRK har de siste månedene fått mye oppmerksomhet og kritikk for sitt samarbeid med Sophie Elise. Statskanalen har vært tydelige på at de lager podkasten for å nå et ungt publikum. Da den ble lansert skrev NRK i en pressemelding at NRK «trenger» podkasten, og at mediehuset på Marienlyst «ikke har vært bortskjemt med altfor mange unge kvinnelige stemmer». – Målgruppen er mellom 15 og 30 år, en målgruppe vi sliter med å treffe i NRK. Vi sliter med å nå jenter, sa Rune Lind, redaksjonssjef i NRK Underholdningsavdelingen, til VG i september, på spørsmål om hvem de ønsker å nå med «Sophie & Fetisha». Sophie Elise er en av Norges største influencere. En oversikt VG lagde i desember viste at hun hadde over 7,2 millioner kroner i personlig skattbar inntekt i 2021, noe som ga henne tredjeplass på listen over norske influencere som tjener mest. Med sine 581.000 følgere ligger Sophie Elise i toppsjiktet av profiler man kan anta primært har norske følgere. Eksempelvis har treningsprofil og programleder Jørgine «Funkygine» Massa Vasstrand 663.000 følgere. Skuespiller Herman Flesvig har 666.000. Influencer Emma Ellingsen har 654.000.
Slettet bilde: NRK vil ha «grundig prat»
LlaMjR
Bjørn Gunnar Rosvoll (56), salgs- og markedsdirektør i TV 2 gjennom en årrekke, mister arbeidsoppgaver som følge av fryktkultur. Det bekrefter Rosvoll selv overfor VG. Nyheten ble meldt til de ansatte i markedsavdelingen i TV 2 på et møte tirsdag. – Det er mine nærmeste medarbeidere som har sagt fra. Det gir inntrykk, sier Rosvoll i en skriftlig uttalelse til VG. – Bråhet og tøffhet – Jeg har åpenbart ikke skjønt at min lederstil, min måte å kommunisere på, bråheten, tonen og tøffheten har ført til at de rundt meg har følt seg utrygge. Dette er jeg virkelig lei meg for, og jeg må selvsagt gjøre noe med det, sier Rosvoll. Marius Høgebøl (48), mangeårig TV-2-ansatt, overtar som salgsdirektør, mens Rosvoll nå kun skal være markedsdirektør. Rosvoll sier han burde «skjønt tegninga» før det ble varslet om. – Men nå har det skjedd, og jeg håper vi har kommet fram til en god løsning, sier han. Forblir leder Rosvoll blir sittende i ledergruppen og skal bidra strategisk. – Men Marius tar over som salgsdirektør, og overtar med det også alt personalansvar og hele det operative lederskapet for salg og marked, opplyser han. Høgebøl, som har vært i ledergruppen under Rosvoll, skal fortsatt rapportere til Rosvoll. Toppsjef i TV 2, Olav Sandnes, bekrefter omorganiseringen overfor VG. Han sier til VG at når de nå tar grep, så handler det helt grunnleggende om at folk skal føle seg trygge på arbeidsplassen. – Ikke forenlig Det var Sandnes som informerte de ansatte om omorganiseringen tirsdag. – Vi ble i februar gjort kjent med at Rosvolls lederstil har påvirket arbeidsmiljøet til flere av hans ledere, og at hans lederstil har skapt et utrygt arbeidsmiljø, sier Sandnes. – Vi har kommet frem til at lederstilen ikke er forenlig med hvordan vi vil ha det i TV 2. Sandnes forklarer at de har gjort undersøkelser og hatt samtaler med Rosvoll og alle de involverte for å finne en løsning. – Vi mener at den løsningen vi nå har landet på, er balansert og klok, sier TV 2-sjefen. Ny sjanse Sandnes berømmer både Rosvoll og de andre som har hatt et ønske om å våre åpne om det som er en «vanskelig sak». På spørsmål om hvorfor Rosvoll får bli sittende i ledergruppen etter varslingssaken, svarer toppsjefen: – For Rosvoll betyr dette store endringer og konsekvenser. Han skal ikke lenger ha operativt ansvar eller personalansvar. Rosvoll er svært innstilt på å endre seg. Da er jeg opptatt av å gi ham en sjanse til nettopp det. Sandnes bekrefter at problemet med Rosvolls lederstil har pågått over tid. – Men vi er alle avhengige av tilbakemeldinger for å endre oss. – Hva slags system har TV 2 for varslingssaker? – Vi har gode varslingsrutiner, der man kan varsle til leder eller til HR. Og så har vi et system for varsling til Egmont-konsernet dersom man ønsker det, svarer Sandnes. Sandnes svarer benektende på spørsmål om fryktkultur er et generelt problem i kanalen. – I dette konkrete tilfellet handlet det om lederstil og om form og tone. Rosvoll har tatt det til seg. – Hvordan vil du beskrive arbeidskulturen i TV 2? – Generelt vil jeg si at vi har en veldig god arbeidskultur i TV 2. Jeg er glad for at vi tar tak i det når sånne saker kommer opp. Jeg er glad for at man føler man kan si fra, og jeg er glad for at Rosvoll også selv går så åpent inn i dette. Rosvoll skal heretter kun ha to personer som rapporterer til seg, den ene er Høgebøl, og den andre er leder for marketingsavdelingen.
TV 2-sjef må tre til side etter fryktkultur
LlaRaP
Russiske Aleksej Moskaljov, som ble dømt til to års fengsel fordi datteren tegnet en tegning som «diskrediterer» det russiske forsvaret, er pågrepet. Den 54 år gamle alenefaren fikk dommen tirsdag, og flyktet senere fra husarrest. Nå er han pågrepet på ny. Det bekrefter hans advokat, menneskerettsaktivisten Dmitrij Zakhavatov, til Reuters. Russiske myndigheter innledet sak mot Moskaljov i fjor, etter at datteren Maria, som nå er 13 år gammel, lagde en tegning på skolen. På tegningen var det raketter ved siden av det russiske flagget, som var på vei mot en kvinne og et barn som sto ved siden av det ukrainske flagget. Læreren hennes kontaktet politiet, som sa at de fant kommentarer fra jentas 54 år gamle far på nett som kritiserte den russiske krigføringen mot nabolandet. Kritikk av invasjonskrigen ble forbudt like etter invasjonen. Russisk lærer tok til motmæle: Dette nektet Kamran (28) å vise – måtte rømme landet Datteren ble tatt inn i et «rehabiliteringssenter» for mindreårige, mens faren ble satt i husarrest. Russiske myndigheter vil sende jenta til barnehjem. Saken har fått mye oppmerksomhet i Russland. Reagerer på Putins atomvåpentrussel – se video:
Pågrepet etter datterens Ukraina-tegning
Llag4Q
BERGEN (VG) Tolv personer er skadet etter at en bybanevogn kjørte inn i en mur på endestoppet i Fyllingsdalen. Seks av dem er hentet av ambulanse. Ingen er fastklemt eller bevisstløse, melder politiet. – Tre personer er kjørt til legevakt og tre er kjørt til sykehus, sier operasjonsleder Stein Rune Halleraker i Vest politidistrikt til VG. I tillegg er flere skadet på stedet og noen har muligens oppsøkt legevakt på egen hånd, sier Halleraker. Jourhavende politiadvokat Andreas Foxen Haldorsen opplyser VG at bybaneføreren er siktet etter ulykken ved Oasen. – Han er siktet for uaktsom fremkalling av fare for allmennheten, sier Haldorsen. Føreren er en mann i 50 årene fra Bergensområdet, opplyser Haldorsen. Han forteller at politiet sannsynligvis vil gjennomføre avhør av vitner og siktede i løpet av dagen i dag. Politiets innsatsleder Ole-Marius Røttingen sier til VG at det er snakk om fallskader. Føreren er blant de som nå får legehjelp. – Vi har snakket kort med bybane-føreren, han er en av dem som er sendt til legebehandling, sier Røttingen. Videre sier han at de henter inn video fra bybanen og andre overvåkningskameraer i området. – Da kan vi muligens anslå noe om farten, så vil datasystemer vise kjørefart, bremsestrekning, men det trenger vi litt kompetanse på, sier Røttingen. Var du der? Har du bilder eller video? Send inn til oss her. – Mistenker dere en teknisk årsak, eller skyldes det uoppmerksomhet? – Det er helt umulig å si hvorfor sammenstøtet har skjedd, sier innsatslederen. – Spratt tilbake – Det kom et kraftig smell, sier Eivind Storhaug til VG. Han satt på McDonalds på Oasen med kompisen Frode Jacobsen da Bybanen krasjet. – Den smalt inn i muren, også var det som om den spratt tilbake igjen, beskriver sistnevnte til VG. Storhaug forteller at det ikke tok lang tid før ambulanse var på stedet, og politiet satte opp sperrebånd. – De har båret ut flere folk på båre, sier Storhaug. Foreløpig er årsaken til kollisjonen ukjent. – Vi igangsetter etterforskning for å finne årsaken til kollisjonen, sier Halleraker. Politiet sender også folk til legevakten og sykehuset for å avhøre vitner. Knust frontvindu Frontvinduet på banen er knust, sier øyenvitne Lina Johnsen til VG. – Tre ambulanser er på stedet, samt politi og brannvesen. Ambulansepersonell har kommet med flere bårer. Jeg så også flere passasjerer som gikk ut og holdt seg i ansiktet, sier hun. Det er ved stoppet Fyllingsdalen terminal like ved kjøpesenteret Oasen at banen har krasjet. Dette er endestoppet på strekningen Bybanelinje 2. Denne strekningen ble åpnet i november 2022. Prøver å finne årsaken Administrerende direktør i Bybanen, Adelheid Nes, bekrefter at den aktuelle vognen har fått skader i fronten. – Vi vet at den er trykt inn i fronten, men skadeomfanget vet vi ikke per nå, sier hun til VG og legger til: – Vi jobber med å avdekke omstendighetene omkring hendelsen. Videre sier hun at trafikken på banen inntil videre fortsetter som normalt.
Bybanen krasjet: Fører siktet
LlalG4
I pasientjournalen har psykiateren skrevet om terapitimene med Victoria Nordberg (38). Men flere av timene fant aldri sted på de tidspunktene psykiateren har oppgitt. «Victoria (...) brøyter sosialt ny mark og er noe mindre rigid i mat, men det er svært mye igjen», skriver psykiateren i Victoria Nordbergs pasientjournal, datert 2. juni 2014. Men Nordberg var ikke på psykiaterens kontor denne junidagen. Hun var på ferie på den greske øya Kalymnos, en yndet destinasjon for ivrige klatrere. Før hun dro på tur, avlyste hun terapitimen. «God reise, god beslutning», svarte psykiateren i en e-post som VG har sett. Nordberg tar bilder av solnedgangen og landskapet i Hellas. Bildene inneholder informasjon om når og hvor de er tatt. Reisedokumenter dokumenterer også at hun er bortreist fra 28. mai til 4. juni 2014. Likevel er timen beskrevet i pasientjournalen – og betalt av det offentlige. Var ikke i terapirommet Statsforvalteren i Oslo og Viken behandler nå syv saker mot psykiateren. En av dem gjelder Nordberg, som har vært psykiaterens pasient i 20 år. En av tingene Nordberg har varslet om, er manglende journalføring. VG har undersøkt Nordbergs pasientjournal, som psykiateren har sendt til Statsforvalteren i tilsynssaken mot ham. I 13 av journaloppføringene kan VG dokumentere gjennom bilder, SMS-er, e-poster, sosiale medier og annen dokumentasjon at timene ikke har funnet sted på de tidspunktene psykiateren har skrevet i pasientjournalen. Psykiateren har ført journal for terapi på tidspunkter der Nordberg har vært helt andre steder: På klatreturer, på ferietur i utlandet – og i intervju med en avis. En rekke av terapitimene er også avlyst eller utsatt av psykiateren selv, viser SMS-kommunikasjon. Nederst i artikkelen er det detaljert informasjon om alle journalnotatene. Gjennomgår materialet Nordberg har gitt psykiateren fritak fra taushetsplikten, slik at han står fritt til å uttale seg i hennes sak til VG. VG har stilt psykiateren spørsmål om journalen han har skrevet. I en e-post til VG skriver psykiaterens advokat, Halvard Helle: – Psykiateren arbeider med å gjennomgå materialet som VG baserer sine opplysninger på. Det dreier seg om et langvarig pasientforhold, og dette tar tid, skriver Helle. VG har spurt advokaten om psykiateren mener at pasientjournalen han har levert til Statsforvalteren gir et riktig bilde av terapitimer han har gjennomført med Victoria Nordberg. Det ønsker ikke Helle å kommentere. – Mye som ikke stemte Nordberg forteller at hun tidligere har bedt om å få journalen sin utlevert – uten å få det. – Han har også fortalt meg at han ikke skriver noe særlig journal, derfor reagerte jeg da han sendte inn denne journalen i tilsynssaken. Jeg oppdaget raskt at det var mye som ikke stemte, sier Nordberg til VG. Også på de datoene der Nordberg ikke har vært i terapi, står det kortfattede referater om hva som har vært tema i terapirommet denne dagen. – Dato og tidspunkt for behandling skal fremgå av refusjonskravet. Det er en forutsetning for rett til trygderefusjon at behandling er utført, sier seksjonssjef Ole Trapness i Helfo kontroll. VG har fått innsyn i Helfo-refusjonene psykiateren har fått for behandlingen av Nordberg. I dokumentet står det dato og klokkeslett for når behandlingen ble gjennomført. Ble intervjuet av Dagbladet VGs gjennomgang av Helfo-refusjonene avdekker at psykiateren har fått penger for terapitimer som ikke fant sted på det tidspunktet psykiateren oppgir. Blant annet for terapitimer som er journalført 25. mai og 10. juni 2021. Psykiaterens journalnotat fra timen 25. mai er på tre ord: «Stort sett uendret.» Men dagen i forveien sendte han en e-post til Nordberg med tittelen «Ikke på jobb». Videre i e-posten står det: «Kjære Victoria. Beklager – men jeg blir borte fra jobb i to uker. Neste time torsdag 10. juni 14.45. Ok?» Nordberg besvarer e-posten med «Ok, beskjed mottatt». Etter at hun har fått beskjed om avlysningen, avtaler hun klatring med en venn på Hauktjern i Oslo, viser SMS-kommunikasjon
Psykiateren fikk betalt for terapi: Her var Victoria
Llan6q
Svenske Liselotte (25) ble funnet død 80 kilometer fra hjemstedet. Nå er en 46-årig mann tiltalt for mishandling og drukning. Svenske Liselotte (25) gikk inn en grå pickupbil utenfor hjemmet sitt i Timrå sentrum og forsvant 8. oktober i fjor. 10 dager senere ble hun funnet død Kramfors, 80 kilometer unna. Nå skal en 46 år gammel mann være tiltalt for mishandling, drap og grovt brudd på gravfreden ifølge Aftonbladet. – Gedigent etterforskningsarbeid Det var i et område utenfor hytta til 46-åringen at Liselotte ble funnet, 18. oktober i fjor. Politiet fikk mistanke om at hun kunne være i området, etter at mobilsignal fra telefonen hennes brakte dem dit, ifølge Aftonbladet. – Politiet har gjennomført et gedigent etterforskningsarbeid og jeg anser meg i dag å ha et tydelig bilde av hendelsesforløpet, sier aktor Christina Edlund Nilsson i en pressemelding ifølge SVT. Mannen mistenkes å ha drept kvinnen gjennom å dra henne ned til et vann i nærheten av hytta, og drukne henne i vannet, skriver Aftonbladet. Ifølge SVT skal mannen også ha utsatt henne for vold mot hodet og kroppen. Etter dette skal han ha brakt kroppen 3 kilometer vekk, og håpet på at kroppen ikke skulle bli funnet. Tidvis konfliktfylt relasjon – Etterforskningen taler for att den avdøde 25-åringen og den mistenkte 46-åringen hadde en relasjon til hverandre som tidvis var konfliktfylt, sier Edlund Nilsson. Liselotte og mannen skal ha jobbet sammen, skriver Aftonbladet. Mannen skal siden hendelsen ha sittet i varetekt hos politiet, men ble tirsdag tiltalt for mishandling, drukning og brudd på gravfreden. Mannen nekter for å ha drept Liselotte, men har tilstått å ha brutt på gravfreden, skriver SVT. Hovedforhandlingen starter i tingretten den 3. april, og ventes å holde på i fire dager, ifølge SVT.
Rystet Sverige: Mann (46) tiltalt
LljO34
Podcast-dronningen Synnøve Skarbø røper den største forskjellen på 2023 og fjoråret i siste episode av sin podcast. Det er i siste episode av podcasten «Synnøve og og Vanessa» at Skarbø forteller om det nye livet: – Den største forskjellen for meg på fjoråret og 2023 er at jeg er blitt singel. Og det er i grunnen alt jeg har lyst til å si, hvis det er greit i vår egen podcast, sier hun til makker Vanessa Rudjord, som responderer med et «ja». De to programlederne skapte furuore i fjor høst da de sammen med skuespiller og venninne Pia Tjelta lanserte skjønnhetsklinikken Nomi Oslo, som tilbyr estetisk medisin. De tre fikk kritikk for at behandlingen som klinikken tilbyr, i lanseringen ble omtalt som som en del av kvinnehelse. Etter kort debatt i mediene trakk de seg fra samarbeidet med klinikken. – Vi var så gira på at nå skulle vi i «troikaen» gründe noe sammen, så vi ble helt fartsblinde. Det er vi oppriktig lei oss for, sa Vanessa Rudjord i podcasten. Høsten 2021 fortalte Skarbø VG at hun hadde innledet et nytt forhold, uten at hun ønsket å fortelle hvem kjæresten var. – Det er også en del ting jeg syns er vanskelig. Ikke bare i dette forholdet, men i alle forhold jeg har vært i hele mitt liv. Hvor «keen» skal man virke i starten? Skal du holde igjen eller overdrive? Vanskelig å vite, sa hun da til VG. Hun var tidligere sammen med Per-Øyvind Skarnes, som hun har en datter sammen med. I 2019 gikk de hver til sitt.
- Jeg er blitt singel
Lljdz1
Den kjente klimaaktivisten Vanessa Nakate ber Norge slutte å investere i olje og gass i Afrika. Nå er hun nominert til Nobels fredspris. – Norge sier at dere skal være klimaledere, men samtidig fortsetter dere å lete etter mer olje og gass. Dere er hyklere, sier Vanessa Nakate til VG. Den kjente klimaaktivisten fra Uganda er lavmælt, men tydelig. Tirsdag åpnet hun Norad-konferansen med en tale der hun ba norske myndigheter og selskaper avslutte leting etter ny olje og gass. «Hvor mange ganger må denne dobbeltmoralen avsløres?» spurte Nakate fra talerstolen, og la til: « Nok er nok, dere kan ikke få i pose og sekk.» Etter at Russland gikk til krig mot Ukraina, har søket etter nye kilder til gass økt. Ikke let i Afrika, sier den 26 år gamle aktivisten fra Uganda. – I flere tiår har dere sagt at dere skal bidra til vekst og sikkerhet i Afrika med olje og gass, men det kommer ikke samfunnet til gode. Inntektene går i lommene på de som allerede har mye, sier Nakate. – Det vil være et enormt behov for energi i framtiden, ikke minst for å sikre strøm til befolkningen i flere afrikanske land. Vil ikke verden trenge gass for å møte behovet? – Jeg snakker ikke om en full stans i all produksjon, jeg snakker om å slutte å lete etter mer. Nye funn av olje og gass nå vil ikke komme i produksjon på flere år, men det vil være med på å skade oss, sier Nakate. Tilgangen på strøm for innbyggere er dårlig i mange afrikanske land. Mulighetene for solkraft er enorme, sier Nakate, men pengene kommer ikke. – Selskapene må slutte å lete etter ny olje og gass, og heller sette pengene sine på fornybar energi. Noen timer etter talen hennes, kom nyheten om at hun er nominert til Nobels fredspris sammen med Greta Thunberg. Miljøpartiet de Grønnes (MDGs) Lan Marie Berg har nominert dem, fordi de taler på vegne av en hel generasjon ifølge politikeren. Vil gi klimatap et ansikt Overfor VG sier Nakate at hun ikke vil kommentere nominasjonen. Hun er for overveldet. Hun vil heller fortelle om møtet med et lite barn i Turkana, et fylke i Kenya. Et enormt område i Øst-Afrika er rammet av den hardeste tørken på nærmere 40 år, etter at regnet har uteblitt i fire regnsesonger på rad. Gutten Nakate møtte fikk behandling for et akutt tilfelle av underernæring. Han døde senere samme dag. – Vi har midlene til å unngå at barn lider av sult på denne måten, sier Nakate. Hver gang hun inviteres opp på scenen og i møter med verdensledere, forteller hun om tørke, vannmangel og ødeleggelser hun har sett på nært hold. – Det er så viktig å gi et ansikt til krisen vi står i. Klimaendringene skjer her og nå. Det er ikke bare tall og statistikk. Dette er livene til virkelige mennesker, sier Nakate. Hun ble selv kjent da hennes eget ansikt ble klippet bort. Bildet over er tatt i januar 2020, under det årlige treffet for den økonomiske og politiske eliten i sveitsiske Davos. Vanessa Nakate sto sammen med fire europeiske aktivister, med Greta Thunberg i midten. De fem holdt en pressekonferanse sammen. Nyhetsbyrået AP klippet Nakate ut av bildet før det ble publisert. Hun tok til Twitter og spurte hvorfor AP hadde slettet henne. «Dere slettet et helt kontinent» sa Nakate. Det førte til en diskusjon om hvilke stemmer som slipper til i klimadebatten, og hvilke som holdes utenfor. – De som opplever klimaendringene hardest er ikke de som blir hørt. Det er ikke fordi vi er fraværende fra debatten – vi er her. Vi blir bare ikke sett, sier Nakate. På det tidspunktet hadde hun bare vært aktiv som klimaaktivist i halvannet år. – Alle kan bidra – Jeg begynte å lese meg opp om klimaendringer og forskningen i 2018. Da så jeg jo at mange av de tingene de advarte om, som jordskred, flom og tørke, allerede skjedde i Uganda, sier 26-åringen. Inspirert av Greta Thunberg, begynte hun å streike for klima utenfor parlamentet i Uganda
Beskjeden til Norge: - Dere er hyklere
Lljmz1
OL-sølvvinner Kjetil Borch (32) feller en nådeløs dom over jobben som er gjort i den norske utøverkomiteen. Han sier han har etterlyst bedring i snart tre år. Nå ser han frem til å si sin mening på et digitalt møte mellom norske toppidrettsutøvere og komiteen tirsdag. Roeren Kjetil Borch fra Horten, som tok sølv under OL i Tokyo, er ikke happy. Han hevder: Siden torsdag har det vært bråk rundt utøverkomiteen og spesielt leder Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Det startet med at NRK hadde kilder som opplyste at Jacobsen «tok til orde for Russland-retur i IOC-møte». En oppgitt Jacobsen kritiserte NRK i et VG-intervju og hevdet at hun kun tok til orde for en diskusjon om temaet. Søndag delte hun referatet fra IOC-møtet. Det har ikke stoppet kritikerne. – På grunn av måten dette har blitt håndtert på, er mye av min tillit til lederen i utøverkomiteen svekket. Det må jeg være ærlig å si, sier Borch til VG. – Jeg har stor respekt for Astrid som person. Hun er en veldig reflektert og intelligent person som i prinsippet skal passe veldig godt i slike verv. Men akkurat nå synes jeg ikke hun har oppfylt oppgavene, legger han til. VG har vært i kontakt med Astrid Uhrenholdt Jacobsen mandag morgen. Hun er forelagt utspillene i denne saken, men opplyser at hun ikke ønsker å gå i dialog med enkeltutøvere i media, og viser til det digitale møtet i morgen, tirsdag. Utøverkomiteen har beklaget at de ikke har utført et mer systematisk kartleggingsarbeid. Borch sier at han i tre år har etterlyst en tydelig kommunikasjonskanal fra komiteen der de informerer og gir referat fra møter. Men også der de etterlyser meninger og innspill. – Jeg skrev en e-post til Astrid våren 2020, der hun svarte at det ble jobbet med, men at personvernregler satte kjepper i hjulet for at man kunne informere utøvere. Det betød at de ikke kunne ha telefon- og e-postlister. – Da er det jo bra timing, at når det først brenner under beina på utøverkomiteen, så finner de e-poster til alle kjente toppidrettsutøvere og sender ut e-post der alle settes på synlig kopi. Dette for å innkalle til møte på tirsdag, der de skal snakke om og drøfte denne saken Han synes det er underlig at utøvere ikke blir hørt i saker som angår dem. – Utøverkomiteen har behandlet disse sakene uten å informere oss, så det er på tide at de øvrige medlemmene av utøverkomiteen åpner døra og slutter å gjemme seg bak veggen. De er frivillige, men valgte representanter for idretten. Jeg har ikke sansen for at beslutninger og meninger skal holdes innenfor dørene for ni personer på et møte, sier Borch. Han mener Uhrenholdt Jacobsens ulike roller som IOC-medlem og leder for den norske utøverkomiteen er «krevende». – Kan man ha disse to rollene samtidig, synes du? – Vi kan jo ta en titt på hvordan vi har oppfattet kommunikasjonen fra Astrid de siste tre dagene. Eller mangel på sådan. Det har ikke vært tydelig. Hun har ikke vært klar nok, hverken før alt dette startet – med en mangel på kommunikasjon med de utøverne hun representerer – eller i etterkant, der hun ikke har hatt lyst å omtale eller komme med innspill rundt saken det gjelder. – Jeg mener det er en veldig uheldig situasjon som har oppstått fordi jeg mener at oppgaven til utøverkomiteen ikke har blitt gjort på en ryddig måte. Gunnar-Martin Kjenner, som har vært redaktør for fire utgaver av boken «Idrett og Juss», er klar på hva han mener om rollene: – Hun har to hatter som er uforenlige når det er to organisasjoner som har så ulike standpunkter. Fra mitt ståsted blir det helt umulig å kunne ivareta interessene i begge organisasjonene. Når man uttaler seg om det ene, så vil man gjerne bli mistenkt for å ha en undertone av det andre, sier Kjenner til VG. – Når hun uttaler seg som utøverrepresentant, så skinner det ganske klart gjennom at det er standpunkter preget av IOC som kommer frem. Det er i hvert fall lett å tolke det sånn
Nådeløst oppgjør
Lljvqp
To mindreårige ble stukket i armen av sprøytespisser på et kjøpesenter i Harstad mandag ettermiddag. Gjerningspersonen er fortsatt på frifot. Det opplyser Karl Erik Thomassen, operasjonsleder i Troms politidistrikt, til VG mandag kveld – Vi fikk melding om at to mindreårige hadde blitt stukket i armen av en ukjent person. Vi har nå sett på overvåkningsbilder, og dannet oss en mening om hvem denne personen er. Det var Harstad Tidende som omtalte saken først. Politiet har fortsatt ikke kontroll på gjerningspersonen. – Det er en person som er kjent for oss, og vi har gjort forsøk på å lokalisere hen. Vi er veldig interessert i å komme i kontakt med personen som har gjort dette, og få en forklaring på hva som er årsaken, opplyser Karl Erik Thomassen i Troms politidistrikt til VG. Politiet kjenner ikke til foranledningen til hendelsen. De mindreårige ble ivaretatt av helsepersonell, og fraktet til legevakten. – Ambulansepersonell som var på stedet har en formening om at sprøytespissene var ubrukte. Det er funn av emballasje på stedet som underbygger dette, heldigvis, opplyser Karl Erik Thomassen i Troms politidistrikt til VG. Driftssjef på Amfi Kanebogen, Andreas Nicolaysen, bekrefter til Harstad Tidende at det var en hendelse på kjøpesenteret. – To ungdommer ble stukket av en spiss gjenstand, og politi og ambulanse ble tilkalt. Hendelsen ble svært godt håndtert av nødetatene, og søk etter gjerningspersonen ble iverksatt. Noe mer enn dette kan jeg ikke si, sier Nicolaysen.
Stukket med sprøyte på kjøpesenter
Lljyqq
Til og med Ashton Kutchers kone, Mila Kunis, reagerer på hvordan ektemannen og Reese Witherspoon poserer sammen. Reese Witherspoon (46) og Ashton Kutcher (45) spiller hovedrollene i en ny romantisk komedie, med tittelen «Your Place or Mine». Den siste tiden har de to vært på både pressekonferanser og førpremierer, men i sosiale medier har mange hengt seg opp i det de mener er kleine, stive og oppstilte bilder. «Spinnvill kjemi» Selv om det blir hett mellom de to skuespillerne i Netflix-filmen, byr de nemlig på lite temperatur foran pressefotografene. Kutcher er ofte avbildet med hendene i lommene og Witherspoon med armene i kors. Mange skriver sarkastiske, men humoristiske kommentarer på Twitter. Huffington Post og Entertainment Tonight er blant mediene som omtaler snakkisen. «Kjemien dem imellom er helt spinnvill!!!!», skriver en kvinne. «Det båndet de to har!!», lyder det fra en annen. «Skaff dere et rom», skriver en annen. «Jeg velger å tro at filmen til Reese Witherspoon og Ashton Kutcher er så hot at de måtte se ut som de hatet hverandre på alle pressetreffene for å unngå drama», skriver en kvinne. Fryktet rykter I et podkastintervju med Chicks in The Office, forklarer Kutcher at han var redd for å holde rundt motspilleren på grunn av rykter som kunne oppstå. – Da hadde det betydd at vi hadde et forhold. – Så jeg tenkte at hvis jeg står ved siden av henne med hendene i bukselommene, vil ikke sånne rykter kunne oppstå, sier Kutcher i et klipp, som podkasten selv har delt: Kutcher opplyser at skuespillerkona Mila Kunis (39) også hadde ringt ham og kommentert pressebildene. – Men Reese og jeg er venner, jeg trenger ikke å forsvare det, sier han leende. – Kleine Da Witherspoon mandag besøkte TV-showet «Today with Hoda & Jenna», sporet også den samtalen inn på nettopp bildene. Witherspoon informerte der om en e-post fra Kunis. – Hun sendte oss en mail i går kveld og sa: «Dere ser så kleine ut sammen på den røde løperen», uttalte Witherspoon, ifølge Entertainment Tonight. Hun legger til at hun og Kunis er kjempegode venner fra langt tilbake. – Jeg har vært glad i henne så lenge, så det var morsomt å bli kjent med hennes bedre halvdel også. Witherspoon røpet i TV-intervjuet at siden hun og Kutcher ikke kjente hverandre fra før, så ladet de opp til innspillingen med å snakke på telefonen hver dag og sende hverandre videoer fra hverdagslivet. – Jeg viste ham hundene og ungene mine, sier hun. Mens Witherspoon betraktes som dronningen av romantiske komedier, er det over ti år siden Kutcher sist fylte en rolle i den sjangeren. I et intervju med Variety i forrige uke forklarte Kutcher at han hadde det morsommere under innspillingen av denne nye filmen enn under noen tidligere jobb. – Det var rett og slett et valg jeg tok. Jeg måtte ikke si ja, og det var heller ikke nødvendig for å bygge karrieren. Jeg hadde bare lyst. Og så fikk jeg spille mot en tvers igjennom ekte filmstjerne, uttalte han. – Vi hadde det morsomt og herlig. Aldri en kjedelig dag. Ingenting gikk galt, og jeg ble skikkelig bortskjemt. Men det gjenspeiles altså ikke på promobildene, mener mange. I «Your Place or Mine» spiller Witherspoon og Kutcher to bestevenner som ender opp med å forelske seg. Filmen får premiere 10. februar.
Derfor holdt han ikke rundt henne
Llk07Q
PLANICA (VG) Langrennsstjernen Linn Svahn (23) er tilbake. Hun er usikker på om VM-sprintløypen passer for det norsk sprinthåpet Kristine Stavås Skistad (24). – Hun er en av favorittene. Hun blir vanskelig å slå, sier Svahn om Skistad. Skistad var i godt humør på pressetreffet onsdag, og lo flere ganger av egne vitser. Torsdag starter VM i Planica med sprint i klassisk stil. – Jeg syns de svenske er gode skiløpere, det er dem man ønsker å slå, sier Skistad. Skistad var favoritt på VM-sprinten for fire år siden, men falt i semifinalen og forlot stadion i tårer. Svahn var favoritt på VM-sprinten for to år siden, men falt i verdenscupsprinten to uker i forkant. Hun gikk med en skulderskade i VM, røk i semifinalen og forlot stadion i sinne. Begge mistet OL i Beijing i fjor. Skistad var ikke i form, Svahn slet fortsatt med skulderskaden. Nå er begge i form. Skistad vant den siste verdenscupsprinten før VM, som gikk i Frankrike. Da ble Svahn nummer fire. Hun har vært i finalen i alle tre verdenscupsprintene hun har gått denne sesongen. – Har man kapasitet til å vinne verdenscup, så har man absolutt mulighet til å slåss om medalje i VM, sa Svahn da de svenske sprinterne møtte pressen mandag. Hva skjer i VM? Sjekk VGs nye sportskalender! Skistad fikk flere spørsmål om svenskene på pressetreffet onsdag: Svahn uttrykker usikkerhet rundt det norske håpet, og kommer med en liten advarsel. – Forutsetningene er annerledes i denne løypa, det er en kapasitetsløype. Men hun er en av favorittene. Hun blir vanskelig å slå. Men vi får se. Jeg trives bedre i denne løypa enn den som var i Les Rousses, sier Svahn. Både Svahn og Skistad er 1999-modeller og kan prege langrennssporten i mange år fremover. Begge er kjent for å si hva de mener. De går høyt ut. – Mange tenker at jeg er rappkjeftet og eplekjekk, men jeg sier bare hva jeg mener, sier Svahn. I tillegg til Skistad, går tvillingene Lotta og Tiril Udnes Weng og Anna Svendsen sprinten for Norge. Sverige stiller med tittelforsvarer Jonna Sundling, Maja Dahlqvist, Emma Ribom og Johanna Hagström, i tillegg til Linn Svahn.
Advarsel
LlkpJq
«Harry Potter»-bøkene gjorde henne til en av verdens rikeste forfattere. Likevel er det mange som har vendt ryggen til J.K. Rowling. Den anerkjente forfatteren har ved en rekke tilfeller blitt anklaget for å være transfob. I 2019 erklærte Rowling sin støtte til Maya Forstater, en britisk kvinne som mister jobben sin etter å ha twitret sin mening om biologisk kjønn. Den åpne støtten vakte mye oppsikt. Året etter tok debatten ytterligere fyr når forfatteren igjen brukte Twitter. Rowling retweetet en artikkel som tok i bruk begrepet «folk som menstruerer» i stedet for ordet «kvinner». 57-åringen la til: «Folk som menstruerer? Jeg er sikker på at det pleide å være et ord for disse folkene. Kan noen hjelpe meg?» I etterkant av tweeten gikk både Vanity Fair og Vogue hardt ut mot forfatteren. Bryr seg ikke I dag deltar Rowling på en podkast som heter «The Witch Trials of J.K. Rowling.» I den siste episoden sier forfatteren at hun ikke bryr seg om hva folk tenker om henne. – Jeg går ikke hjemme og tenker på mitt ettermæle, det er en så pompøs måte å tenke. Jeg kommer til å være død, så jeg bryr meg bare om nåtiden og det levende, sier Rowling i episoden. Videre sier forfatteren at hun synes det er interessant hvordan folk på sosiale medier sier at hun har ødelagt sitt eget ettermæle. – Da kan du ikke ha misforstått meg mer. I hardt vær I starten av februar ble Harry Potter-spillet «Hogwarts Legacy» lansert. Spillet er basert på universet til Rowling. Både før og etter lanseringen oppfordret flere fans til boikott av spillet. En norsk spillanmelder kunne også fortelle at han hadde blandede følelser på om han skulle anmelde spillet. I tiden etter lanseringen har også flere av spillets skapere fortalt at de boikotter spillet som følge av Rowling. Likevel har spillet slått rekorder på antall salg.
J.K Rowling: - Jeg kommer til å være død
Lll4A1
Karsten Warholm (26) hadde en skatteinntekt på nesten 18 millioner i 2021. Det er mer enn dobbelt så mye som løperbrødrene Ingebrigtsen til sammen. Warholms selskap Sunn Vekst gjør det også bra. Det er Dagens Næringsliv som har offentliggjort ligningstallene for de største friidrettsstjernene. Mens Warholm står med nesten 18 mill. i skatteinntekt, er Jakob Ingebrigtsen (22) registrert med 3,8 mill. og brødrene Henrik og Filip med omtrent 1,5 mill. hver. Warholm har også et eget selskap, Sunn Vekst, som ifølge BizWeb hadde nesten 5,9 millioner i inntekter i 2021. Resultatet endte på nær 1,8 mill. – omtrent det samme som i 2020. Friidrettsstjernenes skatteinntekter bør ikke gjenspeile hva de virkelig tjente. Etter som de kan benytte seg av ordningen med å sette inntektene på en konto i Norges Friidrettsforbund – og så ta dem ut senere, også de første årene etter at karrieren er over. Med andre ord kan skatteinntekten i 2021 også være penger de reelt har tjent tidligere år. Etter det VG forstår går Warholms sponsorinntekter i stor grad til selskapet hans, Sunn Vekst, der mormor Elsa Margreta Kleppe står oppført som kontaktperson og der moren Kristine Haddal er styreleder. Ifølge regnskapet har selskapet fire ansatte. VG har tidligere beregnet Warholms samlede inntekter i 2021 til minst 15 millioner kroner. Inntektene kommer hovedsakelig på to måter: Warholm fikk sitt store internasjonale gjennombrudd da han tok VM-gull på 400 meter hekk i London for fem år siden. I Tokyo-OL i august i fjor sikret han OL-gull på samme øvelse, og satte den vanvittige verdensrekorden med 45,94.
Økonomisk knockout
LllBLP
Folk bør både ha nok mat og utstyr til å klare seg i noen dager, og tenke over hva de gjør om de ikke kan ha kontakt med omverdenen, mener statsforvalteren i Innlandet. Rådene kommer etter en evaluering av det kraftige uværet i Sør-Norge i november i fjor, som førte til en rekke kraftutfall og at mobilnett fra flere leverandører ble påvirket. Trær som ble blåst over ende førte til strømbrudd flere steder, og konsekvensen ble blant annet at basestasjoner for mobil- og nødnett gikk tomme for strøm. Ifølge evalueringen er det nødvendig å forberede seg på at strøm og elektronisk kommunikasjon kan dette ut i korte perioder, og de ber folk forberede seg på dette. Bortfall av strøm, mobil- og nødnett kan ha mange årsaker, men konsekvensene er de samme, viser lærdommen fra uværet i fjor. Bør ha lagre av mat og utstyr Både befolkningen og offentlige myndigheter må ha gode planer for hva man skal gjøre før, under og etter at ting som dette skjer – og en styrking av egenberedskap er viktig, skriver de. – Dette betyr at folk må ha tilstrekkelige lagre av mat og utstyr for å klare seg selv noen dager og være mentalt forberedt. Kommunikasjon særlig kritisk Dette er nødvendig selv om offentlige myndigheter skal ha planer for dette og for å trygge befolkningen. Dette mener statsforvalteren også man bør gjøre: – Å øke robustheten i samfunnet, enten det gjelder styrking av kritisk infrastruktur eller at den enkelte innbygger er bedre rustet til å stå i kriser, vil øke både krisehåndteringsevnen og totalforsvaret i Norge, skriver statsforvalteren. – Jaktradioer kan brukes Varsling og kommunikasjon er «svært krevende» når omfanget blir som omfattende som uværet i fjor, viser evalueringen. I Søndre Land kommune var for eksempel fire av fem basestasjoner for nødnettet nede etter uværet i november. I to kommuner, Etnedal og Vang, var all kommunikasjon nede, men man lyktes i å få tak i kommunedirektøren i Etnedal over mobil og Vang kommune via satellitt-telefon. I møter i etterkant har statsforvalteren og berørte kommuner derfor snakket om å skaffe seg oversikt over tilgjengelige ressurser. – Dersom ekom, telefoni, strøm og nødnett er borte kan for eksempel jegeres jaktradio og sikringsradioer brukes, skriver de. Planer for hvor man kan møte opp for å bruke satellittelefon, nødnett og få hjelp hvis man trenger det, og sørge for at dette blir kommunisert ut til folk på forhold, er en del av læringspunktene etter det kraftige uværet. Informasjon om dette kan også henges opp som fysiske lapper på en vegg. Som et tiltak under uværet ble det plassert ut utrykningskjøretøy i sentrum av de berørte kommunene for å kunne ta imot personer med akutte behov, men som ikke hadde telefonkontakt.
Statsforvalteren i Innlandet: Ber folk lagre mat og utstyr
Lllg69
Den uverdige sammenblandingen av kommers, kongefamilie og kvakksalveri truer monarkiets stilling. Men det må finnes andre løsninger enn å frata Kong Haralds datter tittelen som prinsesse. VEBJØRN SELBEKK, sjefredaktør i avisen Dagen Alarmen har gått på Slottet. De norske kongelige, i hvert fall de fleste av dem, er fullstendig klar over hvor avhengig de er av folkelig støtte. Og akkurat nå er dette folket lite imponert over hvordan et nåværende og et kommende medlem av den kongelige familie fremtrer i offentligheten. For tallenes tale er krystallklar. Den nyåndelige businessvirksomheten som prinsesse Märtha og hennes tilkommende sjamanektemann Durek Verrett bedriver, skader helt åpenbart kongehusets omdømme. Den siste målingen, som Dagbladet har fått utført, viser at oppslutningen om monarkiet er fallende. I en NRK-måling oppgir 17 prosent at de har fått et mer negativt syn på kongehuset den siste tiden, og de aller fleste opplyser at Durek og Märtha er grunnen til endringen. At flere organisasjoner den siste tiden fjernet prinsessen som sin høye beskytter, er også et sterkt signal om at noe må skje hvis tapt rojal tillit skal kunne gjenvinnes. Dersom den kommersielle utnyttelsen av sårbare mennesker fortsetter med et medlem av den kongelige familie som ansvarlig, vil kappløpet mot bunnen bare fortsette. Det store spørsmålet som både Kongen og Kronprinsen tydeligvis baler med akkurat nå, er nøyaktig hva som bør gjøres? To av de mest aktuelle alternativene som trekkes frem i mediene, er at Märtha mister sin prinsessetittel eller at hun slutter å gjøre oppgaver på vegne av kongehuset. I InFact-undersøkelsen for Dagbladet mener hele 54 prosent at Märtha bør si fra seg tittelen som prinsesse. Det har hun tidligere avvist, men Grunnloven åpner for at Kongen kan fjerne slike titler også mot tittelinnehaverens ønske. Bør Harald så bruke den anledningen han har til å ta fra sin egen datter prinsessetittelen. Det håper jeg virkelig ikke skjer. Det var helt greit at hun mistet tittelen «Hennes Kongelige Høyhet» da hun for over 20 år siden tok avgjørelsen om at hun ville satse på sin egen kommersielle virksomhet. Den eleverte posisjonen som akkurat denne tittelen indikerer, er lite kompatibel med daglig jakt på personlig profitt, og ganske særlig på det området Märtha har valgt å tjene pengene sine. Men med prinsessetittelen er det etter min mening likevel annerledes. Märtha er datter av Norges nåværende konge og søster til den neste. Og hun er faktisk den førstefødte av Kong Haralds barn, født to år før kronprins Haakon. Hvis lovendringen som åpnet for kvinnelige tronfølgere hadde fått tilbakevirkende kraft, slik den faktisk fikk i Sverige, ville Märtha Louise ha vært den neste til å bestige Norges trone, i stedet for å være nummer fire i arverekkefølgen, etter Haakon og hans barn. Og så er jo spørsmålet om det i det hele tatt vil hatt så stor konkret betydning om hun mistet prinsessetittelen. For så lenge vi har et monarki i Norge, vil hun fortsette å være datter av Harald V, landets konge fra 1991 til forhåpentligvis en god stund fremover. Märtha vil bli oppfattet som en prinsesse uansett om den formelle tittelen skulle bli fjernet. Da er det bedre å se mot det andre alternativet, det som handler om å slutte å representere kongefamilien. Også den muligheten er folket spurt om i en meningsmåling nylig. I den tidligere nevnte gallupen for NRK oppgir 51 prosent at de mener prinsessen bør slutte å ha offisielle oppgaver for kongehuset. En slik konklusjon kunne ha vært god. Hovedproblemet kan dermed bli løst uten å gjøre noe så drastisk som å ta fra Märtha en tittel hun er født til. For med et slikt utfall ville man fått etablert et klart skille mellom det kvakksalveriet som prinsessen og hennes forlovede er engasjert i og den nasjonsbyggende aktiviteten som kongehuset driver
Alarmen har gått
LlnmwP
Olga Simonova forlot Russland da hun ikke lenger klarte å lukke øynene for grusomhetene hjemlandet sto for. Det ble avfyrt salutt da venner og medsoldater samlet seg for å ta farvel med en russisk kvinne, som ble drept fra hun kjempet på Ukrainas side i krigen. Olga Simonova ble 34 år gammel, og minnes for sitt mot og vennlighet. Det blå og gule ukrainske flagget ble lagt over kisten hennes, da hun ble gravlagt i Kyiv fredag. Det er nyhetsbyrået AP som skriver om Simonova. De snakket med henne bare noen dager før Russland invaderte Ukraina. – Kunne ikke lukke øynene lenger AP møtte henne i en skyttergrav i Donbas-regionen tidligere i år. Der hadde hun vært i årevis og kjempet sammen med ukrainske soldater mot russiskstøttede separatister. Simonova ble født i den russiske byen Chelyabinsk. Hun hadde stor interesse for sport og sa at hun alltid var stolt over å konkurrere for Russland. Men hun begynte å føle på en usikkerhet etter Russlands krig i Tsjetsjenia, og annekteringen av Krim-halvøya i 2014. Fylt av tvil om at hun «noen gang kunne heise flagget til sitt hjemland» igjen, tok Simonova en dramatisk avgjørelse. Hun reiste til Ukraina for å kjempe mot hjemlandet sitt. Først som frivillig soldat, så som helsepersonell. Til slutt ble hun en del av militæret i Ukraina. – Jeg hadde en følelse av at jeg kunne håndtere det og det jeg gjorde var riktig og nødvendig. Jeg kunne ikke lukke øynene lenger og måtte bare kjøpe en enveisbillett. Jeg kjøpte den og dro, sa hun til AP. Døde da bilen traff en landmine Simonova fortalte til AP at hun aldri hadde lagt skjul på at hun var russisk. Hun var åpen om dette med sine medsoldater. Hun ble etter hvert sersjant og fikk kommandoen over både infanteri- og artillerienheter. Venner og kolleger forteller til nyhetsbyrået AP at hun nylig ble omplassert fra Øst-Ukraina, til Kherson i sør. Simonova skal ha mistet livet da kjøretøyet hun satt i traff en landmine 13. september. – Hun ble respektert, ikke bare som en sjef, men som person, sa Dmytro Karabinovskyi, hennes tidligere sjef og venn til AP. Skrekkfunn i Izjum Ukraina har siden august gjennomført en motoffensiv i Kherson og tatt tilbake flere områder. Blant annet byen Izjum. Da ukrainske soldater kom til byen ble det meldt om funn av en massegrav med mer enn 400 kropper. – Antallet drepte i Izjum kan være flere ganger høyere enn det var i Butsja, sier Oleh Kotenko, Ukrainas kommisjonær for savnede personer, ifølge nyhetsbyrået Unian. I mars trakk russiske styrker seg tilbake fra Butsja etter intens motstand fra ukrainerne. I ettertid har det kommet frem at russiske soldater torturerte og henrettet innbyggere i byen. Ifølge Kharkiv-guvernør Oleh Synegubov, skal det være tegn på tortur på nesten alle likene som er hentet opp fra massegraven i Izjum. Russiske angrep flere steder Lørdag melder det russiske forsvarsdepartementet at de angriper flere ukrainske stillinger ulike steder i Ukraina. Områder som er under angrep, skal være Kherson, Kharkiv og Donetsk, ifølge departementet, melder Reuters. Disse opplysningene er foreløpig ikke bekreftet fra ukrainsk side.
- Kunne ikke lukke øynene lenger
Llo3mx
AL KHOR (VG) (England – Frankrike 1–2) England fikk to straffer, men ville ha flere. Harry Kane (29) satte den ene, men brente den andre. Etter kampen smeller engelske fotballeksperter til mot dommeren. – Han hadde en marerittkamp. En vits av en dommer. Jeg sier ikke det bare på grunn av Englands tap, og folk vil si det er unnskyldninger, men han er rett og slett en dårlig dommer, sier tidligere England-spiller Gary Neville på ITV om dommer Wilton Sampaio fra Brasil. Samtidig fortsetter straffesparkene å hjemsøke England når det gjelder som mest. De tapte EM-finalen mot Italia i fjor i straffekonk og historien er full av engelske tap på straffer. Og i lørdagens VM-kvartfinale mot regjerende mester Frankrike, var det nok en gang fra krittmerket de mislyktes. Harry Kane kom seirende ut av duellen med Tottenham-lagkamerat Hugo Lloris den første gangen da han utlignet til 1–1. Men da de sto overfor hverandre for andre gang i 84. minutt, måkte Kane ballen høyt over på stillingen 1–2 til Frankrike. – Den andre straffen gikk ikke slik jeg vil. Det vil smerte så klart. Hele kampen vil smerte, sier Kane ifølge Daily Mirror. – Han er en verdensklassespiss. Vår kaptein. Vi ville ikke vært her uten ham. Han kommer sterkere tilbake fra dette, sier England-spiller Jordan Henderson til ITV. Dermed var det Olivier Giroud som ble matchvinner i 78. minutt. Et silkemykt innlegg fra Antoine Griezmann ble på kontant vis headet i mål av veteranen, som befester sin posisjon som tidenes franske målscorer med sitt 53. landslagsmål. Det er for øvrig like mange som Harry Kane, som med 1–1-scoringen utlignet Wayne Rooneys rekord i antall landslagsmål for England. Det var franskmennene som fikk en drømmestart på kampen. Unggutten Aurélien Tchouaméni (22) mottok ballen fra Antoine Griezmann, og fra stillestående posisjon hamret han den i mål utenfor Jordan Pickfords rekkevidde etter et drøyt kvarter. I forkant av 1–0-målet til Tchouaméni ropte England på frispark etter duellen mellom Bukayo Saka og Dayot Upamecano. – Det er en enkel avgjørelse. Upamecano sparker foten hans bort, sier Gary Neville hos ITV. Eks-dommer Peter Walton mente imidlertid at Bukayo Saka gikk for enkelt ned. Midtveis i omgangen kom det første engelske strafferopet. Harry Kane ble gikk i bakken etter kontakt med Frankrike-stopper Upamecano, men fikk ikke straffe. – Det er straffe, det må man si, mente den irske fotballegenden Roy Keane i ITVs studio. VG har overfor FIFA forelagt kritikken mot dommeren både i England-kampen og de foregående kampene, hvor dommerne også har vært tema, men foreløpig uten å få svar. Få minutter ut i andre omgang fikk England medhold i strafferopene sine da Bukayo Saka ble felt innenfor boksen. Harry Kane tok fart og hamret ballen sikkert i mål til 1–1. Deretter hadde Harry Maguire en gigantisk mulighet til å sende England i føringen, men ballen sneiet stolpen og gikk ut. Få minutter senere ropte Jude Bellingham på straffe, men dommeren vinket spillet videre. England-manager Gareth Southgate ville ikke legge skylden på dommeren. – Det er meningsløst for meg å snakke om det, svarte Southgate på spørsmål om Pereira Sampaios prestasjon. Så smalt det i andre enden. Like etter at Jordan Pickford hadde reddet et forsøk fra Olivier Giroud, var veteranen frempå igjen. Det perfekte innlegget fra Griezmann suste i nettet via pannebrasken til Giroud, som knuste Maguire i luften. – Griezmann har vært en nytelse å se på, han er så dyktig. Han styrer tempoet i kampen, roste tidligere landslagsspiller Micah Richards hos BBC Radio. Kun minutter senere ble Mason Mount bulldoset i bakken av Frankrike-backen Theo Hernández. Spillet gikk først videre, men den dommer Sampaio dømte straffe etter å ha tatt en kikk på VAR-skjermen. Harry Kane tok steget frem igjen, men denne gangen blåste han ballen over mål. Det var Kanes 11. straffebom i karrieren, ifølge Transfermarkt, og hans tredje denne sesongen. Ifølge samme nettsted står spissen med 58 straffemål. Seieren betyr også at Kylian Mbappés utrolige statistikk fortsetter: Med PSG-stjernen fra start har Frankrike vunnet ti av ti kamper i VM
England raser: - En vits av en dommer
LloKxV
Det ble svært hett i spillertunnelen etter bronsefinalen mellom Kroatia og Marokko, ifølge svenske SVTs reporter på stedet. Marokko-stjernen Achraf Hakimi bekrefter utblåsningen overfor NRK. PSG-spilleren og de andre marokkanske stjernene følte seg bortdømt av den qatarske dommerkvartetten under bronsefinalen i VM, noe Hakimi skal ha gitt klar og tydelig beskjed om til FIFA-president Gianni Infantino etter kampen. Marokko-stjernen bekreftet at det oppsto en konfrontasjon til NRK. – Jeg var litt sur for det som skjedde i kampen. Men det blir mellom Infantino og meg, jeg har mye respekt for ham, og da jeg møtte ham litt senere beklaget jeg ordene jeg hadde brukt. Jeg var såret etter kampen, sier Hakimi til kanalen. SVTs journalist på stadion meldte tidlig at konfrontasjonen i spillertunnelen mellom Hakimi og FIFA-presidenten skal ha vært høylytt og ubehagelig. – Infantino ble totalt utskjelt av Hakimi, som var tydelig opprørt over dommerinnsatsen både i denne kampen og mot Frankrike i semifinalen, sier SVTs Johan Kücükaslan om saken. Journalisten skal ha forsøkt å ta bilde av opptrinnet, men fikk raskt beskjed om å slette det. Under kampen ble Infantino buet på da navnet hans ble nevnt av speakeren. Det samme skjedde under medaljeutdelingen. Kroatia vant bronsefinalen 2–1 etter to drømmemål signert Josko Gvardiol og Mislav Orsic. Marokkos nettkjenning var det Achraf Dari som sto for. Marokko har imponert stort gjennom hele mesterskapet og endte til slutt opp på en fjerdeplass. De var det første afrikanske laget til å nå en semifinale i et fotball-VM.
Skjelte ut FIFA-sjefen
LloQRx
Amerikanske forskere presenterte tirsdag en milepæl innen såkalt fusjonsenergi, som mange håper skal kunne løse klimakrisen. Men norske forskere er med på et prosjekt de mener er enda bedre. Vi skal snart komme tilbake til det, men først til USA: Tirsdag kunngjorde landets enerigminister, Jennifer Granholm, at amerikanske forskere ved Lawrence Livermore National Ignition Facility for første gang i historien har klart å få mer energi ut av en såkalt kontrollert fusjonsreaksjon enn de har puttet inn for å sette reaksjonen i gang. I et svært kort - men viktig øyeblikk - lyktes de med å generere 50 prosent mer energi enn de brukte. – De gjør et arbeid som vil hjelpe menneskeheten å løse noen av de mest komplekse og presserende problemene vi står overfor, som å skape ren energi som vil kunne bekjempe klimakrisen og å beholde avskrekkende atomvåpen uten kjernefysisk testing, sa Granholm på en pressekonferanse. Og grunnen til at så store ord blir brukt er at fusjonsenergi vil være miljøvennlig. Den baserer seg på råstoffer vi har mer enn nok av. Den danner ikke farlig radioaktivt avfall, slik atomenergien som kalles fisjonsenergi gjør. Og den slipper ikke ut CO2, slik kull gjør. Og den vil, dersom det går slik forskerne tror og håper, være en energikilde som i praksis vil kunne vare evig. Men den gode nyheten fra USA representerer bare et delmål i veien dit. Forskerne har klart noe man aldri har klart før, men svært mye forskning og utvikling gjenstår. Eller som professor Riccardo Betti ved University of Rochester sier det: – Dette er som når mennesker første gang lærte å gjøre olje om til bensin. Vi har fortsatt ingen motor og vi har ingen dekk, så vi kan ikke si at vi har en bil. Men rundt i verden jobber mange med å utvikle den «bilen», eller fusjonsenergi som faktisk kan levere kraft til strømnettet. Blant annet Odd Erik Garcia og Audun Theodorsen ved UiT Norges arktiske universitet. Titusener av år I samtaler med VG tirsdag hyller de to sine amerikanske kolleger. – Vitenskapelig er dette et stort steg. Jeg tror nok de feirer ganske heftig i USA i dag, sier førsteamanuensis Theodorsen. – Det er helt fantastisk det de har fått til. Dette er definitivt en merkedag. Får vi til fusjonsenergi er det nesten umulig at det ikke blir revolusjonerende for verden. Jeg tror dette kommer til å bli den store løsningen, sier professor Garcia. Men også de to norske fusjonsenergiforskerne påpeker at det er langt igjen til det endelige målet: En ren energikilde som ifølge Garcia kan vare i titusener av år. – Amerikanerne har demonstrert at det er et potensiale der, så er det om å gjøre å realisere det potensiale. Det er en minst like stor utfordring, sier Theodorsen. Og det er ikke sikkert at det er de amerikanske forskerne som ligger best an til å realisere potensialet selv om det er de som nettopp har nådd den viktige milepælen med mer energi ut enn inn. – Et veldig mye større skritt Universitetet i Tromsø er med på et internasjonalt samarbeidsprosjekt som forsøker å få til fusjonsenergi med en annen metode enn amerikanerne bruker. Veldig forenklet bruker forskerne hos Lawrence Livermore National Ignition Facility store laser, mens Tromsø og co bruker veldig kraftige magneter. Dette er to parallelle løp, så det de nå har fått til «Over There» kan ikke brukes her, forklarer Theodorsen. – Vi snakker nok 2025 til 2030 før vi kan få det til med vår metode. – Men hvem er nærmest å faktisk kunne levere strøm ved hjelp av fusjonsenergi? – Vi er mye nærmere å utvikle en reaktor, så da er det ikke SÅ langt før vi faktisk kan levere strøm på nettet. De er ikke i nærheten av å ha bygd det som skal til for å levere energi. Vi har fokusert på både fysikk og reaktorbygging på samme tid, mens de har fokusert mest på selve fysikken, svarer Theodorsen. Professor Garcia stemmer i: – Dette er et viktig skritt på veien
Hyller gjennombrudd